Prosím vás, potrebujem radu ako zbaviť svojprávnosti babku ktorá je po porážke, má demenciu a stratila pojem o čase aj priestore, chceme ju dať do DSS no je to kopa vybavovačiek po úradoch a treba na tie tlačivá jej podpis ale ona to nikdy nepodpíše...ako treba postupovať? Ďakujem
Ako zbaviť babku svojprávnosti?
dosť surovo napísaný text, už aj keď názov prečítam, tak mám zimomriavky, súhlasim s marek123, že tento text budí taký pocit, že sa chcú babky zbaviť
Maggie, to ze tam nechce ist som vydadukoval z vety - ona to nikdy nepodpise. Ak to nepodpise kvoli tomu, ze nie je schopna - fyzicky a psychicky, tak potom urcite nebude problem, aby ju odbornik urcil za neschopnu o sebe rozhodovat. Ale rady typu - Podpiste to za nu - mi absolutne nepridu v tom zmysle, ze tu chce niekto babke pomoct v jej chorobe. A ked tam este pridal, ze to tak robia vsetci ostatni, tak ma to pochopitelne nastvalo. Uznavam, ze moja reakcia bola ovplyvnena skor tymto komentarom, nez popisom situacie
Je to smutné ,ak človek dospeje do takého štádia,že za neho musia rozhodovať príbuzní ale bohužiaľ ak sa nedá ináč , musí sa pristúpiť aj k napísaniu žiadosti o zbavenie svojprávnosti.
Píše sa takto :
Návrh na pozbavenie spôsobilosti na právne úkony
(§ 10 ods.1 OZ.,§ 186 a nasl. O.s.p.)
Adresa okr.súdu
Návrh na pozbavenie spôsobilosti na právne úkony : (uvedie sa meno,priezvisko, dátum narodenia,adresa, toho,koho navrhujeme zbaviť svojprávnosti)
I.
Navrhovateľ: (meno a priezvisko, adresa ,toho,kto navrhuje)
Teraz popíšete dôvody svojej žiadosti
Dôkaz : Lekárske správy (kópie lekárskych správ priložíte k žiadosti)
II.
Vzhľadom na uvedené navrhujem , aby (meno,priezvisko) bol (a) zbavený(á)svojprávnosti a pre ten prípad súhlasím, aby som bol(a) ustanovený (á) za jeho opatrovateľa/opatrovateľku
III.
Navrhujem preto.aby súd vydal tento rozsudok:
Meno a prezvisko, nar. ......bytom ...... sa pozbavuje spôsobilosti a súd určuje za jeho opatrovateľa/opatrovateľku : ( meno,priezvisko,dátum narodenia, adresa navrhovateľa
Babke bude ustanovený jej zástupca pred súdom a následne Vám urči súd ,
súdneho znalca ,ktorý babku navštívi a posúdi ,či babkin zdravotný stav zodpovedá stavu na pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.
Marek_123 - tvoj argument je sice z ludskeho hladiska pekny, ale z funkcneho nanic.
Ak si dobre pozries popis: "je po porážke, má demenciu a stratila pojem o čase aj priestore", mozno by si si mal uvedomit aj suvislosti.
Ide o cloveka, ktory VYZADUJE TRVALU ODBORNU STAROSTLIVOST, ktoru mu rodina jednoducho nevie zabezpecit. Je rozdiel chory a chory. Su diagnozy, kde jednoducho nemas sancu dat tomu cloveku vsetko, co potrebuje jak z hladiska zdravotneho, tak dostojnosti a kludu. Jej aj vasho.
Za dalsie, Aj v dosledku dalsich aspektov mam dojem, ze sa jednoducho nemaju moznost o nu nalezite postarat, pracuju, zarabaju a platia naklady. Clovek ako ta nestastna stara zena po porazke vyzaduje prakticky nonstop opateru. Pokial mas taky citlivy pristup k chorym ludom, tak verim, ze sam by si dal v zamestnani vypoved a staral sa o nu, nemal ziadny fin. prijem, narastali by dlzoby za energie atd.
Tiez nechapem odkial si vytiahol to, ze jej babka NECHCE ist do domova. Ja to nikde v popise situacie nevidim. Ukazes mi to, prosim???
Uvedomuje si tu niekto, ze sa bavime o zivom clovekovi.Toto nie je prepis auta. Tu chce niekto poslat svoju rodinu do domova proti jeho voli. A jedine co tu kazdeho trapi je,ako to spravit co najjednoduchsie.Ak je tvoja babka naozaj taka neschopna premyslat, tak ako to, ze si uvedomuje, ze nechce ist do domova ? Vo vasej rodine sa vzdy starate o choreho cloveka tak, ze ho poslete prec ? Pamataj, ze aj ty raz budes stara a tvoje deti spravia to, co ich naucis.A to iste by si mali uvedomit aj tvoji rodicia, pretoze ti su k tomu este blizsie. A ak mi tu nahodou chce niekto vysvetlovat, ake tazke je starat sa o stareho choreho cloveka, tak si to kludne moze odpustit, pretoze nasa babka s nami byvala viac nez 7 rokov v jednom byte.
zbavenie svojpravnosti uz z principu vylucuje akukolvek spolupracu zo strany osoby, voci ktorej je toto konanie vedene. takze rada "podpiste to za nu jej menom" je poschodova chobotina.
ziadost o zbavenie svojpravnosti sa podava na prislusny sud, v obvode ktoreho ma dana osoba trvale bydlisko na zaklade rozhodnutia lekara. sud ustanovi opatrovnika... atd.
dobre info je tu: nanicmama.sme.sk
podpiste to za nu jej menom tak ako vsetci ostatni v tejto situacii
O zbaveni svojpravnosti rozhoduje len a jedine sud...
Dobre by bolo poradit sa mozno aj s jej lekarom, ktory jej stanovil diagnozu, pri ktorej malokto je svojpravny a urcite s tym ma skusenost, a okrem toho sud rozhoduje najma podla lekarskeho posudku, plus sudny lekar mozno a tak...
Pripadne skus sa poradit s nejakym pravnikom...
No dufam,ze moje vnucata toto nikdy nebudu riesit
Podať ziadost na príslušný súd.