ahojte. na internete som nasla nejake informacie o tejto rastlinke a zaujima ma, ci s nou mate nejake skusenosti a ci ju mozem zohnat na slovensku a kde. chcela by so ju sama pestovat, kedze je to vraj super nahrada za cukor a umele sladidla. vraj jej ucinky su antibakteriálne a protivírusové, pomáha pri regulácii cukru, stabilizuje krvný tlak, dokáže predchádzať vzniku zubného kazu. Aj napriek tomu, že je sladká, neobsahuje takmer žiadne kalórie či uhľohydráty. Preto je Stévia ako sladidlo vyborna pre diabetikov, a vlastne vsetkych, ktorym záleží na zdraví. poradite? dakujem
Stevia cukrova
Rastlinka je sama o sebe veľmi sladká ale neosladí ti nič. Len ak ju čerstvú zješ alebo pridáš do nejakých ovocných šalátov. Čo sa týka tých sladidiel z nej tak to ti neporadím, pretože som s ňou v živote nesladil.
no, Baumax nikde na obzore, ale skusim tie zahradnictva ci kvetinarstva, tam poznam aj predavacov, tak snad ich nahovorim na to, aby sa mi po stevii poobzerali. a ty ako sladis tou rastlinkou? vraj sa listami sladit neda, tak ako ju pouzivas, prosim? a cukor teda kupim aj v tom tescu alebo ho musim len objednat cez nejaku firmu? prvykrat o stevii pocujem, tak sa nevyznam.
Skús nejaké záhradníctvo alebo kvetinárstvo - určite to mávajú. A ak chceš mať veľa stévie tak ju určite nepestuj v kvetináči ale zasaď ju normálne na záhon von ako paradajky ak teda máš kde :)
Skôr som myslel Baumax lebo v centrách kde predávajú potraviny tak nájdeš ťažko nejakú rastlinku stévie. Ja som kupoval tam a taká 20cm stála presne 1 euro :)
vdaka za rady
tiez mam rada med, ale chcem vyskusat nieco nove a zdrave, mozno by som steviu pouzila do kolacikov. alebo dzemy si vyrabam sama doma, no neviem, ci nie je pridraha na to, aby som ju kupovala na kila a sterilizovala.
ja som z maleho mesta, z maleho regionu, kde asi take nieco nekupim a predavaci budu na mna kukat, ze co vymyslam. ale skusim, ak nie tu, tak vo vacsich mestach. obchodne centra myslis ako Tesco alebo Lidl? tie tu mame naokoli.
Aj ja som si kupila Steviu na dochucovanie ovsenych vlociek alebo zazvoroveho caju,namiesto medu,ale nechuti mi,ostavam verna medu.
Stéviu kúpiš v každom väčšom hypermerkete alebo dobrom záhradnom centre. Len ľudia často ani nevedia, že to stévia je, pretože sa dováža v tzv. bylinkovom mixe kde každá rastlina stojí okolo 1 - 2 euro. naozaj sa spýtaj v tých obchodných centrách - dostaneš aj semienka ale neoplatí sa ju pestovať zo semienka, pretože cez zimu ti aj tak nevydrží. A čo sa týka sladenia tak s rastlinkou samotnou nič neosladíš - jedine výrobkami a koncentrátmi z jej výťažkov. Tak ak chceš niečo zaujímavé tak sa dá kúpiť všade ale má sladkú chuť jedine ak ju dáš do úst a rozhryzieš. neosladíš čerstvou rastlinkou nič.
tam na tej stranke su aj vyrobky, ktore si mozes objednat. tie susene listy nevyzeraju zle, ale ako cukrit susenymi listami? hodit do kavy a nechat vyluhovat? nie je to cudne?