zdravim vsetkych,dobry den, alebo ahojte. mam problem z nizkym sebahodnotenim, alebo s tym ze sa negativne hodnotim uz od detstva. teda teraz mam nizke sebavedomie a neviem vlastne ani co to sebavedomie je. neviem sa prijat aky som som v neustalom konflikte sam so sebou a ani neviem ako mam to sebavedomie nabrat. z minulosti asi dobre zaklady nemam... trpel som v minulosti obrovskym komplexom menejcennosti, a ani neviem kde mam zacat pri budovani sebavedomia. obavam sa neuspechov hned na zaciatku a aj som sa ich vzdy bal. som ustrachany na zaciatku bol odjakziva strach. svoje problemy som si pocas zakladnej skoly riesil onaniou... urcite to nebolo spravne, ale aspon som sa zbavil nahromadeneho napatia. myslite si ze moze onania poskodit osobnost cloveka, alebo ju natrvalo znehodnotit? a moze ju vobec poskodit? kvoli svojmu nizkemu sebavedomiu, ktore si neviem vytvorit velmi trpim, mam sklon ku psychickym problemom, ktore si asi vytvaram sam, bol som uz aj u mnohych psychologoch a ani u jedneho som tu onaniu nespomenul, velmi som sa hanbil , bolo mi to blbe rozoberat... dnes chodim ku psychiatrovi a beriem AD. obcas sa mi aj nechce zit, ale chcel by som to napravit. avsak neviem co robim zle. dakujem pekne vsetkym za pripadne nazory.
Sebavedomie - co to je?
Nizke sebavedomie znamena vacsinou problem na citoch. Bez poznania svojich citov, si clovek nemoze verit, lebo si je neisty, kedy sa kde zase moze zranit, kedy sa zas moze citit tak zle.
Vacsinou je to dosledok minulosti.
Sebavedomie narasta s tym, cim viac sa poznas, cim viac si uvedomujes sameho seba... teda kto si. A cim viac si veris. Lenze verit mozes len v to, co poznas, a v to, co si uvedomujes.
nepocuvaj ludi co ti tvrdia ze onania skodi,ci neskodi...daj na svoje pocity a zariad sa podla nich
nie ospely ale ospaly
by ma zaujimalo ci moze casta , nadmerna onania sposobit rozpad osobnosti, ked po nej clovek preziva pocity stiesnenosti, alebo co to moze sposobit, lebo ja som predtym taky nebyval... pocas toho obdobia ked som nadmerne onanoval som bol velmi casto ospely, bol som velmi neisty anedalo sa mi ani poriadne rozmyslat. doteraz rozmyslam, ci som si volaco tymto neposkodil. alebo iba to sebavedomie?
sebavedomie je byt si vedomi seba sameho,svojich cinov,slabosti,svojich prednosti....nic menej nic viac,naco z toho robit zlozitost a komplikovat si to
ked sebavedomie nemam, to znamena, ze som nanic? teda aspon ostatny sa tak ku mne spravaju. a teraz v tejto chvili si pripadam ako male decko bez sebavedomia.
sebavedomie je seba - vedomie:) Čiže človek sa uvedomuje, uvedomuje si svoje pozitívne a negatívne schopnosti v materiálnom svete, svoje dobré a zlé stránky v duchovnom svete a nepociťuje strach pred ľuďmi, pred ich hodnotením, kritikou, pred zistením, že v niektorej oblasti sa preceňuje, nebojí sa neúspechu, nepociťuje strach zo svojej vlastnej nevedomosti a to má za následok možnosť zlešovania sa, učenia sa a otvorenosť mysle.
Prvým krokom je možno aj uvedomiť si, že všetci serieme rovnaké h*vno:) Potom nasleduje fáza, ktorou si v našej kultúre len málokto mal možnosť prejť a to je egoizmus. Egoizmus je v nás potlačovaný od detstva, už ako malým nám vraveli, že nesmieme myslieť na seba, nesmieme si nič dopriať, nemôžme sa sústrediť na seba, mali by sme vždy myslieť na blaho druhých, na ich potreby a rešpektovať vnútené autority, mali by sme byť pokorní a poslušní. Takto sa v mnohých deťoch už v zárodku pošliapala dôstojnosť a sebaúcta. Egoizmus však pomôže človeku znovuzrodiť a objaviť svoje vlastné potreby, požiadavky, najhlbšie dilemy a chtíče. Chce to však zbúrať predsudky. Nemyslieť na to, čo si kto myslí, ale sústrediť sa na svoje pocity, myšlienky a veľa uvažovať nad príčinami a následkami, nad podobnosťami a rozdielmi seba a iných. Objektívne kriticky hodnotiť reálny poteciál a postupne nadobudnúť schopnosť odosobnene nahliadať na samého seba. Je to oblasť intenzívneho sebapoznávania. Táto fáza môže trvať niekoľko mesiacov, dokonca rokov. Počas týchto sa človek učí prijímať sa a milovať sa bezpodmienečne. A až dosiahne toto štádium, až vtedy sa automaticky objaví v človeku potreba milovať druhých a nadobúda plnohodnotné vzťahy s ľuďmi a v závislosti od vrodených charakterových vlastností, zmyslu pre morálku, výchovy, prostredia, hodnôt, vierovyznania a vlastného presvedčenia sa začne kresať silná osobnosť a sebavedomý človek.
Áno, takto budeš dosť ľahko manipulovateľný.
Podla toho, co pises nevies povedat NIE. Nauc sa to. Taky problem. Ale ked povies nie, tak necakaj usmevy, ani karafiaty:D
Hmmm tak toto je na zamyslenie, no zatiaľ neviem ako Ti poradiť ak na niečo prídem ozvem sa :)