Ako nato?

Príspevok v téme: Ako nato?
Monicka B

Dobrý deň, prosím o rady dievčatá a ženy, ktoré majú skúsenosti s používaním tampónov. Totiž, nabudúci týždeň mám začať brigádovať v jednej firme a v kancelárií budem sama a počas svojích dní nebudem môcť často odbehovať na wc meniť si vložku a najmä prvé dva dni,keď to dosť tečie, čo určite poznáte. Nechcem zažiť trapas pred ľuďmi. Mám otázky:
- aká značka je najlepšia (kotex, tampax, ob) či iná?
- akú veľkosť kupovať(mini, midi, maxi) a podľa čoho? Podľa toho, či som panna (som) alebo podľa výšky (mám 158 cm)?
- kedy je čas ho vymeniť, poznáte to podľa čoho, že treba meniť, to nejako cítite? Na vložke to vidieť a čo tampón?
- a čo ten na internete spomínaný anafylaktický šok? Mám sa ho obávať, kedy mi hrozí, mám strach či ho nedostanem aj ja.
Nemám sa s kým poradiť, sestry nemám, matka ani nevie, že niečo také existuje, kedže má už po 60 a chcela som sa radiť s gynekológom, ale ten to hneď zavrhol, že žiadné tampóny lebo spôsobujú mykózy a zápaly. Napriek tomu ich chcem používať len v prvé dva dni, kedy je krvácanie silné, potom vložku v ďalšie dni. Ďakujem za odpovede.

Monicka B

Tak dievčatá som tu opäť. Nakoniec som si z množstva tampónov vybrala ob normal. Zavadzanie po prvykrát bolo dosť bolestivé, ale to asi preto lebo som sa bala. Potom to už išlo ľahko. :) A mali ste pravdu, su super, lepšie ako vložky. Perfekne sa da v tom pohybovať aj sedieť bez toho, aby som sa obávala, že po vstaní zo stoličky pretečiem. :) Použila som ich už aj druhý cyklus.
Mám ale ďalšie otázky na Vás, ak ste ešte tu na fóre, ale môžu odpovedať aj iné. :)

Ide oto, že mne asi ob normal prvá dva dni nestačia, alebo sa mýlim? Pretože vy ste písali, že stačí meniť cca po 4 až 5 hodinách. Ale ja ich už musím meniť po takých 2 a pol hodinách. Znamená to, že si mám v prvé dva dni kúpiť super ob?
- ďalej niekedy sa mi stane, že tampón je viacej nasiaknutý len z jednej strany, ktorá je bližšie pri šnúrke. Bol akože zle zavedený?
- a ako sa zbavujete použitých? Teda do čoho ich dávate? Vložka sa zroluje a tampón? Ja som ich balila do rekl. letákov, toaletny presiakne, nie? :)
Ďakujem za odpovede.

TinaM

:D som normalna, cize pri velkej potrebe tlacim, ako kazdy. Ale nikdy sa mi nestalo, ze by mi tampon vypadol. Ked je zavedeny hlboko, tak nemoze len tak pri "potlaceni" vypadnut, alebo ano? Mozno to bude tym, ze mas mini a je uz uplne nasiaknuty, tak sa "pyta von" :D

karamelllka

Ja mam najradsej OB alebo kotex...panna nie som a mam 160 cm a silnejsiu menstruaciu a vzdy pouzivam len mini, ine su mi nepohodlne, som uzka. A neviem teda, ci TinaM pri velkej potrebe netlaci, ale mne vzdy vypadne :-) vymienam vtedy, kedy citim, ze je tampon plny, taky pocit, akoby "vypadaval"...no ked prejdu cca 4-5 hodin a stale ten pocit nemam, aj tak vymenim, aby som jeden nemala pridlho.

Sejla

Nooo tak ja som spokojná, že som žena, mne by zase ako chlapovi vadilo nosiť vždy tǎžké veci a čítať mapy, to by ma šlak trafil a mať také neforemné telo ako oni, to sú samé ruky, nohy, údy a chlpy, s chlpatými nohami by som sa cítila strašne :D

Monicka B

Sejla - veď to nedosť, že musíme trpieť to krvácanie každý mesiac, ale ešte tie bolesti k tomu. Ženy sú odsúdené vždy len trpieť a to nehovorím o tehotnosti a pôrode. :(

Sejla

Monca tak je dobre, vôbec nenavádzam na alkohol, ale tie moje bolesti sa nedali vydržať, to keď som mala ešte násť, časom to prešlo, teraz mávam sem tam bolesti každý druhý mesiac, väčšinou horšie keď jem sladkosti pred ms, kedy človek ako na potvoru, na me má najväčšiu chuť, alebo ked pijem málo vody. Gynekolog povedal, že je všetko ok s oboma vajecnikmi, tak to neriešim.

Monicka B

Sejla - dikes :) ja mám bolesti najmä v prvý deň, niekedy sú dosť krčovité, ale niekedy proste v pohode, akoby nič. Zistila som jedno, že keď mám stresujúcejšie obdobie pred menzesom, tak aj bolesti mám potom väčšie :(
Slopať nie :D, ale s tým citrónom to skúsim, vďaka!

Sejla

Monicka ja používam Tampax, lebo majú aplikátor, takže si ho tam nemusím zavádzať prstom, je to pohodlnejšie, ale neviem, nakoľko je táto značka dostupná na SVK. Tam som si kupovala OB, ktoré však nemajú aplikátor, ale aj tak sú fajn.
Veľkosť - nikdy som naozaj nepotrebovala najväčší, je to úplne zbytočné, predpokladám, že tie používajú najmä ženy po pôrode, určite nie panny.. Tebe by mohol stačiť regular, alebo o číslo viac, než regular, počas najsilnejsieho krvácania.
Vymienanie cca 3-4 hodiny, nič sa nestane, ak pretečie, môže sa ti to v začiatkoch stať, tak pre istotu používaj intimku, alebo menšiu vložku, hlavne aby ti bolo pohodlne a nemusela si sa tým stresovať.
Hygiena - samozrejme umyť ruky pred aj po zavádzaní, keď ideš na toaletu, šnúrku si podrž naboku, aby si si ju neocikala, neboj, tampón ti nevypadne, ani nepremokne ;)
Pri zavádzaní si ho zasuň najhlbšie, ako pôjde. Ak ho cítiš, skús to znova podľa návodu, tuším v OB to aj pekne nakreslili na leták, že v akej polohe to ide najlepšie atd ..
Ja osobne používam tampón aj na noc - keďže väčšinou nespím dlhšie, ako 5 hodín a krvácanie je v noci menej intenzívne..
Pokús sa však nenosiť tampón pri slabom krvácaní (ku koncu ms), kedy ti vystačí intimka, ako spomenula dadula, veľmi to vysuší vnútorné prostredie a môžu sa ti tam dostať baktérie..
No a posledná rada, čo ma napadla - keď potiahneš šnúrku a tampón ide von veľmi ľahko, znamená to, že už je nasiaknutý a treba vymeniť, ak ide von ťažšie, ešte si ho kľudne nechaj. A hej, ak máš silné krvácanie, pitie citrónovej vody naozaj pomáha zmierniť, ja som kedysi mávala preukrutné bolesti, nepomáhali lieky, ani masáž brucha, ani žiadne recepty okrem jedného, daj si za jeden tvrdého nalačno a nezapíjaj ničím .. Asi by som ti to nemala hovoriť, ale viem čo to je za bolesť :D ... Ak ale bolesti nemáš, tak radšej neslopaj :D