ahojte, chcem sa spytat, mate niekto skusenosti s psychoterapiou? uzivam antidepresiva, no s psychiatrom som o tomto sposobe liecby nerozpraval. som vacsinu casu smutny, nemam priatelov, neviem sa "zaradit do zivota". necakam ziadnu instantnu spasu, lenhladam riesenie tohto problemu.
psychoterapia
ja mam pocit, ze tie lieky mi nie ze nepomahaju, ale neviem si udrzat stabilne aspon aku-taku naladu. stale mam " vykyvy " nalady, raz sa citim skvele a potom je vsetko presne naopak. chcem sa naucit to nejak ovladat/zvladat/prekonavat sa. a preto verim ze toto by mi mohlo pomoct.
Z toho si nič nerob, tiež sa zásadne nič nepýtam, keď by som mala, a potom zmätkujem ešte viac, že "aha, viete, minule som sa vlastne chcela spýtať..." :D
Pomohla mi a ešte i pomáha, rozhodne áno. Prišla som za psychológom v septembri predminulého roka a ruku na srdce: problém, s ktorým som za ním prišla, som stále nevyriešila:) Tým je sebapoškodzovanie. Ale keď si spätne uvedomím, koľko som toho o sebe pozisťovala, že som sa naučila hľadať vždy viac ciest a zatiaľ stále úspešne plávam týmto mizerným životom, je to fakt pokrok. Pomohlo mi to nezabiť sa (v kombinácii s liekmi), pozdvihlo mi to sebavedomie, prekonala som vďaka tomu celoživotnú traumu, etc. Bože, Stana by som nosila na rukách:)
Po akej dobe, hmm... Presne ti to neviem povedať, celé je to dlhodobý proces, pretože nejdeme po jednej veci, ale v podstate stále skáčeme k jednej k ďalšej :D
som zmatkar :) takze spytat som sa nespytal. vyzistim to buduci tyzden. celkom ma to zaujima, ako to cele funguje a ci to cloveku naozaj pomoze. tebe to teda pomohlo? :) po akej dobe si videla zmeny, vysledky?
Otázne je, či je možné ísť uňho/u nej cez poisťovňu. Čo si sa to nespýtal, ty trubka:) Tipujem, že u niektorých sa nedá, musíš platiť na ruku.
Ale istotu fakt nemám, bo to mám úplne ináč.
u psychiatra som bol vela krat :) zle som sa asi vyjadril. chcel som napisat, ze som tam bol davnejsie, a vtedy som o psychoterapii este nevedel. lieky uzivam. nebol som akurat u psychologa. mam tip na psychoterapeuta. prostrednictvom telefonu som sa aukrat dozvedel, ze jedna hodina stoji cez 20 euro. to ma dost zarazilo, preto by som rad vedel, ako to teda fungujes preplacanim cez poistovne
Aha. U psychiatra si ešte nebol... teraz som zmätená... máš predsa lieky. Tož si myslel asi psychológa, však?
Pravdupovediac, nebola som za nejakým "normálnym" psychológom, ten, ktorého mám, pôsobil na našej škole, tak to bolo jednoduché.
Odporúčanie nepotrebuješ. Predpokladám, ale fakt len teoreticky, že sa u nejakého objednáš ako u iných lekárov. Terapeut mi odporúčal jednu klinickú psychologičku, tak som sa tam šla mrknúť a máš pravdu, tie sumy sú dosť zabijácke.
ja s tym prave ziadne skusenosti nemam, "objavil" som co to psychoterapia je nedavno, u psychiatra som este nebol, netusim ako to fuguje. treba odporucenie psychiatra? taktiez neviem ako to funguje s uhradami cez poistovnu
Nejdeš cez poisťovňu? Terapie sú rozličné, ja chodím na gestalt terapiu, ale základom všetkého je asi to, že dôjdeš, kecáš o sebe, odpovedáš na otázky a občas robíš podivuhodné cvičenia typu "predstav si na tej stoličke človeka, ktorému by si chcela niečo povedať a povedz mu to, čo to s tebou spraví" :D Už som musela psychológovi povedať, že toto nenávidím :D
chcel som vediet ako to cele prebieha a ako to funguje, pretoze je to celkom draha zalezitost
socialnu fobiu nemam, nemam problem komunikovat s ludmi, resp. nemam, z toho strach. mam problem najst si priatelov, resp. kamaratov a udrzat si ich. dost veci sa popisalo vo vlakne www.zdravie.sk
lieky su fajn, ale aj tak je to cele o cloveku, lieky su len prvy krok k naprave