mám pred sebou obrovskú dilemu.Isť ,alebo neísť?.Chystala som sa celý život na právo-avšak,teraz nad tým tak rozmýšlam.Má to vôbec význam?..Vysoká škola dnes už tak vela ani neznamená,to vzdelanie už má takmer každý.Nie som odkázaná na to ísť študovať.Môj otec žije v zahraničí,konkrétne v Norsku,kde platy vysokoškolákov sa velmi nelíšia od platov napr .upratovačky,čašníčky,alebo predavačky.Platy sú vysoké,prácu tam nie je ťažké nájsť,a človek sa nemusí trápiť že nevyžije. Na druhej strane by ma však štvalo,keby o 5 rokov zarezávam niekde v zahraničí, a poviem si,že v tomto období osm už mohla mať titul.Neteší ma predstava 5 rokov žitia zo 100-150 € vreckového na výške,plus brigády za 1,50/h povezdme,pričom viem,že keby som v zahraničí,môžem si dovoliť toho omnoho viac,vyšší životný štandard a podobne.Neviem,či je moja myšlienka súvislá,len by som chcela počuť názory starších a skúsenejších .
Vysoká škola-ísť alebo neísť?
hardynka :-DDD brigády za 1,50 €/hod ? :D :D
ja som sa teda s takou brigádou veru ešte asi ani nestretla :)))
Všetci ma utvrdujete v tom,že je to dobrá cesta...Dúfam,že sa mi podarí na ňu dať..Avšak bude to chcieť vela odvahy,uff:)
naco by ti bola vs na svk, ked mozes ist do zahranicia? zbytocne by si tym stratila cas, a vacsina skol tu stejne stoji za prd. a titul tu ma pomaly kazdy druhy, plus ked budes studovat pravo, tak budes moct pracovat iba na svk. skusenosti so zahranicim su na nezaplatenie, urob skolu radsej tam.
medicina je vsade draha oproti ostatnym oborom, iba u nas je bezplatne
Ja byť tebou a neváham ani chvíľu! Určite by som nestrácala čas výškou na Slovensku!!! Choď do zahraničia, skús nový život, skús ´´raj´´ ako píšeš, a školu si urob tam. Oproti svojim spolužiakom budeš v pluse, to sa neboj. Môžu ti len závidieť...:-)))
Myslím, že školy v Nórsku sú dosť drahé, preto aj chodia Nóri študovať medinu na Slovensko.
pernik02@centrum.sk , diky moc, je tazke narazit na niekoho s konexiami v norsku :)
hardynka, zahranicna VS je obrovske plus, nemas co stratit
drzim palce :) nech sa ti tam dari
sweater ...Noo ,vedela by som Ti poskytnúť informácie o práci,ale o štúdiu tam ešte ani moj ocino nevie vela :) tak daj,a popíšeme.
Moji rodičia ma presviedčajú na vysokú v Norsku-vraj VS tam nie je vobec taka prisna ako u nas,taká stresová,nezaťažuje tak psychiku.Tam by som si VS mohla robit aj popri štúdiu,zahraniční študenti tam dostávajú aj nejaký príspevok na štúdium.a okrem toho,Fakt platy tam sú velmi dobré,aj upratovačka zarobí do tých 2000 € ,sice su aj vyššie náklady na život,ale i tak oproti slovensku je to raj.Na slovensku nemám dôvody ostať-ja osobne si myslím že slovensko ide len a len dole vodou.No stále som na vážkach,kvôli tomu,že všetci spolužiaci pôjdu na VS na SK,len ja do zahranicia pracovať,a bojí,m sa,že sa mi to vypomstí.