Dobrý deň, pred par dňami mi prišla z dopravného podniku predexekučná výzva, ohľadom nezaplatenej pokuty z pred šiestich rokov. Keďže si vôbec nepamätám, že som nejakú pokutu nezaplatila tak neviem čo to má znamenať.
Pamätám sa, že som zopár pokút dostala avšak pokiaľ viem všetky som zaplatila avšak mohlo sa stať, že mi nejaká malicherná pokuta ušla. V tej dobe som mala 16 rokov. A mohla to byť pokuta za to, že som nemala poukážku na zľavu-Zaujíma ma či sa aplikuje §88 §18 zákon o priestupkoch (372/1990). Môže isť o premlčanú dobu, kedže to bolo už pred 6 rokmi a odvtedy sa mi vôbec neozvali?Zaujíma ma teda či sa ma nekalými praktikami nesnažia zastrašiť aby som zaplatila faktúru, ktorá mi neprináleží. Totiž celý ten list vyzerá dosť nedôveryhodne a veľa veciam tam nerozumiem. Ďakujem za radu.
Pokuta MHD po 6 rokoch!!!
co ja viem, tak dopravny podnik ma oblubu posielat pokuty po x rokoch
obciansky zakonnik v § 108 hovori, ze práva z prepravy sa premlčujú za jeden rok s výnimkou práv na náhradu škody pri preprave osôb. okrem toho na to aby ta mohli exekuovat, musi existovat vykonatelne rozhodnutie sudu ktore ta zavazuje zaplatit veritelovi. a priestupkovy zakon sa tam nemoze aplikovat kedze nezaplatenie cestovneho nie je priestupok ale nesplnenie zmluvneho zavazku, resp. porusenie mlcky dojednanej zmluvy o preprave... sak sa im skus ozvat ze ako to bolo myslene ze nerozumies o co im ide
Skor by sa trebalo opytat pravnika a napisat nasledne odvolanie. Co im drbe? Ozyvat sa po tolkych rokoch. To si teraz kazdy moze zmysliet, ze mam zaplatit pokutu? Je to trochu divne a na hlavu.