Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kym nas smrt nerozdeli- Kam sa to podelo?

Príspevok v téme: Kym nas smrt nerozdeli- Kam sa to podelo?
ika211

Aky mate nazor na dnesne manzelstva? Mam pocit, ze veta, kym ns smrt nerozdeli uz dnes nema ziaden vyznam. Predosle generacie brali tuto prisahu smrtelne vazne a zili spolu, napriek tazkostiam a problemom, po cely svoj zivot. Zeny neraz aj bite a utlacane, zeny alkoholikov, tyranov, suknickarov...tie vsetky s nimi zili po cely zivot. Dnes staci, ze si manzelia neporozumeju v nejakom nazore a uz sa slovo rozvod sklonuje vo vsetkych padoch. Ludia prestali vztahy budovat, ludia chcu mat vztahy bud dokonale, alebo ziadne...Kedze dokonale nie su, na dokonalosti treba pracovat cely zivot, manzelstva sa rozpadavaju. Dnesne deti uz ani nevedia, co to poriadne je spravne fungujuca rodina. Vidia denno denny boj rodicov o prevahu jedneho nad druhym, ziadne prisposobovanie sa, kompromisy, kazdy ma pocit, ze ak mu ten druhy neprejavuje lasku podla jeho vlastnych predstav, tak ze ziadnu lasku ani neciti. Ak vztah po case prejde z fazy zamilovanosti do fazy stereotypu, uz toto zacina byt dovod na rozvod. Co si o tom myslite?

škoricová

Každý si je strojcom svojho šťastia. Treba sa snažiť komunikovať a opraviť, čo sa pokazilo, nie hneď vycúvať.
Ak sa človek dokáže odovzdať a žiť pre druhého, tak neexistuje, aby ich niečo rozdelilo. Musí to byť ale vždy obojstranné a musí záležať obom na zosúladení.

Lebo láska všetko vydrží:)

zdradca

mimulus vidis, a to je ten problem,lebo ja si myslimze ak sa dvaja maju radi a klape im to tak dokazu zit aj na opustenom ostrove ci v jaskyni a preziju.Ale ked sa budu plasit len za hodnotami co si pisal ze nikoho nezaujimaju tak ano vztahy krachuju.Ale preco sa nesnazit? Ved ked sme dvaja na daco tak to musi ist. Cesi vravia: Ve dvou se to tahne lip
asi som fakt exot,lebo uznavam stare hodnoty

RNG

Minulus, ja so este o hodne starsi a pamatam na casy, ked tak isto mladsi nemali kde byvat a byvali s rodicmi, casto aj viaceri v tom istom byte/dome. Samozrejme to bolo stresove a boli aj ovela horsie casy, nez su dnes. Takze tie dnesne vyhovorky nijak neprijimam.
A na tu poznamku, ze zahranicie casto utuzi vstahy medzi partnermi, ktori musia proti tlaku zvonku pracovat uzssie a maju menej vonkajsich rozptyleni je casto pravda, je aj opacny trend pre niektorych ludi, ktori su vytrhnuti z rodinneho kruhu a vplyvu pribuzensta a priatelov a doslova sa v cudzine "stratia" .Ja som takych poznal viacero osobne, najma ked nemaju pevne moralne zasady alebo vieru, a nevydrzia tlak novej "slobody" a otvorenie mnohych moznosti, co dovtedy nemali.
Ale celkove ked to vyhodnocujem po rokoch, kazdy z tych "stratenych" na to doplatil v konecnom dosledku stratou partnera, opory rodiny a celkove tym, ze nedosiahol ciely v zivote, co by ho uspokojili, lebo mu "narastli prilis velke oci" co nebol schopny nakoniec uspokojit.Spokojmos a vyrovnanost v zivote totiz nezavisi od toho, kolko mas. Najvyssia miera samovrazd je medzi tymi najbohatsimi, tj takymi, kde si clovek mysli, ze "maju predsa vsetko", to iste plati aj pre stabilitu ich zivota a rodin.

Mimulus

Možno si svetlá výnimka ale tieto hodnoty v dnešnej dobe skoro nikoho nezaujímajú - teda respektíve zaujímajú ale až po tých, ktoré som písal ja. Tak len toľko.

zdradca

mimulus ano peniaze su dvolezite ale co chces povedat,ze ked mam penieze tak mozem zit s hociakou pipkou hoc ju nebudem lubit a vazit si ju,ale budeme stastny lebo mame peniaze a kde byvat?
Laska tam musi byt,dvovera,vernost,sulad
to su zaklady.
Vies moj nebohy stary dedo hovoril.manzelstvo to je hodinovy strojcek,ak chces aby vsetky tie ozubene kolieska fungovali tak musia byt zosuladene,to znamena kazdy zubok na koliesku nieco znamena.ci je to laska,vernost,sulad v sexe atd atd,staci aby jeden zubok zahaproval a cely strojcek sa zastavi.chapes ja som si jeho slova vzal k srdcu a snazime sa tak zit aj s mojou manzelkou a viest k tomu aj nase deti.Preto nam to funguje,diky bohu

zdradca

este malicka poznamocka,vonku som postretaval vela mladych parov co to skusili zit spolu.Ako mi jeden mladik s kockou povedali.Az tu v zahranici sa ukaze ci ten par ma buducnost,pretoze su odkazany jeden na druheho,tu sa ukaze ako si vedia vazit peniaze kedze ich ziskaju svojim pricinenim a ako vedia riesit necakane situacie,Toto je skola zivota co ja vrelo odporucam mladym na zaciatok v dnesnej dobe.

Mimulus

zdradca rešpekt a normálne Ti závidím to manželstvo. No musím Ti predsa len oponovať voľakedy neexistovalo toľko stresu, skoro všetci mali prácu a mladí nemuseli ostať bývať s rodičmi pretože im štát na bývanie prispel. Nechcem sa vyhovárať na dobu ale láska v dnešnej dobe súvisí s peniazmi, rodinou a bývaním a nie tým či má človek niekoho rád alebo nie.

zdradca

skoricova mas pravdu dnesna doba je chora doba.Ja so svojou zenou sme uz viac ako 21 rokov a hoc pracujem uz dlchcie vonku stale ju milujem ako na zaciatku. a ked pridem domov tak vsetko robime spolu neexistuje ty a ty.Chapes ak ma jeden s nas problem tak ho mame obaja,ak jedneho s nas nieco trapi tak sme nato dvaja co to riesime a tvrdim ak by som sa mal narodit znova tak budem hladat hoc prejdem cely svet tak tu zenu co mam teraz.No dnes je moderne zenit sa,aby som bol frajer v partii,vydavat sa,lebo som v tom,ci kamosky uz su,rodina tlaci ze ostanem stara dievka atd atd a potom to tak vyzera.Pride prvy problem a je problem.Niekedy ludia mali istu pracu tak nemuseli riesit existencne problemy,ale tiez riesili problemy s alkoholom,neverou apod,no dnes su doma tak sa zeru medzi sebov.A ak ziju aj s rodicmi tak je pohroma na spadnutie.Proste vo vztahu ak fakt to myslia vazne neplati si Ty a Ja,nie sme My.Cize tak ako sa prijmi a vydavka riesia spolocne tak aj problemi a tazkosti.Ale ak je jeden vo vztahu srab tak druhy to sam neutiahne a hlavne nie dlho.Dnes muia byt partneri obzvlast silny ak chu vydrzat az do smrti.
sorry za pravopis ale toto je tema co mi pohne zlcou lebo ja fandim mladym ale vyhovarat sa na dobu,je asi predsa len jednoducha vyhovorka.Inokedy sa zilo tazsie a vydrzalo to manzelom.

RNG

Ti co spoza opony diktuju vsetko co sa a svete deje, ci uz cez tlac, tv, filmy, politikova alebo kontrolou ekonomie nemaju zaujem na dodrzovani niekdajsich pravidiel, s ktorymi spolocnost dokonale ci nediokonale existovala
Takze pod ich vplyvom sa sustavne bojuje v tlaci, TV a filmoch, literature proti moralke, viere, starym zasadam a podobne, dokonca sa spochybnuju aj ustavy a politici sa verbuju z moralnej spodiny
Tlaci sa nekompromisny individualizmus, sebectvo, okamzite vysledky konzumnej spolocnosti a podobne. Samozrejme za takejto sutuacie sa rodiny rozpadaju, lebo manzelia menaju ziadny zaujem a snahu za kazdu cenu vijst so sebou, obetovat sa pre partnera a deti, dodrzat sluby a ocakavaju od partnera moralny a financny zisk, bez ohladu na to, co prispievaju do manzelstva sami.
Nuz a sucasna situacia je len celkom logicky nasledok.
A bude sa casom prehlbovat, az znici spolocnost ako taku. Toto sa stalo uz v historii mnohokrat, takze to nie je nic nove. Spolocnosti s moralnym upadkom povecsine v historii zanikli, ked sa nezacal proces obrody a navratu k starym tradicnym hodnotam, ktore aj ked nie dokonale, predsa pracovali lepsie, ako dnesne "moderne"

Privela osobnej slobody obmedzuje slobodu druheho, privela volnosti znici sudrznost spolocnosti, privela individualizmu nedovoli spolupracu, privela konzumu znici svet.
Spolocnost musi mat urcite prakticky nemenne zasady a zakony, inac nemoze dlhodobo existovat/prezit.
A samozrejme tieto obmedzuju, a to ti za oponou si nezelaju, chcu mat absolutnu moc nehatenu zakonmi, moralkou vierou atd.