prosim o radu,ako sa spravat k cloveku,ktory sa mi pred dvoma dnami priznal,ze trpi manickou depresiou:(
potrebujem poradit
Takže tým, že nie ste rodina, máš stale na výber. A vždy budeš mať. Doporučujem tí zakúpiť si jednu-dve knihy o tejto chorobe a aspoň mať prehľad do čoho sa chceš pustiť. Ak bude brať lieky ako má, mal by to zvládnuť. Pokiaľ lieky neberie, je nezodpovedný a nezáleží mu na ňom. Určite bude super, ak sa porozpravas s klinickym psychológom. A hlavne s priateľom. On sa ti neozyva lebo má pocit, že ťa tym stratil. Je prosto v depresii. Cíti sa menejcenny. Jemu by tiež bodla terapia. Ale, aspoň ti to povedal. To je veľmi ťažké a on to zvládol. Takže voľačo precitaj a uvidíš ;)
danda, ak sa bude liecit, tak moze byt zivot s nim rovnaky ako s hociktorym zdravym clovekom. Netreba si vsak nasadzovat ruzove okuliare, ci zatvarat oci pred realnymi moznostami, ktore hrozia v pripade, ze sa liecit nebude. Ak som ta vystrasila, je mi to luto, ale podla mna je nutne, aby si vedela, do coho ides.
citala som o tom snad desat clankov...ale ta teoria je len slaby odvar reality...LAMPA..tolko strachu mi uz davno nikto nenahnal,ako ty teraz...a zacinam pochybovat,ze to zvladnem
v depresivnej faze mozu byt pritomne suicidalne myslienky a sklony, ale prave na to je potrebne dodrziavat predpisanu liecbu, aby sa tie stavy zmiernili, potlacili.
danda-a toto je len uplne nenapadny zaciatok a uz salies..
Zivot s bipolarnym NELIECENYM clovekom je extremne narocny a moze ta priviest na psychiatriu, pod most i do kriminalu. A to bez zvelicovania. V manickej faze fakt nemozes predvidat, co sa stane-to su nevery s cudzimi zenami ako na beziacom pase, robenie dlhov, nezvladanie afektov, zurivost i nasilie, dlhe tahy v nocnych podnikoch, nerealizovatelne plany....a nikdy nevies, ako to bude dlho trvat, kym presmykne do fazy depresivnej a zacne sa v kupelni podrezavat ci vesat na slucku v obyvacke...
tak o risovi neviem...ale viem o svobodovi a mukovi...
tazko radit, ak samemu pacientovi nezalezi na kompenzovani svojho stavu...
napr. Riso Muller trpi touto chorobou /ak dobre viem/. uziva naordinovanu liecbu a nedavno sa stal 3.x otcom.
trvat na liecbe..no ako ho presvedcit?? ked mi povedal,ze lieky ma niekde hodene pod postelou...odovodnil to tym,ze sa to aj tak neda vyliecit...navyse...od vcera obeda o nom nic neviem...vypnuty telefon...doslova saliem:((
danda, spravat sa k nemu treba normalne ako ku kazdemu inemu, treba vsak dosledne trvat na liecbe a necuvnut, inak sa tvoj zivot zmeni na horsku drahu a pocas jazdy si poriadne nabijes zuby.
myslim ze odbornika budem potrebovat aj ja...aby som to lepsie vedela zvladat..a hlavne...aby vedela rozoznat,kedy sa s nim nieco deje...