Ahojte... Dnes som bola navštíviť starých rodičov a môj dedko ma svojím nezvyčajným správaním vydesil. Už dlhšie som na ňom pozorovala istú nervozitu, potom odišiel, o chvíľu sa vrátil a pýtal sa, aký je deň. Povedali sme mu, že utorok. On sa znova spýtal, potom na to, aký je mesiac, začal študovať kalendár, čo trvalo asi 15 minút a počas toho sa stále dookola pýtal tie isté otázky. Keď mu babka povedala, že dnes je 24., že mi predsa gratuloval k narodeninám a on sa na ňu pozeral ako na zázrak, že on o ničom nevie. Potom si opäť sadol k nám a normálne sa bavil, akoby sa nič nestalo. Ale toto sa vraj nestalo prvýkrát. Babka hovorila, že sa to stáva tak 2-3 krát za dva týždne a najhoršie to bolo raz v noci, keď sa zobudil a pýtal sa,či je deň či noc a podobne. Môže to byť nejaké počiatočné štádium alzheimera? Alebo sa mohlo stať, že lekári niečo prehliadli, pretože bol na operácii v júni, mal najprv vraj polip v nose, ale nakoniec to bol tumor a lekárom sa stále čosi nezdá, a má ísť o dva týždne na CT. Babka ho posiela na vyšetrenie, ale on stále hovorí, že mu nič nie je a neverí jej, že bol "mimo". Bojím sa o neho, stará sa o babku, ktorá je pripútaná na lôžko. Bolo by veľmi, veľmi zlé, ak by sa stalo niečo aj jemu.
Dedko a jeho správanie
zachranku nevolajte, je to zbytocne. Jedine v pripade, ze by pocas tej docasnej dezorientacie bol nebezpecny bud sebe, alebo svojmu okoliu. V zachranke nie je odbornik schopny posudit jeho zdravotny stav, na to sluzi psychiater, alebo neurolog, ktory ma to testy, je vyskoleny.
Ja som babke vravela, aby to nebrala na ľahkú váhu. Radšej nech zavolá záchranku, ak sa to bude opakovať a oni to už posúdia. On je jediný, kto sa o babku vie starať 24 hodín denne. Už tri roky robí všetky domáce práce, nákupy, chodí s ňou po lekároch, o ňu sa stará predovšetkým. Dokonca sme jej už niekoľkokrát dohovárali s otcom, aby ho menej zaťažovala, totižto, ona je na neho dosť "prísna". Z babky som mala pocit, akoby si neuvedomovala vážnosť situácie. Ešte sa vraj stáva aj to, že niečo odloží a už to viac nevie nájsť. Neviem čo s tým, ja som to dnes zažila prvýkrát a vydesilo ma to, veľmi. Náš dedko je ale taký, že radšej nič nepovie, ak aj cíti, že mu niečo je, bude sa tváriť, že je všetko ok.
Vyzera to na pocinajucu demenciu. Ak sa to nezachyti v pociatocnom stadiu, bude priebeh rychlejsi a drastickejsi. S liekmi to bude pomalsie.