Ahojte! Určite väčšina z Vás vie, že ide byť 40-dňový pôst. Chcela by som vedieť, či ste si dali nejaké predsavzatie na toto obdobie, či niečo chcete obmedziť, alebo práve naopak, či si chcete niečoho dopriať. Alebo teda úplne odignorujete toto obdobie a žijete si ďalej podľa svojho. :)
40-dňový pôst
Nie je ťažké postiť sa od mäsa a jedla, ťažšie je postiť sa pôstom, ktorý miluje Pán - rozviazať putá ohováraní, podvodov a klamstiev, prepustiť ľudí z väzení neodpustenia, do ktorých sme ich zatvorili, medzi iným aj seba samých, roztrhať reťaze ponižovania, odsudzovania, neprijatia, ktorými sme druhých zviazali a oni už nevládzu proti našim slovám zla bojovať a stávajú sa takými, akých ich vidíme... toto je pôst milý Bohu a nie vykrúcať si žalúdok od hladu, popol si sypať na hlavu a pritom stále pokračovať v zotročovaní svojho blížneho... (Iz 58)
ja som sa rozhodol, že počas 40-dňového pôstu sa zrieknem troch vecí, a to: osobnej hygieny, sexu a komunikácie s kolegyňami...
len srandujem...
súhlasím s muchacc, pôvodný zmysel pôstu zďaleka nie je o zdravej výžive, chudnutí a podobne. Toto je len vedľajší efekt obmedzeného stranovania sa v tomto období. Jasné, môžme sa zriecť určitých potravín, ale malo by sa to urobiť z hľadiska osobnej viery: zrieknem sa napr. nadmernej (či bežnej) konzumácie sladkostí pre Ježiša, ktorý pre nás trpel, napríklad. A po druhé, pôsť nie je len o zrieknutí sa sladkostí, sedenia pri PC a podobne... Treba aj urobiť dačo najmä pre duchovné zdravie, nielen pre telesné. "Žiaden facebook" - dobrá myšlienka, najmä vtedy, ak si namiesto FB doprajem "ticho", akýsi únik z hluku sveta, zvolím si radšej nejakú hodnotnú knižku (Biblia, príbehy svedectiev veriacich...) a v neposlednom rade konať dobro nie len pre svoju duchovnú (a telesnú) obnovu, ale aj pre ostatných ľudí - úplne stačí, ak to dobro budem konať pre blízkych, ktorí ma obklopujú.
Pozeram, ze z myslienky 40 dnoveho postu ostalo len suche, strohe: "zdrava vyziva".
A kto sa stravuje zdravo, teda pre neho post neplati?
Nema byt post v ponimani viery o niecom inom?
Len tak sa zamyslite, skor ako si date predsavzatia typu - 7kg dole ...
Naši predkovia žili v súlade s prírodou. Vedeli oveĺa viac o nej ako my dnes. Poznali cykly, ktorými sa riadi a súvislosť s ľudským zdravím. Vedeli, že na jar by sa mali prečistiť, aby mohli v lete nabrať dosť síl na prácu a šťastný život. Vedeli, že ak nebudú prijímať živočíšne potraviny v tomto období, naberú energiu na štart do nového cyklu. Dnes vieme, že na jar sa čistí pečeň a žlčník - chemické laboratorium nášho tela. Doprajme si očistu tým, že nebudeme zaťažovať tieto dôležité orgány ťažkými tukmi, živočíšnymi bielkovinami a rafinovaným cukrom. Telo sa nám poďakuje.
ja som si dala predsavzatie, ze sa zacnem zdravsie stravovat, ale vobec to nesuvisi s tym, ze nastava post, toto rozhodnutie vo mne rastlo dlho :D a dufam ze mi to aj vydrzi
no ja som si dala ze ziadne sladkosti
ja som si dala:
-žiaden facebook
-žiadne sladkosti
-každý deň cvičiť
-nejesť žiadne pečivo
-zhodiť aspoň 7 kg!
post? no to tak... este jak nejaky arab... ramadan,nie?? ,