Nemam koho volit. Zasa si zvolim svojho zlodeja?

Príspevok v téme: Nemam koho volit. Zasa si zvolim svojho zlodeja?
ivana45

Priznavam sa, trocha sa za to aj hanbim, skutocne sa kvoli volbam trapim. Patrim k volicom a este nikdy som tak strasne nemala koho volit, ako je to tohoto roku. Pri politickych spotoch vypinam zvuk. Tie ksichy a ich dristy sa mi bridia. Dufam, ze v dalsom obdobi sa aspom priblizime k niecomu lepsiemu, nez mame dnes. Mozeme sa inspirovat tym, co sa osvedcilo. Viac krajin ma co ponuknut.
Dnes ma zaujalo toto: Autor: Jozef Bielik. Pôsobil ako vedúci redakcie Lichtenštajnskej televízie. Dovolila som si to trocha skratit. Dolu je link na blog.
Označovať náš chorý politický systém pojmom demokracia je omyl. Skutočná demokracia vyzerá predsa úplne inak. Porovnajme Slovensko so Švajčiarskom. (Viem, kopec kantonov s roznymi specifikami, historia, .. ale preto snad netreba automaticky insiraciu odmietnut. Naco objavovat uz objavene? Ivana)
Švajčiarsky občan uplatnil zásadu suverenity ľudu (moc pochádza od občana) a dal sám sebe dve základné práva: právo hlasovať a právo voliť
Vláda a parlament ľudu nevládnu, ale len dočasne spravujú veci verejné. Sú platenými zamestnancami občanov a sú voči nim v podriadenej pozícii: poslanec=zamestanec a občan=majiteľ firmy
Úlohou poslancov je odbremeniť občanov od rutinného každodenného rozhodovania. V mene obyvateľov pripravujú a schvaľujú bežné zákony. Tie však nevstupujú do platnosti automaticky. Občania môžu vetovať akýkoľvek zákon a môžu rozhodnúť, že budú o danej veci radšej hlasovať osobne v referende.
Parlament nemá právomoc zmeniť ústavu, to môže iba ľud (referendom).
Občania majú právo zákonodarnej aj ústavodarnej iniciatívy. Po vyzbieraní potrebného počtu podpisov môžu petíciou sami predkladať návrhy zákonov, ktoré parlament po rokovaní so zástupcami petičného výboru buď prijme a zapracuje do legislatívy alebo sa o nich hlasuje v referende.
Pred referendom prebiehajú rozsiahle verejné diskusie a každý s predstihom dostane brožúrku s podrobnými argumentami za a proti. Kto sa nevie rozhodnúť, môže si osvojiť odporúčanie svojej obľúbenej strany.
Referendum je bez ohľadu na účasť vždy platné a je vždy záväzné. Neexistuje žiadna možnosť, ako by tomu nejakí zamestnanci občanov (poslanci) mohli zabrániť.

Aj volebný systém je zaujímavý:
Pri voľbách má švajčiarsky volič možnosť zobrať si napríklad kandidátku strany Obyčajní ľudia, "zakrúžkovať" na nej povedzme Matoviča a ostatných vyšktrnúť.
Zároveň môže rukou dopísať ďalšie mená z iných strán - napríklad Luciu Žitňanskú (SDKU), Ľubomíra Galka (SaS), Daniela Lipšica (KDH) a trebárs aj Noru Mojsejovú a bude to platný hlas pre uvedených kandidátov.
Švajčiari nemajú žiadnu 5 percentnú hranicu na zvolenie do parlamentu.
Pre 8 miliónov obyvateľov im stačí sedem ministrov, pričom jeden z nich striedavo zastáva aj funkciu prezidenta (nepotrebujú na to najvyššieho ústavného pretekára Ivana Seatoviča).
Nemajú žiadnu koalíciu a opozíciu. Švajčiari majú konkordanciu. To znamená, že každá väčšia strana má právo i morálnu povinnosť ponúknuť do vlády čo najlepšieho ministra. O zákonoch sa podrobne diskutuje so snahou dosiahnuť už v parlamente čo najväčšiu celospoločenskú dohodu, aby veľká väčšina obyvateľov bola spokojná a aby zbytočne nezaťažovali občanov referendom.
Vláda má dlhodobo celosvetovo najvyššiu dôveru obyvateľstva (75 až 80 percent)
Politické strany nedostávajú žiadne príspevky od štátu.
Nezamestnanosť je iba 3 percentá a na uživenie štátu, v ktorom politici nekradnú (nemajú veľmi ako), stačí DPH vo výške 8%.
Suverénni švajčiarski občania sú vlastníkmi svojho štátu. Nepotrebujú Fica ani Mečiara, pretože potrebné sociálne istoty si vedia zabezpečiť hlasovaním aj sami. Majú svojich politikov pod kontrolou a nemusia meditovať nad tým, ako si zvoliť menšiu gorilu.
Slovenskí politici nám nanútili nedemokratické pravidlá. Hrajú s nami stále tú istú spoločenskú hru Zvoľ si svojho zlodeja. Dzurindovské a ficovské skratky k vyšším platom a lepším sociálnym istotám sú len červík na udici. Ale nenechajme sa nachytať.

Cesta k švajčiarskym platom vedie cez "švajčiarske" zákony.

Švajčiari začali svoju púť ku skutočnej demokracii už v roku 1848 a ešte stále nemajú ani zďaleka všetko ideálne. Ale až keď raz budeme fungovať aspoň tak ako oni, až potom si budeme môcť povzdychnúť "demokracia je zlý systém, ale nič lepšieho ešte nevymysleli".

jozefbielik.blog.sme.sk

Za seba dodavam: NEMOZEM NEIST volit. Keby som nesla, tesilo by ma len to, ze za moj hlas nedostane ziadna strana financny prispevok. Ale je to slaba utecha proti tomu, ze si moj hlas rozdelia podla percent vo vysledkoch (druhe skrutinium). Zatial najviac uvazujem nad Budajom.
Myslienka hladat osvedcene modely a vyberat si to vyhodne z nich ma oslovila. Aj Island si vraj obstojne poradil so stranickym rozkradanim krajiny. Ale o tom mam velmi malo informacii. Kto viete viac, napiste, prosim.

chladomor

Poraziť by sa dali len vtedy, keď by sa začali žrať medzi sebou, inak nie je žiadna sila, ktorá by ich ohrozila. Myslíš si, že nie sú schopní kontrolovať internetové aktivity ľudí na rôznych fórach? Na to stačí pár sto ľudí. Alebo nevedia odpočúvať telefóny aj keď sú vypnuté? Jeden čas mi baterka v mobile náhle stratila trvácnosť o polovicu a po čase sa to náhle vrátilo do normálu. No dobre, možno som príliš paranoidný.
V každom prípade každú jednu vážnejšiu snahu, ktorá by vznikla vo verejnosti by vedeli potlačiť už v zárodku.

lost

patenty su samo o sebe zverstvo :)

vezmi si Apple, patentoval si OBDZNIK, tak to je o com? :D

iste, je to tema na milion rokov :))) napr preco sa niekto bude snazit hladat vitamin C, ked mu to nejaky čínan skopiruje a hodi o cent lacnejsie..

chladomor

Nekryté peniaze sami osebe nie sú zverstvo. Keď sa s nimi správne manipuluje, sú užitočné. Napríklad, keď vďaka nim môže dostať pôžičku od banky nejaký výskumný ústav, ktorý pohne vývojom dopredu a potom to z budúcich ziskov z patentov splatí. Keď sa však tlačia peniaze za účelom znižovania reálnej hodnoty verejného dlhu vytváraním inflácie, ktorá v konečnom dôsledku prehlbuje rozdiely medzi bohatými a chudobnými, tak je to veľmi zlé.

lost

ale ano, mas pravdu, ze 1 len a len 1 sam by (stale len pravdepodobne :P ) nic nedokazal

ale to NEZNAMENA, ze su neporazitelni :)

nikto nie je, nikto.

chladomor

Nič by si im neprekazil. Oni vlastnia média a určujú to, čo si má 90% ľudí myslieť, vďaka čomu tých 90% ľudí je hoci nespokojných, ale aj tak nechcú žiadnu naozajstnú zmenu. Áno, až tak sú zblbnutí.
Hneď ako by si im začal robiť problémy, všetko by obrátili proti tebe a išiel by si sedieť za niečo, čo si nespravil. A mohol by si mať aj sto záložných plánov typu, že ak sa ti niečo stane, tak tvoj tajný kamarát uverejní to a to. Bolo by to márne, lebo k verejnosti by sa nič nedostalo.
A bez kamarátšaftov by si sa do politiky nedostal, lebo by si musel vstúpiť do už existujúcej strany, kde to už dávno riadia iní, alebo by si musel založiť novú stranu, ma čo však treba mať veľa peňazí a opäť nejaké mediálne zázemie, aby sa verejnosť o tvojej novej strane dozvedela.

lost

Neviem ake slova siri Ron Paul, nevenujem sa politike...

A osobne vidim len a len 1 problem.

1 clovek nema mozgovu kapacitu na riadene tohto vsetkeho, prosten eexistuje (i ked - Bruneisky sultan to vcelku aj zvlada :) )

ale, uprimne? nechcel by som byt ten, kto sformuje krajinu na/podla "svoju tvar" to je prilisne zasahovanie do dejstva historie :)

i ked je otazne co je lepsie

napr:

ak by si mal stroj casu, zabranil by si 1. svetovej, 2. svetovej, ci atomovej bombe?

AK ANO, co by si robil potom?

ludstvo by s vysokou pravdepodobnostou "vyrastalo" pomalsie (vojna prinasa pokrok, najskor v armade, ale to sa dostane k nam) a to nie len GPS, ci hummer, ci cokolvek.. ale aj medicinu, a rozne ine vcelku prospesne veci.

dalej:
FED - a nekryte peniaze.. ano je to SVINSTVO, ale bez nich by sme (pravdepodobne, uprimne neviem) asi nemali tolko bytov.

a jednoznacne nemali internet a notebook v takom rozsahu, PRETOZE "dedinsky" elektrotechnik, tam by notebook nestal 500eur, ale 500 000 eur najmenej :) (pasova vyroba a 100 inzinieror na vyvoj)

cize toto zverstvo, nazyvane nekryty financny system, prinasa to prirodzene - sutazivost..

ak by sme mali "kazdy rovny" naco by sa niekto snazil? :)

a teraz je otazne, ci niekomu mozeme moralne obmedzit brutalne velky majetok, napr Steve Jobs, Bill Gates, aspon nieco priniesli, ale taky G. Soros ??

That's a million dollar question. ;)

lost

chladomor

1. nemam deti
2. nemam rodinu
3. nemam co stratit

4. kde beries tu istotu, ze nedokazem zabit? (alebo hrat spinavu hru tiez?)

myslim si, a je na to aj citat, ale nespomeniem si ako znel, co povedal celkom mudry clovek, ale nasposob, ze .. zufale casy si vyzaduju zufale ciny.

5. prave si podcenil niekoho, aj to moze byt smrtelna chyba :) (i ked mozno si len chcel vyjadrit nazor, ale preto to pisem, ze nikdy nevies, coho je ten druhy schopny)

a autonehoda? ok fajn, :) v programovani existuje prikaz

IF (nieco)
THEN (ono)
ELSE (hento)

nieco moze byt napr autonehoda
ono moze byt, napriklad :)
to si uz domysli ;) co som s tym chcel povedat :D

proste aj keby som prehral, EXTREMNE by som im skomplikoval ich plany, EXTREMNE.. a ver mi, ze "napriekov" existuje len tolko, kolko si fantazia dokaze predstavit :D

chladomor

Ach Lost... Ty si to celé predstavuješ príliš jednoducho ako napríklad Ron Paul v Amerike.
V skutočnom svete si ľudia medzi sebou robia strašné zverstvá, a keby si bol politik, hneď by si rozmyslel, či podpíšeš euroval, alebo sa tvojmu dieťaťu stane "autonehoda".

lost

george303

to iste by som mohol povedat ja im, myslis si azda, ze je niekto nesmrtelny ? :D

pche, isto nebude nejaky tlsty magor svoj zivot, aby odstranil nejakeho maleho svaba..

neexistuje a aj J.F.K mal ochranku "najlepsiu na svete"

ak chcu hrat spinavo, tak :) no ruska ruleta prinasa svoje rizika :) a gulka nepozna do koho vystreli, vidi len temeno, nic ine..