dobry den, potrebujem poradit, akeho lekara by som mala navstivit. mam 24 rokov a stale(a posledny pol rok je to este horsie ako predtym) sa mi objavuju klasicke zapalene vyrazky. okolie cervene a hlavcika biela. pripadne sa mi spravia len podkozne cervene vyrazky, ktore ani poriadne nevydu na povrch a liecia sa niekolko tyzdnov. bez make-upu mam plet celu flakatu a s vyrazkami. nevraviac o tom, ze ma to boli :(
pred asi 8 mesiacmi som vysadila Hak, ktoru som ale nebrala kvoli pleti a aj pocas jej brania sa mi vyhadzovali taketo vyrazky, aj ked nie az tolko.
uz asi 4 mesiace beriem pupalkovy olej v tobolkach, k tomu zinok(teraz biosil plus) lebo aj vlasy mi zacali padat, ale zlepsenie pleti nevidim ziadne :(
pouzivam len prirodnu kozmetiku(nobilis tilia) a mineralny make-up, ktory striedam s Bourjois Healthy Mix.
je pravda, ze vody pijem malo, aj to sa chystam zmenit a asi skusim nejake cistiace caje. ale hlavne by som chcela zacat u lekarov, aby som vedela napr. ze po tejto stranke to je mozno dobre a zariadit sa inak(chemicke peelingy, glyko A, retinoly...).
kam sa mam od obvodnej pytat? ku koznej alebo k dermatologicke-ci je to to iste? pripadne nejake ine vysterenia?
moc vas prosim o radu, fakt vyzeram posledne mesiace strasne! :(
24 rokov a stale vyrazky, akne...
ahoj, tak ja mám ten istý problém, od cca polovice januára som sa strašne vyhádzala, v septembri som vysadila HAK, takže to je spôsobené pravdepodobne tým...predtým som žiadne takéto problémy nemala...kožná mi dala zinerit,čo je klasika, mne celkom pomáha ale dosť vysušuje...takže určite chod ku kožnej a povedz jej že pred pár mesiacmi si vysadila hak, a snád ti predpíše niečo čo ti pomôže, držím palce :-)
najucinejsi liek na akne je roaccutane a jeho napodobeniny. mozno si sa o tom docitala.. lenze to sa predpisuje po dlhodobych neuspesnych pokusoch liecby akne zvonka a pri tazkych formach akne, co ty asi nemas. urcite zajdi za lekarom a porad sa. zatial mozes uzivat vysoke davky vit. A aj ked ti to lekar urcite nedoporuci, ani lekarnik. ale vlastne je to v podstate to iste ako roaccutane az nato ze vit A je prirodny vitamin... najdes o tom vela na nete. tak vela sstastia
praveze akne sa po vysadeni hak tvori aj u zien ktore pred uzivanim hak mali plet ako babatko.
ale prosim vas... tak som ju mozno pomylila ja. tiez som nevedela, ci je v tom nejaky rozdiel. to nie je podstatne.
uz som si aj nasla recenzie na kozne v NR, tak mam asi vybrate.
lkjgjlgkj tak mozno je to stale z tej hak, ale aj pred nou som mala vzdy aspon 1-2 vyrazky na tvari, plus flaky po predchadzajucich. takze to chcem riesit aj tak. len dufam, ze sa to bude dat vyriesit. lebo uz som citala aj o 35 rocnych ludoch s tymto problemom :(
a neviem naco bude vypis od gynekologa koznemu lekarovi ako? ved aj pacientka vie sama povedat ze brala hak a aku brala. nato nepotrebuje ist otravovat gynekologa
:DDDDD dobre som sa pobavila na tej rade ze najprv chod ku koznemu a potom ku dermatologovi :DD
wewe66 tvoje akne je teraz sposobene hak, resp. vysadenim. nicim to nezmiernis, mozes akurat dopomoct k lepsiemu hojeniu vyrazok pripravkami od lekarky. ale nove vyrazky sa ti budu tvorit aj nadalej. ako dlho, nikto nevie, cca tak rok. potom sa to postupne pomaly zacne zlepsovat.
mozes zacat brat vysoke davky vit. A alebo vit. B5. a dufat ze ti to ako tak pomoze zlepsit stav pleti
Iba Katka, dermatolog a kozny lekar je to iste :-DDD
mozes mi definovat rozdiel,ktory medzi nimi podla teba existuje?
Ja by som najprv volila kožnú. Inak ku kožnému sa nemusíš pýtať, kožný by ťa mal zobrať aj bez výmenného lístku. A toho kožného by som sa spýtala či je dobré ísť ku dermatologovi. A samozrejme tlačila by som na vyriešenie problému a nenechala sa odbiť.
Okrem toho, ku kožnému je dobré doniesť aj výpis od gynekológa.