Ani neviem ako začať. V podstate nemám človeka, s ktorým by som sa mohol porozprávať, nemám žiadnych priateľov, aj keď dá sa povedať, že za to ani tak celkom nemôžem. Ako to všetko začalo?? Možno tak tradične, rozvodom rodičov a prerušením strednej školy. Momentálne mám 20 rokov, dokončenú len polovicu strednej. Tento rok som opäť vynechal, naozaj to nešlo. Bývame v 3-izbovom byte, ani jeden rodič nerobí, mám brata na invalidnom. Mama si niekoho našla vyše 100 km od nás, oco je neschopný práce, má ťažké psychické problémy. Brat má simplexnú schizofréniu a mama paranoidnú schizofréniu. Poviem vám, neprial by som vám žiť z takýmito osobami. Tie ich ochorenia napáchali bolesti celej rodine. Aj keď viem, že za to vždy sami nemôžu. Ja som sa kvôli všetkým problémom a hlavne rodičom dostal na psychiatriu už pred zhruba 2 rokmi. Našťastie nemám žiadnu schizofréniu ani nič podobné, diagnóza je závažná forma socialnej fóbie. Ničí mi to život a ja neviem ako s tým ďalej. Idem niekam, hneď sa mi začnú triasť ruky a som celý rozklepaný. Hlavne medzi osobami v mojom veku. Snažím sa chodiť čo najviac von, ale ono sa to aj tak nelepší. Momentálne ani neviem, ako utiahneme byt, asi pôjdeme čoskoro na ulicu. Najhoršie je, že rodina sa medzi sebou nenávidí a ja už nemám silu to dookola počúvať. Už som uvažoval aj nad samovraždou, ale viem, že to neni riešenie, ale aj tak neviem, ako to ďalej zvládnem. O tom čo som si prežil na základnej asi už ani nemá význam písať, to si môžťe domyslieť... viem, že to vyzerá ako obyčajné sťažovanie, ale naozaj nemám nikoho, komu by som povedal, ako mi je nanič...
Ako ďalej žiť a zvládať problémy
psíjedinec, chodieval si kvôli sociálnej fóbii na psychoterapiu alebo to bolo len o tých tabletkách?
Sociálna fóbia sa dá liečiť psychoterapiou, tu by som začala. Potrebuješ von medzi ľudí, pretože to, že si celý deň s členmi rodiny, ktorí trpia takýmito psychickými chorobami, Ti Tvoj strach z iných asi len upevňuje. Potrebuješ získať sebadôveru, zistiť, že si schopný komunikovať s inými a že si pre nich potrebný.
Ešte jedna otázka: rodičia aj brat boli na tom takto vždy, čo si pamätáš, alebo sa u nich choroba vyvinula neskôr? Zažil si v detstve aspoň jedného z rodičov zdravého - aspoň do tej miery, že bol schopný chodiť do práce a starať sa o vás deti?
Anabel- Knihu som prečítal celú, dokonca aj jej podobné, Sila a kľúč k životu od Jacka Canfielda. Chvíľu bolo lepšie, mal som pocit, že pôjde všetko ľahšie, ale postupne to vyprchalo zo mňa.
ja ti dám radu, ktorá ti zmení celý život :) prečítaj si The Secret/Tajomstvo.
Ja si myslim, ze vsetky tie fobie su zapricinene nejakou kliatbou alebo nejakymi demonmi.
Koniecsveta- áno, školu som nedokončil kvôli tej socialnej fóbii. Už to bolo jednu chvíľu so mnou tak, že som bol v strese už len z toho, že som mal ísť niekam do obchodu, ako keby tam boli miesto ľudí nejaké krokodíly.
Fero M- Nemám kam inde ísť, buď budem tu, alebo pôjdem na ulicu. Alebo ísť niekam na internát a byť tam, ale to momentálne kvôli tej sociálnej fóbii je tiež ako nemožné. Takže som viacmenej uväznený a nedá sa mi ako by nič robiť.
Nejaká možnosť ísť k rodine hoci na druhej strane republiky a internátne si dokončiť aspon tu strednú?
Asi budeš musieť byť sebec a jednoducho od toho všetkého utiec, ináč sa zblázniš a súdiac podľa tvojho opisu, tak tu situáciu ty ani sám nevyriešiš. Zažil som niečo podobné ale nie až v takom strašnom merítku, ale tiež som sa snažil byť ako hlavný bod čo drží rodinu po kope, ale len sa z toho človek zblázni.
Voľ a hľadaj riešenia ako odísť, aj ked to nebude jednoduche
psijedinec, nezavidim ti, si vazne v zlej situacii. Smiem vediet, preco sa ti nepodarilo dokoncit skolu? Kvoli tej SF?
Aj ja beriem alventu, citim sa po nej nejaky velmi jary:D
ja nechapem, ako moze niekto napisat taku kravinu, ze "Si muz tak sa vzchop. Muzi riesia problemy osamote alebo pri pive." a este si dat drzo nick dr.psycholog.
To, ze muzi su vseobecne samostatnejsi a najprv hladaju riesenie sami, bez pomoci druhych este zdaleka neznamena, ze by to mali takto robit aj v takom vaznom pripade, ako je "psíjedinec".
keby to dokazal zvladat, tak sem nepise a neprosi o pomoc, nie??
Si muz tak sa vzchop. Muzi riesia problemy osamote alebo pri pive. Netreba ti psychologa, tebe treba vypadnut z toho prostredia kde zijes, dokoncit si skolu najst robotu a zacat normalne zit. Skus sa popytat po nejakej socialnej pomoci skor co sa stym da robit.