Caute.
Nosil som okuliare (1,25 diopt.) ale ukradli mi ich( neviem naco su komu asi koli ramu vazny ... )a tak sa rozhodujem ci si mam dat SOSOVKY alebo nove okuliare,
takze otazka preco ano preco nie ? nemate stym nake skusenosti? kamoska to zacala nosit( sosovky) a mala z toho cervene oci a boli jej nepohodlne, da sa stym kupat napriklad ? poradte, dik
Sosovky vs Okuliare
Aj okuliare sú podľa mňa fajn.
Súhlasím, šošovky mi moc pomohli, hlavne pri športe, to sa neda porovnať s okuliarmi, ale samozrejme rada nosím aj okuliare, nemám proti nim nič :-) aj ako módny doplnok, mám rámiky z optikaexclusiv
Za mna skor sosovky ako okuliare, nosim ich uz roky a neviem si predstavit ze by osm nonstop nosila znovu okuliare, sem tam ano ale radej sosovky ked tak :)
dik neco take som potreboval..
sosvky maju svoje vyhody a nevyhody.vyhody-1/lepsie v nich vidis ako v okulairoch/staci vacsinou aj slabsia dioptria ako mas v okuliaroch/teda aspon mne:-)/2/nemas problem so zahmlievanim skiel v zime 3/ak mas vyssiu dioptriu, nemas problem nosit slnecne okluliare v lete, 4/ak mas mastnu plet, tak sa ti nic nesmyka z nosa:-)
nezavadzia ti nic pri sporte/kupat sa teoteticky mozes, pri zvysenej opatrnosti-neponarat sa a vyhybat sa naspliechaniu do oka, ak sa tak stane , tak vycistit ruky a vytiahnut a zahodit
Nevyhody-1/financne narocnejsie-len samostne cistiace a sterilizacne roztoky su drahe 2/potrebne dodrziavat uzkostlivo hygienu pri cisteni sosviek/ale do toho"ritualu "sa dostnes lahko 3/ kedze sosvka je cudze teleso, ak sa o nu nestaras dobre alebo nedodrziavas hygienu pri manipulacii, tak riskusjes zapal rohovky alebo spojiviek/ 5/v zime /kvoli ustrednemu kureniu/ mozes mat problem -pocitovat suche oko , co moze byt nebezpecne/da sa to ciastocne odstranit specialnymi pripravkami.
Kazdy reaguje inak, kamaratka patri zrejme k tym"menej stastnym" co maju bud velmi citlive ocka alebo alergiu.za vyskusanie to stoji, mnohe optiky ponukaju skusobny par zadarmo.vysetria ti oci, zistia presnu dioptriu, zakryvenie oka/dolezite pri vybere spravneho polomeru a zakrivenia sosvky/.
Ja som nosila okuliare asi 11 rokov, a teraz už asi 6 rokov nosím šošovky, a nemenila by som! Môžem s nimi športovať, čo som sa s okuliarmi bála (loptové hry boli pre mňa strašiak), môžem sa s nimi kúpať. Odporúčam. Ale nie každému môžu byť také pohodlné. Treba vyskúšať.
no dik za odpovede,
piateho idem ocnemu, okuliare a sosovky si momentalne nemozem dovolit, bud jedno alebo druhe.. a ake mi odporucate?mesacne sosovky ?
kontaktne sosovky nosim uz 13 rok. nikdy som nemala ziadne problemy ako napr. zapaly, skrabanie, alebo pocit niecoho cudzieho v oko... no vzdy po roku sosovky asi na 3 mesiace odlozim a nosim za ten cas okuliare, aby si oci trochu oddychli.. v sosovkach by sa nemalo kupat, ani sa pohybovat v prilis prasnom prostredi... takze moj nazor- vrele odporucam