Besnota

Príspevok v téme: Besnota
majitelkaP

ked som dnes prisla domov, akurat som videla ako pes nahana lisku taku malu, mlada, vo svojej voliere, naco ona usla. Pes ma skor dvor ako volieru, mylsim tym velkost aby ste si vedeli predstavit. :-) O cca 5 minut som mu isla davat zrat a on mal na brade sliny, taku malu penu. Fakt malu a kvapkalo mu z tade. Neviem, ci akurat pil alebo co ale bojim sa ze ma besnotu, nakolko este tento rok nebol ockovany proti besnote. Nema ziadne zranenia po uhryznuti liskou..no aj tak. Ako sa vlastne este prejavuje besnota? Len slinami? a na cloveka sa ako moze preniest? Dik za rady. P.S. Zvelorekara by som moc nechela volat iba v krajnom pripade

Naja85

Zas netreba uplne prepadat panike!Kazdy rok prebieha vakconacia lisok. Zavolaj veterinarovi a vysvetli mu celu situaciu. Pripadne skus zavolat aj danemu veterinarovi, ktory tvojho psa v roku 2010 ockoval-mas tam peciatku a treba si nanho vyhladat tel. kontakt-a spytaj sa ho, aka vakcina bola pouzita a na jej ucinnost. Ja mam fenu ockovanu Rabisin-om od Merialu-v ockovaku mam nalepku s tymto nazvom.

Jefitto

BEsnota sa prejavuje do 3-6 mesiacov od uhryznutia... druhá vec:

Môže sa preniesť aj na človeka, ak ti po uhryznutí do 48 hodín nepodajú antisérum, tak pravdepodobne na to umrieš. Besnota je neliečiteľná

Deria

neviem, co za vakcinu to ma zaznacenu v preukaze. preto by bolo dobre, aby si zajtra hned zavolala veterinarovi alebo tam zajdi a porozpravaj sa s nim. ukaz mu preukaz, mozno ti povie, ze je vsetko v poriadku. ale psika prezri poriadne, ci nema tie skrabance, to je dolezite, na to sa ta bude iste pytat, inac by si ho musela zobrat ukazat, ci nema zranenia. besnotu aj tak nespoznas ani zajtra, ani o 3-4 dni, ta sa prejavuje neskor. o tej liske ti neviem poradit a mozno uz nepride, mozno to mlada iba nahodne zabludilo. daj vediet, ako to dopadlo, co vet na to povedal.

majitelkaP

zmenu spravania som zatial nepostrehla no ja mam naladoveho psa takze tam je tazko postrehnut zmenu spravania. Chcem sa spytat etse ze ako sa to v pripade besnoty ten vyrus ci co to je prenesie na cloveka..iba uhryznutim? a kolko stoji pribl. Zvelolekar ked ho zavolam do domu. OCkovaci som pozerala a ockovany bol naposledy septembri 2010 proti virusu rabiei inactivatum a este je na tej nalepke ockovacej napisane inj. ad us. vet. ale to asi nesuvysi s tym proti comu je ockovany..no neviem nerozumiem tomu. Lebo my byvame na dedine takze som ho cokovala iba co chodi ten veterinar ze vtedy vsetky psy z dediny sa iu ockovat. Ked bol stena tak som s nim chodila do mesta k veterinarovi ale potom uz nie. No som zvedava ako sa bude tvarit zajtra, dufam ze nic nebude sa prejavovat nijake priznaky, len neviem este co s tou liskou, teda s tym maldatom lisky lebo to boo dost male, ako zabezpecit aby nechodila po nie len mojej ale aj inych zahradach.... asi na OU dat vediet ci?

xdanielax

a zverolekara nemusis volat, ale k nemu chod a DAJ SI PSA ZAOCKOVAT !

tiez suhlas, ze by sa to neprejavilo okamzite.

Deria

ano, inkubacna doba je par tyzdnov a tu penu mal zrejme z rozrusenia, pretoze podla toho, co pises, bolo iba 5 min. odkedy liska usla. takze z besnoty tu penu urcite nemal, tak rychlo sa zas symptomy neprejavia. ale aj tak by som sa porozpravala s veterinarom. zavolat mozes hociktoremu. a este raz prezri psika dokladne, ci nema nejake skrabance.

Naja85

Nie som veterinar, ale besnota sa urcite neprejavi za jeden den, inkubacna doba je urcite dlhsia(niekolko tyzdnov?). A to, ze slinta, este nic neznamena. Moja fenka napr. dostala ranu do papule od elektrickeho ohradnika a keby ju vtedy dakto videl, tak si pomysli, ze je nacisto besna(celu hubu mala v pene a este jej taka jedna poriadna visela z papuli). Besnota sa na zaciatku myslim, ze prejavuje zmenou spravania(az po uplynuti tej inkubacnej doby), citlivostou na svetlo a az po nejakom case dochadza k jej agresivnej forme a nakoniec k ochrnutiu.

PS: ucinnost vacsiny vakcin proti je dlhsia ako jeden rok(a po novom, od minuleho roku, sa aj ockuje uz podla dlzky ucinnosti vakciny)-takze si zistite vo vet. preukaze, akou vakcinou bol pes zaockovany a pripadne si bud zistite na nete, aku ma ucinnost alebo sa radsej spytajte svojho vetarinara.