Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Paranoidná porucha osobnosti

Príspevok v téme: Paranoidná porucha osobnosti
Inga22

Dobrý deň,

predpokladám, že môj bývalý partner trpí paranoidnou poruchou osobnosti. Zoznámili sme sa prostredníctvom internetu, písali sme si asi 2 roky. Po 2 rokoch sme sa stretli a začali sme rozvíjať "plnohodnotý" vzťah. Spolu sme boli niečo vyše polroka. Vždy som tušila, že je iný ako ostatní. Že má v sebe niečo zvláštne a určite aj to ma k nemu priťahovalo. Rozišli sme sa nepekným spôsobom, vykričal mi veľa vecí, na ktoré nemal právo. To, že trpí paranoidnou poruchou osobnosti mi oznámil prostredníctvom komunikovania cez internet až po rozchode. Bolo to cca 2 mesiace vzad. Neviem či bol vyšetrený psychiatrom/psychológom, alebo si naštudoval informácie na internete a sám si myslí, bez presviedčania niekoho, že trpí touto chorobou. Momentálne sme v štádiu, že z času na čas komunikujeme cez sms alebo internet. Vždy tŕpnem v akej nálade práve bude a ako dopadne naša konverzácia. Keď je v kľude, tak je úplne iný človek ako keď sa u neho prejaví zlosť, hnev, upodozrievanie a podobne. Viem, že táto jeho druhá tvár nie je pravá. Aj keď mi vykričal nepekné veci, stále mi na ňom záleží a chcem mu pomôcť. Vždy mi tvrdil, že som iná ako ostatné, že mám v sebe niečo, čo iní nemajú. Nechcem byť naivná a namýšľať si niečo, ale mám pocit, že som pri ňom vydržala dlho a istým spôsobom si to váži, aj keď to nedáva najavo. To by bolo pod jeho úroveň. Čítala som si články o tejto poruche osobnosti a návody, ako s takouto osobou vydržať. Viem, že ako partnera ho mať pri sebe nemôžem, zničila by som si život. Ale naozaj mi na ňom záleží a ak by bolo možné, rada by som mu pomohla. Len neviem či to možné je a či vôbec bude o moju pomoc stáť. Keďže všetky, aj tie najlepšie úmysly si vždy pretransformuje. Nie som odborník a neviem v akom štádiu poruchy sa nachádza. Na začiatku to bolo všetko pekné, ale postupom času sa náš vzťah zhoršoval. Stále ma upodozrieval, že ho podvádzam, bežné veci nechápal, keď som chcela stráviť víkend s rodinou, nahneval sa na mňa, že ho nemám rada a že nemám potrebu s ním tráviť čas. Naozaj som sa snažila, ale myslím si, že drvivá väčšina ľudí pri takejto osobe jednoducho nevydrží. Nechcem ho ako partnera, ale naozaj mi na ňom záleží a priala by som si, aby sa nejak uvedomil, aj keď po prečítaní profilu tejto poruchy si myslím, že je to skôr nereálne. Nechcem byť ako ďalšia v poradí, ktorá sa mu otočila chrbtom a nechala ho napospas. Len, neviem, či si môj záujem zase nepretransformuje do tej jeho podoby. U neho ani z voza, ani na voz. Po rozchode som sa snažila ho ignorovať, aj keď ma to stálo veľa síl nereagovať na jeho správy a sms. Avšak vždy som zlyhala, ozvala sa, začali sme opäť rozoberať problémy (na internete, osobne som s ním od nášho rozchodu nebola) a vždy to skončilo rovnako, nadával mi, obviňoval ma zo všetkého, obviňoval ma z nášho rozchodu.
Premýšľala som, že zájdem za psychológom, porozprávam sa s ním nech sa vyjadrí, či to nie je z mojej strany strata času, energie a podobne, sa ním zaoberať. Myslím si, že viem ako na neho, teda viem kedy vystupuje taký aký je, tá jeho pravá tvár, ktorú mám na ňom rada a viem, že iba vtedy mi povie svoj úprimný názor, viem, že vtedy mi neklame...Ale akonáhle sa dostane do štádia druhej tváre (zlosť, hnev, upodozrievanie, výčitky, nadávky...) sa s ním nedá komunikovať a najlepšie je prerušiť kontakt a nechať ho vychladnúť. Viem, kedy ho môžem do tohto štádia nahnevanosti dostať, akým spôsobom, ale niekedy, aj keď sa všemožne snažím mu neoponovať a uhrať to všetko do neutrálne podoby, i tak sa rozohní a začne sa peklo. Uvedomujem si, že pri tejto poruche je najlepšie s osobou v štádiu blížiaceho sa excesu komunikovať neutrálne, nepresviedčať ho o mojej pravde a nevytýkať mu to, čo rozpráva on. Ale nie vždy sa mi podarí konverzáciu udržať v rovine neutrálnosti, teda tak, aby nemal dôvod vybuchnúť. A navyše, niekedy mám pocit, že si ten dôvod na výbuch nájde sám.
Neviem čoho všetkého je schopný, či by bol schopný mi ublížiť fyzicky, psychicky toho schopný bol, podnikol také kroky, ktorými vedel, že mi psychicky ublíži. Robil to vedome v tom čase, kedy sa prejavuje práve tá druhá stránka jeho osobnosti.

Chcela by som vás, ktorí máte s takouto osobou skúsenosti, poprosiť o radu, či sa s ním stretnúť a porozprávať sa o tomto jeho probléme. Doposiaľ som sa s ním o tom nerozprávala a vôbec netuším, ako bude reagovať, či ho to rozhorčí alebo sa bude vedieť so mnou rozprávať normálne a s kľudom. Alebo mám prerušiť všetky kontakty s ním a žiť si svoj vlastný život? Aj keď je to pre mňa naozaj ťažké, naozaj mi na ňom záleží, ale nie som si istá, či to zvládnem, či zvládnem tie jeho neustále zmeny nálad....raz cukor a raz bič...Ale, ak by sa dalo, chcela by som mu pomôcť.

Vopred veľmi pekne ďakujem za reakciu.

Maoam

Inga, kolko mas rokov? Prepac, ale zabudla som presny vek, preto sa pytam.
Ak mas do nejakych 25-26, tak proste je to tym, ze si este neskusena a po tejto stranke naivna, co nemyslim nijako hanobne,jednoducho ti chybaju potrebne skusenosti.
On je velmi manipulativny a dost ta vyuziva.
Zasadny problem. Ty len davas.
On vie, co ti ma povedat, aby si mu davala - pomoc, pozornost, podporu.
Problem je ten, ze na teba posobi destruktivne a nadalej bude. Ty budes postupne slabnut, ochabievat a on silniet a bude coraz lahsie a lahsie ta dorazit (ak nastane situacia, ze to bude chciet urobit, alebo bude v ohrozeni). Citove vydieracky k tomu, s tym tiez pocitaj.

NIE; ty mu NEMOZES pomoct.
Na to su psychiatri a psychoterapeuti.
Chapem, ze ho mas rada, ze aj ON ma svoje dobre a pozitivne stranky a chapem velmi dobre aj ten aspekt, ze je 'vynimocny', tito ludia mavaju velmi silnu charizmu a ako vedia byt destruktivni, tak vedia byt aj velmi super, ked maju svetle chvilky a je lahke im vtedy podlahnut.
Z nasej druhej temy viem, ze mavas zle fazy a ze tento vztah (co som si domyslela) na teba posobi depresivne a destrukcne, myslim prevazne takto. Si casto napäta a v uzkostiach a odraza sa to vo viacerych oblastiach tvojho zivota.
Tym padom sa natisla logicka uvaha, ze TENTO muz dlhodobo na teba posobi najmä negativne a z hladiska tvojej buducnosti ti uprimne radim - ak najdes tu silu, nechaj to tak.

Urobis aj tak, ako chces a ako sama uznas za vhodne, z mojej strany len uprimna rada na zaklade preziteho (lebo viem, ake su nasledky).
A tie potom riesit a dostavat sa z toho (a ak na to este budes sama) su NAD LUDSKE SILY.

Nezahadzuj roky mladosti takto.

Inga22

Maoam, je to pre mňa veľmi ťažké sa na to všetko vykašľať, neriešiť a žiť si svoj vlastný život. Na jednej strane by som mu naozaj chcela pomôcť, tým spôsobom, že budeme v kontakte a budem ho počúvať, tak ako to bolo vždy. Na druhej mám obavy či to zvládnem.
V podstate sa vždy všetko točilo okolo jeho osobnosti, zveroval mi svoje problémy a starosti, ale iba tie, ktoré uznal za vhodné mi zveriť. Iba tie, o ktorých hovoriť chcel. O svojej minulosti, rodine veľmi málo rozprával. Akoby sa za rodinu hanbil a mám pocit, že táto jeho porucha sa zrodila v detstve. Čo sa týkalo mňa ho akoby nezaujímalo, resp. pýtal sa iba na to, čo zaujímalo jeho. Ja som mala pocit, že som pre neho akási bútľavá vŕba, keď mu je zle, tak sa mi zverí a aspoň tak sa odľahčí. Ale ja som sa mu zveriť nemohla, resp. aj keď som sa mu zverila, mala som z neho pocit, že ho moje problémy, starosti nezaujímajú....ak sa nejednalo o taký problém, na ktorý sa vyslovene spýtal on sám.
Som si vedomá toho, že nie som odborník. Možno som až príliš naivná a myslím si, že by sa "pri mne" (nie vo vzťahu partnerskom) mohol mať aspoň o kúsok lepšie. Vždy mi to tak dával pocítiť, resp. vždy mi to vravel, len neviem či to vravel každej partnerke, alebo som bola naozaj pre neho istým spôsobom výnimočná (opakujem sa, nechcem sa povyšovať ani nič podobné, opisujem len svoje vlastné pocity). Myslím si, že takýto človek nebude nikdy šťastný, pretože je uväznený sám vo vlastnom tele. Dáva najavo aký je vo všetkom výnimočný, ako všetko ovláda, všade bol a všetko čo robí on je výnimočné a úžasné, ale vo svojom vnútri sám seba klame a je slaboch. Ja viem, že si to uvedomuje, ale "to niečo" je v ňom silnejšie a nedokáže byť jednoducho sám sebou.
Nevideli sme sa 2 mesiace, keď sa mi neozýval, bola som viac-menej zmierená, že už je to všetko preč...aj keď mysľou som bola pri ňom neustále. Keď však odpoviem na jeho reakciu, tak sa to vo mne všetko otvorí. A naozaj by som mu chcela pomôcť, ale nechcela by som, aby ma psychicky zničil. Neviem či som dostatočne psychicky odolná voči toľkému tlaku. Je to naozaj veľmi náročné a vyčerpávajúce.
V podstate, celý ten čas čo sa poznáme som sa snažila na neho pôsobiť takým spôsobom, aby sa zmenil alebo aby aspoň začal viac myslieť pozitívne a nevidel všetko čierne, akoby bol celý svet proti nemu. Ale keď mi spomenul túto svoju poruchu, tak som si uvedomila, že je naozaj chorý, že nie je iba iný z tých normálnych, ale naozaj psychicky chorá osoba, ktorá potrebuje odbornú pomoc. Ako si sama písala. Ťažko sa o tom aj píše, odohráva sa vo mne veľa procesov...chcem mu pomôcť, ale nechcem sa psychicky utýrať...
Neviem či vôbec stojí za to sa s ním stretnúť a skúsiť sa o tomto jeho probléme porozprávať. Nikdy sme sa o tom nerozprávali, nikdy mi o tom nepovedal, ja som iba tušila, že je iný, ale nie až do takejto miery. Mám aj trošku strach, obavy, že čoho je schopný.
Viem, že ublížil množstve žien a ak to pôjde takto ďalej, tak ich bude ešte veľa. Normálna osoba pri ňom jednoducho nevydrží, vždy zuteká.
Mám v tom v hlave chaos...raz premýšľam tak a raz inak. Preto som chcela počuť názory ostatných, najmä tých, ktorí majú osobné skúsenosti.
Každopádne som Ti vďačná, že si sa vyjadrila.

Maoam

este doplnim: ja som bohuzial nemala vtedy nikoho, kto by mi bol pomohol alebo by mi vysvetlil, s cim a kym mam tu cest, bola som velmi mlada a neskusena a velmi zalubena

postupne, asi tak po polroku sa z neho ale vyklul psychopat a dlhe roky som nevedela z toho vztahu vyjst (lebo citove vydierania, psychicky tlak, obvinovanie, neustale som mu pomahala a cim viac som dala, tym viac mi daval najavo, ze som 'obluda' a postupne som tomu zacala aj verit), az po nejakych dvoch rokoch po ukonceni vztahu (trval 4r) som nadobudla podu pod nohami, prizvukujem, ze uplne sama, lebo mi s tym nikto nepomohol a okrem toho som mala kopu inych vaznych veci na pleciach

dnes viem, ze som mala do cinenia s vazne chorym psychopatom, ktory nicil zivot nielen mne, ale aj zenam PREDO mnou.....to vsetko som sa dozvedela az po tom...

Maoam

Inga22, vykazuje symptomy, ktore su aj pri paranoidnej poruche osobnosti, ale aj pri emocne nestabilnej / impulzivnej alebo mozno aj Borderline

ale to moze diagnostikovat spolahlivo len psychiater, tvoj priatel ci expriatel, ci ako ho nazvat potrebuje hlavne ODBORNU profesionalnu pomoc ako od psychiatra + lieky, tak aj psychoterapiu

co sa teba a vztahu tyka, ide o to, AKO posobi ten vztah a s nim spojene zalezitost NA TEBA a AKE TO MA NA TEBA NASLEDKY, nejaky cas sa to da relativne znasat, ale problem je v tom, ze skor ci neskor sa partner pristihne pri tom, ze je neustale v napäti, negativnom ocakavani, straca coraz viac sily a energie, sam upada do bezutesnych stavov a depresie, alebo mava uzkostne stavy 'co zasa bude, v akej bude zasa nalade' a uz tuhne a je v obave...

dlhodobo moze nastat to, ze sama ochories psychicky alebo prinajmensom po dlhej dobe (rok-dva-tri a viac) dostanes burn-out-syndrom, zvlast ak mas tendenciu k 'help-syndromu' a si velmi citliva, vnimava a obetava osobnost

vztah s takymto psychicky chorym clovekom ti moze vziat doslova vsetko, kazdopadne je hrozne narocny, tazky a vysilujuci

z osobnej skusenosti ti radim - nechaj to tak a zi si svoj zivot

ja som to vtedy neurobila a dopadlo to hrozne (pre mna)