Naši sú rozvedení,bývam s otcom a ten netuší že fajčím cigarety alebo som sa vôbec niekedy opila . Mám 15 a fajčím marihuanu zhruba 6krát denne úplne nonstop pokiaľ niesom náhodou chvíľu na pervitíne alebo extáze . Keď nič nemám dávam si tabletky od bolesti. Stále musím mať niečo v sebe inak sa cítim nanič a do ničoho sa mi nechce . Ráno sa zobudím a pokiaľ si predstavím že nič dnes nebudem mať chce sa mi zomrieť . žijem len pre drogy . môj život nemá žiaden zmysel . Ako sa mám z toho vymotať ?
Drogy
Mie
Neviem Mie, koľko trvá toto tvoje obdobie, ale zjavne si ešte duševne v poriadku, keď máš schopnosť sebareflexie. Spoločnosť, v ktorej sa zdržiavaš je dostatočným merítkom toho, aby si aj ty sama videla ako zle na tom ste. Zrejme to nerobíš sama a predpokladám, že tvoj telefón je plný ľudí, ktorí sú ochotní s tebou týmto spôsobom tráviť čas.
V prvom rade sa musíš sama rozhodnúť. Zohľadni pozitíva a negatíva svojho štýlu života. Myslím, že máš sama so sebou vážny problém a po skúsenostiach s drogami budeš mať nejaký čas ešte väčší, ale mysli na to, že je to len dočasné.
Musíš si nájsť človeka (aspoň jedného) na ktorého upriamiš pozornosť a pomôže ti zvládať strádanie stavov.
Treba zo dňa na deň vymazať kontakty na ľudí, ktorí s tebou fetovali. Musíš zmeniť trasy, akými sa denne pohybuješ a zmeniť rituály. Nikdy si nenechávaj voľnú ani chvíľku. Radšej si začni písať plán dňa a striktne ho dodržiavaj. Ak niečo nesplníš premýšľaj nad tým, prečo sa to stalo.
Neprestávaj so všetkým naraz. Ak fajčíš, piješ, húliš a fetuješ syntetické veci, začni vysadením toho najzávažnejšieho. Vysaď fet, obmedz trávu. Občas si málo vypi a fajči. Tieto veci vysaď až keď ti bude lepšie. Keby si prestala so všetkým naraz, zbláznila by si sa.
Nájdi si záľubu. Umenie je forma ako vybiť tie návaly emócií, ktoré budeš prežívať prvých pár mesiacov. Asi 3. Budeš veľmi náladová, netrpezlivá, zúfalá, nervózna a možno budeš mať záchvaty smiechu a následne plaču. To všetko je normálne. Musíš to tak brať. Musíš sa prijať.
Zabudni na sebapresviedčacie myšlienky o tom, že si dáš len teraz, lebo si nedala už toľko a toľko a neuškodí ti to. Jasné. Nezomrieš, vtedy neuškodí, ale všetky tvoje dovtedajšie úspechy anuluješ a na dojazde ti to dôjde. Budeš to triezvym rozumom vnímať ako zlyhanie a ty ak chceš prestať, si musíš veriť a nemyslieť na zlyhania.
Musíš si veriť. Stojíš si predsa za to. Nerobíš to pre nikoho iného len a len pre seba.
Ver mi, že nie je nič horšie, ako spätne myslieť na stratené roky a na veci, ktoré by si mala zažívať teraz. Minulosť je sviňa a nájde si ťa. Ušetri sa toho. Váž si svoj čas a nestrácaj ho fetom, pretože nič z toho, čo s tými ľuďmi v tom stave prežívaš nemá pre tvoj život žiadnu hodnotu. Nič ti to nedáva. Iba berie. Strácaš šance, ktoré sa možno už nikdy nezopakujú a ty si to uvedomíš o 10 rokov a budeš si to do smrti vyčítať.
Rozhodni sa čím skôr. A ver si. Si krásny schopný a jedinečný človek, ktorý sa len pustil nesprávnou cestou. Kým si to ale uvedomuješ, dá sa to napraviť.
Držím ti palčeky. Máš pred sebou dlhú cestu, ale tie zážitky potom za to stoja.
pre - "co s tym"
nesuhlasim. zaklad a najvacsia tarcha na vychove a formovani cloveka lezi na pleciach rodicov. nikoho ineho. len oni su zodpovedni moralne aj pravne (do dovrsenia dospelosti) za to, co ich dieta robi.
stojim si za tym, ze rodicia zjavne nezvladli vychovu a Mie je uz podla popisu za zenitom amaterskej svojpomoci, alebo pomoci kohokolvek z nas tu na fore. Potrebuje intenzivnu odbornu liecbu. Cim skor, najlepsie okamzite. Samozrejme ze je nutne do toho najprv zainteresovat rodicov, resp. aspon toho jedneho, ktory sa o nu po rozvode stara a je za nu zodpovedny.
mimochodom, na margo tvojho nicku/emailu som sa uz vyjadril. kto klame v jednom, toho nie je mozne brat dostatocne vazne.
pouzivatel "costym" na azete neexistuje.
Maggy a elly
Neťahajte sem rodičov. Peniaze si človek zoženie, keď veľmi chce. Zodpovednosť do určitej miery určite majú, ale potreba ventilovať problémy pramení aj z iných vecí, než len to, že je to zanedbané dieťa. V tomto veku si svoju cestu vyberá sama a rodičia nemajú šancu to ustrážiť.
A maggy, ak nevieš poradiť, tak sa radšej vyhni ďalšiemu podkopávaniu psychiky ľudí, ktorý tu hľadajú podporu. Nijako tým tej dievčine nepomôžeš.
Moze a nemusi mat prachatych rodicov, spoluziak tiez nebol prachaty a dostal sa k drogam vdaka partii. Ak ju dotuju peniazmi, zrejme nemaju na dieta cas co je dnes velmi bezne dat dietatu peniaze a nech ide do mesta hlavne, ze oni maju pokoj. Stale mi pride zvlastne, ze si rodicia nevsimli ziadne zmeny v spravani...ale dnes uz ma deti kde to, a vychova je velka zodpovednost
"najprv" rozhodne nie. to si, ak dobre vidim, dala az na posledne miesto vo svojej reakcii.
Mie bude zrejme rozmaznavane a/alebo zanedbavane dieta zazobanych rodicov. V 15-tich mat na vsetky tie drogy znamena mat brutalne nadpriemerne vreckove. A neadekvatne. Rodicia zjavne nezvladli ani svoje manzelstvo, ani vychovu svojej ratolesti. Hlavne ze ju dotuju prachami. Skvela "vychova".
elly - ona je uz v stave, ked pevna vola je asi tak ucinna, ako tepla voda na useknutu hlavu. Spametaj sa!
Zbavit sa zavislosti od drog a analgetik sa da len pod dohladom. Fajcit cigarety dokazes prestat sam a predsa to mnohi nedokazu sami, tak aku sancu na uspech ma sama proti hromade tvrdych drog???
Mie potrebuje intenzivnu odbornu pomoc, nie mastickarske amaterske hluposti!!
dobre nasli sme pricinu a to je zaklad, cize stres, budes sa ho musiet naucit zvladat nejakym inym sposobom napr. sportom na odreagovanie, alebo najst si nieco ine co by ta bavilo, zbavit sa navykovych latok je velmi tazke a potrebujes mat silnu volu, ale zrejme si uz uvedomujes, ze to nie je dobre a ze uz to dalej tak nejde, ked si tu napisala. Mas nejake kamaratky niekoho na koho by si sa mohla obratit? Podpora niekoho blizkeho je velmi dolezita. A co tvoji rodicia?