Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zdrava nahrada peciva

Helus

AGARTIO2 dakujem za info,uz dnes som si kupila svetlu pohanku,a tie lanove semena su presne z tej predajne.ale nevadi,mlyncek mam doma tak si budem mlet sama.

agartio2

Helus, ano bohuzial obidve veci zle.

Pohanku tu tmavu nepouzivaj, dalsiu kup uz tu svetlu.

A namlete semienka, to rovno vyhodit. Tie su doslova toxicke na pecen, poskodzuju pecenove bunky. Lanove semienka sa musia jest vzdy cerstve, do 15 minut po namleti, alebo rozmixovat v mliecnom vyrobku, aby sa zastavila oxidacia.

Take retazce ako DM predavaju namlete lanove semienka, z toho len vidno, aka obrovska nevedomost je u ludi, este aj u tych, co by to mali vediet. Predavaju vlastne nezdravu vec, za drahe peniaze, v domneni, ze je to zdrave.

vitavi

Polysacharidy z obilnín sa začínajú štiepiť v ústach - dôkladným preslinením sa uvoľní alfa amyláza a rozloží časť polysacharidov na jednoduché cukry, ktoré sa ihneď vstrebávajú do krvi. Ďalšia časť sa vstrebáva po uvoľnení amylázy z podžalúdkovej žľazy a ďalšia čast v črevách. Takto sa cukor dostáva do krvi v malých množstvách a rovnomerne tak, ako to mozog a telo potrebuje.
Do pečene ide len ten cukor, ktorý sme prijali v nadbytku, ked sme sa prejedali alebo jedli v noci. sk.wikipedia.org

Helus

Agartio2dakujem ti za info o pohanke,ja mam doma tu tmavu,a uz roky ju pouzivam,aj ked som nebola bezlepkarka.Tie lanove semena mam doma kupene namlete,a mam ich v pohari uzavretom,ale to asi nebude dobre.

picsulus

a preco treba nahrasit pecivo pri chudnuti normalne jeden krajec cleba zitny si mozes dat.velmivela klamstiev sa popise o chudnuti vzdy len o chidnuti sa pise kefy sa bude pisat o tom preco ako ste pribralu ako funguje mozog a ako sa prejavi v posyave a v povahe.ja normalne jem chlieb vsetko ale k tomu sportujem a za dva roky vsetko zide.

agartio2

Helus, som rad.

Pohanku si kup taku zeleno zltu, nie tu hnedu. Ta je znicena tepelnym spracovanim, a vsetka fytaza bola v nej uz znicena, teda namocenim sa nezbavi fytickej kyseliny.

Tie lanove semienka namel a snaz sa ich do 15 minut zjest. Rychlo totiz oxiduju, su v nich omega-3 kyseliny, ktore na vzduchu oxiduju velmi rychlo.
Dalsia varianta je zamiesat ich do jogurtu, alebo tvarohu a jogurtu. Tam potom neoxiduju. Vzdy treba pouzit plnotucny mliecny vyrobok.
Ale tato varianta je len pre tych, ktorym travenie mliecnych vyrobkov nerobi problemy. Jogurty su ale dobre znasane, tvaroh horsie a samotne mlieko najhorsie.

Helus

Docitala som sa tu velmi dobre veci,ohladom stravovania,a hlavne ako spravne pripravit pohanku.Od februara mam celiakiu,aj si kupujem bezlepkove muky,a doma peciem chlieb+ zemle,ale vobec mi nechutia,tak to vynecham,a zaradim pohanku+lanove semienka mam doma vyskusam.Ovsenne vlocky som tiez dost casto jedavala,a veru mi byvalo po nich dost tazko.jedavam doobeda len ovocie,a super ziade tazkosti nemam,len si treba na tie ovocne ranajky zvyknut,uz by som ich nevymenila .

agartio2

Este jedna vec-

vyskusaj si dat namiesto tych ovsenych vlociek, povedzme ked ich jes 100g rano

100g pohanky
a do toho rozmixuj 1 polievkovu lyzicu lanovych semien.

ja si myslim, ze ludom sa po ovsenych vlockach z kratkodobeho hladiska zlepsuje hlavne preto, ze im chyba vlaknina v strave, a 100g ovsenych vlociek jej obsahuje 10 g.
Takisto obsahuju viac tuku, nez ostatne obiloviny, takze lepsie sa to klze.

Pohanka ale obsahuje rovnake mnozstvo vlakniny, a tie lanove semienka obsahuju dalsiu vlakninu a tuk. (bohuzial aj inhibitory, preto len 1 polievkovu lyzicu)

Pohanka ma tiez inhibitory ale velmi lahko sa z nej odstranuju. Staci ju namocit na 3 hodiny do teplej vody. Zalej ju 45 stupnovou vodou a nechaj stat. Najprv ju preplachni, potom daj tu vodu a v tej istej vode ju potom uvar. Mozes to urobit aj den voipred aby si rano nemusela varit, a maj to v chladnicke. No a skus jest toto, ci ti to pomoze oproti vlockam.

Pretoze z takto namocenej pohanky sa ti vstrebe daleko viac zivin, je to lahsie stravitelne, nema to lepok, ma to rovnake mnozstvo vlakniny, a co sa tyka tuku, mas tam tie lanove semienka, ktore maju este lepsi tuk, a este lepsie posobia na crevo co sa tyka "klzavosti" stolice.

Ak sa ti po tomto zlepsi, tak si vlastne cistis creva rovnako ako ovsenymi vlockami, s tym rozdielom, ze si ich nezalepis lepkom, nevycerpavas pankreas blokatormi enzymov, ale hlavne, konecne sa ti z toho aj vstrebu tie mineraly, co sa maju, a telo nieje podvyzivene. Z dlhodobeho hladiska ti teda bude vdacnejsie, nez za ovsene vlocky.

Inak ovos je samozrejme super aj chutny, len musi byt konzumovany v celosti, cele zrna, namocene, s pridavkom fytazy, co je ten problem, ze vacsina ludi je leniva a pecivo vie akurat tak nahradit za vlocky, ale moc si tym nepomaha.

agartio2

Co sa tyka toho clanku, tak by som ho vedel kompletne vyvratit. Pisal ho clovek, co je nevedomy, teda, ako sa hovori, nevie co rozprava.

Ziviny, ktore tam obhajuje sa ti v praxi nevstrebu.
Zabudli napisat, ze inhibitory enzymov narusuju cele travenie, sposobuju zapaly crevnej sliznice, atd... navyse pankreas sa namaha viac. Casom sa zvacsi, a opotrebuje, a z toho su krasne choroby ako cukrovka.
Crevnu sliznicu ti to ticho a nenapadne poskodzuje. Pokial na telo neposobi tolko nezdravych vplyvov, tak si tu sliznicu stiha opravovat. Problem nastane vtedy, ked to prestane stihat. Vtedy sa ovsene vlocky stanu tvojim hrobom a velmi rychlo prijde celiakia, zapaly, imunitne reakcie, atd.
Ze je vhodne jedlo na ranajky, lebo ta zasyti a tak sa chudne... je opat nezmysel. Nezasyti ta, zacpe ti zaludok na 4 hodiny a telo ostane cely cas podvyzivene. A to sa chcelo doobeda cistit... ale bohuzial nema kedy.
Ze sa uvolnuje energia postupne a preto je vhodne na ranajky je opat blud jak svet. Ked sa to travi 4 hodiny, vysvetli mi, ako mozes mat z toho energiu doobeda? Ziadnu nemas. Naopak, telo ju travenim straca. Ak mas nejaku energiu, tak je to zo zasob glykogenu z pecene, zo straveneho jedla z predchadzajuceho dna.
Cize, je to naopak najhorsie mozne jedlo na ranajky, co sa tyka energie.

atd... atd... proste nezmysel na nezmysle je tam pisane. Akoby to pisal nejaky skolak na zakladnej skole. Ale to byva v tychto internetovych clankoch ala diva.sk velmi caste.