Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

motivácia ťažko chorého príbuzného

Príspevok v téme: motivácia ťažko chorého príbuzného
winki

Moja babka 70 ročná pred vianocami absolvovala operaciu prsníka kvôli nádoru. Teraz chodí na chemo, potom ju čaká ožarovanie. Problém je v tom, že akonáhle jej to zistili mama ju nasťahovala z domu k nám do bytu a starká sa úplne opustila. Uz v minulosti mala problémy psychického pôvodu, depresia a tak isto trpí aj cukrovkou. Odkedy je u nás tak nič nerobí....len sedí, alebo leži. Nič neuvarí nič neuprace nikto ju nevie dostať von, nič ju nezaujima nič sa nepýta. Keď pozerá telku tak vobec nevie čo to pozerá...proste totál nezáujem. Ako ju prebudiť? Ja mám pocit, že ona už len dožíva.

llek

Tak to je situacia v ktorej sa velmi tazko radi a nikto z nas nevie, ako by to zvladal ci nezvladal. Uz nema ani zivotneho partnera, ona zrejma uplne stratila motivaciu robit cokolvek. Nema zmysel ju hresit ci nieco jej vycitat, vy sa mozete o nu len fyzicky starat, opakovane jej navhrhovat aby nieco urobila, niekam isla a nereagovat na jej negativne odpovede. A potom uz len verit, ze sa raz na nieco predsa len chyti a vzpamata sa. Ono je pravda velka, pre cloveka sa da urobit vselico, ale najest sa, napit sa, vyliezt z postele, ist von - to musi on sam, to nemoze nikto za neho urobit. Nas hnev ci krik neurobia vobec nic.

winki

llek

myslíš, že by bolo vhodné namiesto psychatričky navštíviť nejakého psychológa? Keďže psychiatrička len predpisuje lieky ako na bežiacom páse.

winki

vies a je tu ten problem ze ju clovek nikam nedostane...dokonca už ani nechce ist s nami deo jej domu ked tam ideme na vikend..ze co tam bude robit a bla bla bla a pritom tam ma susedou co sa na nu pytaju. ja neviem ona neni moc spolocenska

J111

Akurat, ze ja som tych necistych duchov v sebe mal a tomu exorcistovi sa ich nechcelo vyhanat. Ani si nechci predstavit, co som prezival. Obsesiu, myslienky na samovrazdu, par pokusov o samovrazdu. To trapenie bolo sialene, to mi mozes verit.
Najlepsie na tom je, ze posledne som mal porobene a jeden vestec mi odrobil, odvtedy sa citim ovela lepsie. Je to normalne, aby boli ludia tak zli?

winki

ono babka byvala sama na dedine asi 30 minut od mesta, kedze bolo treba aj tri krat do tyzdna na rozne vysetrenia bolo efektivnejsie aby byvala u nas v meste. A ona depresíva berie už dlho...bola aj asi dva mesiace po smrti manzela vo velkom zaluzi na psychiatri.

llek

Vacsina z vas sa asi nestretla s ludmi co maju nadorove ochorenia, preto su tu tie odpovede take ake su. U babky sa stali 2 obrovske veci v kratkom case a vo veku 70 rokov - zistilo sa nadorove ochorenie a prestahovala sa z domu do bytu. Oboje su velke zmeny, na ktore starsi ludia zle reaguju a upadaju do depresie. Neviem kde byva a viem ze ste si ju prestahovali s dobrym umyslom, aby pocas CHT bola s vami, ale efekt nie je dobry, tak to v zivote neraz byva. Ono liecba CHT u starsich ludi je tiez narocna a vycerpavajuca zalezitost, co k depresii len prispieva. Dobre by bolo zistit, ci tam kde sa lieci nie je psycholog pre onkologickych pacientov(onkologicku problematiku nezvlada kayzdy psycholog), na ktoreho by ste sa mohli obratit. Mozno prechodne bude treba pridat aj lieky na depresiu. Ono depresia sa u takychto pacientov neda riesit dohovaranim, to je cesta nikam, do znacnej miery je to totizto mimo volovych schopnosti toho pacienta. Antidepresiva zvyknu urobit dobru sluzbu na prekonanie tazkeho obdobia. A este jedna vec, skuste zistit, ci sa tam niekde nevyskytuje klub Ligy proti rakovine, tam byva tiez psycholog a urcite skupinove aktivity pre ludi v podobnej situacii. Ona potrebuje dosiahnut aktivaciu a zvysenie zaujmu o svoje okolie ako aj dostat sa medzi ludi, ktori su v podobnej situacii ako ona, cize nebudu ju lutovat, ale uvidi, ze takychto ludi je v jej okoli viac, nie len ona sama. Tu laicke, dobre myslene rady nepomozu

J111

Treba si zvyknut tak, ako vravim. Mne to povedal jeden exorcista, ked zistil, kolko necistych duchov mam v sebe a nechcelo sa mu ich vyhanat:DDD On si mysli, ze ja o tom neviem, ale ja som sa uz nejako inak zariadil:D To zase nevie on.