Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Honba za zlatým životom - Inteligencia vs. stupidita

Príspevok v téme: Honba za zlatým životom - Inteligencia vs. stupidita
mystery_21

Pozdravujem Vás tu všetkých spolutrpiacich a ešte predtým než tu hodím svoje starosti, ktoré mi komplikujú "život" (ak sa to čo žijem tak dá nazvať živoť)", tak chcem vopred poďakovať za rady, ktoré má posunú dopredu za vysnívaným životom a životom, ktorý bude mať konečne nejakú cenu. Objektívnu kritiku beriem, beriem rady ľudí, ktorí mi chcú úprimne pomôcť....tí čo mi budú dávať rady v zmysle "nedá sa to, zbytočne sa snažíš", tak vopred hovorím, že to som už počul kade-tade a aj v rodine toľkokrát, že by som o tom vedel napísať knihu dlhú jak Biblia. Už ma to prestalo zaujímať, lebo koho bude baviť pozerať ten istý film dookola - no načo...srať na to a bude lepšie....Budem sa snažiť byť maximálne objektívny (samozrejme istá subjektivita tam bude) a písať čo najviac stručne a výstižne ( viem, že sa nám nechce bárs čítať dlhé články, tento je výnimka s pravidla :-D). Dík za pomoc a držím palce aj Vám...ak sa bude dať budem sa snažiť pomôcť aj ja. (na tomto fóre som 1x).
Poviem niečo o sebe....O dva týždne mám 21 rokov, som vysoký tak akurát a pohľadny chlap...aspoň to tak vnímam podľa okolia...študujem na VŠ, 1. ročník, v Bratislave a som hrdý východniar. Žeriem šport, futbal zbožňujem, cvičil som 6 rokov boj. umenie + zápasíky a kruté bolesti (ale to patrí k tomu), hokejbal, plávanie a ženy(s vami mam sakramentský problém vás zaujať a keď sa mi aj podarí, postupne strácam kontrolu, lebo znervózniem z toho, že sa mi darí a hop-šup som zasa, tam kde som bol - ale k tejto pre mňa šifre sa vyjadrim viac neskôr)...atd - fyzicku a zdravie mám v podstate dobré...teraz leňoším viac, lebo bars veľkú chuť do života nemám + divné pocity ( o tých budem rozprávať neskôr)....Mám rád komédie, filmy s pointou (napr. Výkupenie z väznice Shawshank), naj. film, ktoré človeka prinúti sa zamyslieť nad svojím životom...aj keď to je "len" film....Ďalšie veci o sebe budem písať neskôr, btw. spoznáte ma sami, podľa toho čo píšem...aj keď cez net je "strašne ťažké spoznať charakter človeka", no ale čo už :) --- Takže o čo mi ide....potrebujem si poskladať "mozaiku", akýsi základ, aby som sa mohol dostať ďalej....ale to si najprv musím ujasniť veci....Prejdem na tú prvú:

- Myslíte, že to či je človek inteligentní, ako sa vyzná vo svete, či je zručný, vie komunikovať, baviť sa, vyjednávať, riešiť problémy......je spôsobené výchovou....čiže či jeho rodičia zamestnávali jeho mozog nadštandardne, rôznymi úlohami alebo diskutovaním alebo je to niečo nemenné, s čím sa človek narodí....proste si hlúpy a nepomôže ti ani Pán Boh al si múdry.....Ide o to, že neviem kam sa zaradiť, ani ako ma ľudia vnímajú....lebo ja som svojim spôsobom aj aj, niekedy dostávam fakt perfektné nápady, a na druhej strane zase robím tiež také pí*ovinu, že to na intel. človeka nesedí....a ja mám vo svojej hlave zakorenené, že iba intel.(zmysel - šikovný) človek môže mať peknú babu, hodne peňazí a jeho živoť ma zmysel...Vedel by som o tom prekecať aj hodiny, ale myslím, že to stačí, poprípade prediskutujem aj vaše postrehy a názory.....Díki moc - have a good day ;)

Sejla

podľa mňa sa tým ospevovaným IQ testom nedá objektívne zmerať inteligencia človeka. Tá závisí od oveľa väčšieho spektra schopností a vlôh... Tvoja otázka - čo ovplyvňuje inteligenciu: tak isté percento máme vrodené, dôležitú úlohu zohráva detstvo a vrodený charakter človeka. Niekto mohol ho mať komplikované a vďaka tomu sa skazil, iný mohol mať rovnako ťažké detstvo a naučil sa z neho oveľa viac ako niekto, kto dostal ukážkovú výchovu. Proste to závisí od strašne vela vecí, ako charakter človeka, vrodená schopnosť rozmýšlať, riešiť problémy, náchylnosť k depresiám a komplexom, emocionálnosť, prostredie, vzdelanie, pamäť, svetonázor, kultúra a osobná mentalita, ďalej skúsenosti, húževnatosť, stupeň lenivosti, priatelia, práca...
Na rozdiel od prispievatelov podo mnou, oceňujem, že chceš byť úspešný a bohatý. Avšak toto ani až tak nesúvisí s inteligenciou, ako z ochotou ťažko makať a systematicky ísť sa určitým cielom. Pre to musíš mať skutočnú motiváciu a talent "vysrať sa na to, čo ti hovorí sto ludí navôkol", proste musíš mať vieru v sám seba.

lost

No ja to beriem takto:

je mi sum-a-fuk kolko mam IQ, ake vzdelanie maju moji pra/rodicia, ake mam ja vzdelanie, a ake vzdelanie si moje okoloie mysli ze mam.

(divna stavba viet :D )

no ale, stale si o sebe myslim ze som GENIUS !!

lebo ak prestanem, tak sa mi prestane darit, a nemam rad negativne myslineky.

i ked nemam tusenie ako prezijem leto, nevadi, som genius an jeak bude :)

funguje to takto uz, ak sa pozriem na to retrospektivne, od mojich 15tich..

ano, vyzeram ako idiot :) ale funguje to :D

eam

Hovorí sa, že ani tri vysoké školy ti na inteligencii nepridá, tá je vrodená. Múdrosť získaš učením, počúvaním. Ty ako si sa opísal, si mladý, pekný, úspešný. Gratulujem, ak máš jediný problém - dievčatá, sám postupne zistíš aké hodnoty preferujú.

juicegirl

neviem to naisto ale myslim ze mam rovnaky problem ako ty a ten ma teda neskutocne zoziera
ja sa tiez neustale zamyslam nad tym co je inteligencia, do akej miery tam zohrava pamat, vedomosti , aky vplyv ma na nu okolite prostredie, najma vychova v rodine ale aj vseobecne ludia s ktorymi sa stykame
no a vyplyvajuc z toho neustale analyzujem svoje reakcie na mnohe situacie, vlohy, schopnosti, pamat a porovnavam sa s ostanymi
ako keby mi zalezalo len na tom kto je aky mudry a ked ma niekto v niecom predbehne citim sa menejcenne
skratka bojim sa ze nie som dostatocne inteligentna v porovnani so svojimi priatelmi ci inymi ludmi a ak objavim nieco so neviem v porovnani s nimi, resp. chybaju mi vedomosti vtedy akosi klesam vo svojich ociach nizsie oproti ostatnym pretoze si ze maju nado mnou prevahu - ze su mudrejsi co ale sudim len na zaklade niektorych faktorov, ale aj tak im prikladam velky vyznam...mas to tak aj ty?

xyx

peknu babu moze mat kazdy... staci, ak ma peniaze, cize nie, nemusi byt inteligentny. inteligencia sa neda naucit, bud ju mas, alebo nemas. ako sa vie clovek orientovat v zivote ma tiez suvis s vychovou, ako sa mu venovali.. ci sa vie presadit, ci si veri, alebo naopak, ma predsudky, vsetkeho sa boji, mysli si, ze nic nevie. cize kde je problem, nevies, ci si sprosty alebo nie?

kafe

Výchova ťa postaví na nejakú štartovaciu čiaru. Niekoho o kilometer dopredu, druhého s 5kg závažím na nohách (na prvý pohľad je to závažie poľutovania hodné, ale ak to vie človek zúročiť, tak aj takéto čosi je pre človeka + ). Ale človek sa skúsenosťami a vlastným chcením mení. A to čo do dieťaťa vkladali rodičia oni nie vždy dokážu potom využiť (použiť).
Chyby patria do života a sú normálne. Učíš sa z nich. Múdry neni ten, čo NErobí chyby, ale ten čo si chybu prizná a poučí sa z nej. A skutočne múdry človek vie, že toho strašne veľa nevie. Pokora, vnútorná vyrovnanosť a schopnosť tešiť sa zo života, to sú veci ktoré nezíska človek inteligenciou ani múdrosťou. Vo veľkej miere sa podieľajú na zmysluplnom živote. Na to treba mať ale správne tvarované srdce.
Keby si mal obyčajnú babu, peňazí dosť len na prežitie a tvoj život by NEmal žiaden veľký zmysel, bola by to pre teba tragédia?
Si mladý, prázdny a hľadáš sa. To je dobre.

Dadula56

Inteligencia je vrodena. Lenze clovek s IQ 110 to moze dotiahnut ovela dalej, nez clovek s IQ 150.Vacsina uspechu je len a len na tebe. Pozri sa napr. na Hawkinga-myslis, ze je stastny?Ja si trufam sa domnievat, ze ak by mal moznost vymenil by si zivot s obycajnym chlapikom s priemernym platom, tak by nevahal. Ludstvu dal vela, ale...
Zivot je o kompromisoch. Uz len to ze uvadzas pekna zena a vela penazi. Aby si legalne dostal vela penazi,musis vela pracovat, vecne doplnat znalosti, pripadne vlastna firma. Tu peknu zenu vela neuvidis,lebo na nu nebude cas. Uspesni muzi vacsinou ziju tak, ze deti poznaju po mene a vedia orientacne ich vek. Zoznam veci, po ktorych clovek tuzi ma polozky,ktore sa navzajom vylucuju. Musis si stanovit priority. A ak chces vediet, ci si inteligentny, nie je nic lahsie nez si dat IQ zmerat. Ale u profesionala, nie na internete, kde kazdemu vyjde IQ 170. Ale IQ ti stastie nezaruci. Prave inteligenti ludia maju sklony k dusevnym porucham...