Čo si myslíte o práci vo vedeckom výskume? Ak by som chcela ísť do výskumu tak v čom by pozostávala moja práca v prípade, že by som mala vyštudovaný matfyz? Viem, že skúmanie niečoho ale čoho? Dúfať, že práve ten výskumný tím, v ktorom by som bola by na niečo vôbec prišiel je asi trochu naivné. To by som bola platená za skúmanie niečoho a nakoniec by som aj tak na nič neprišla alebo ako?
Vedecký výskum
swistica
TU ako STU alebo TUKE? Niekoho mozno zaujima viac rozbijanie atomu ako prekreslovanie vykresov na novy River park, ci pocitanie zubov na kolieskach. Aplikovany vyskum sa moze robit aj na univerzite, je to na preferencii vedca co ho bavi, aky projekt navrhne (a zozenie nan prachy) alebo s kym nadviaze spolupracu. Na strojarine, stavarine a pod. neviem ci vobec nejaky vyskum robia, mozno este tak nejaky vyvoj. T.j. projekty typu optimalizacia dlzky nasady krompaca. Taky absolvent fyziky moze bez problemov pracovat napr. vo firme na vyvoj/vyrobu polovodicovych suciastoch. Dokonca ich vraj uprednostnia pre absolventami FEI. Z mojich rovesnikov co studovali(neprisli si len odsediet Mgr.) vedecke smery neviem ani o jedno co by bol nezamestnany. Aj ked nie vsetci robia v odbore.
Inak poznam aj pripady ked okrem diplomu z fyziky studentka na Matfyze ziskala aj zivotneho partnera. Aj ked uznavam ze niektori Matfyzaci su trochu kockate hlavy (ale uz davno som nevidel ziadneho v kockatej flanelke :-)) s divnymi zaujmami .
"Nezmysluplne" teoreticke badania priniesli mnoho veci ktore dnes denodenne vyuzivame a nevieme si bez nich predstavit nas zivot.
arnie11 pochopila som, že si býval s jadrovým fyzikom, ale tam sa myslím učí programovať a tam kde by som chcela ísť sa neučí a neviem teda, že či je potrebné sa to naučiť lebo v dnešnej dobe to asi patrí k základným zručnostiam pri práci s pc. Išlo mi tu len o reálne uplatnenie uplatnenie a v čom by tá práca pozostávala. Pracovať by som chcela už potom v zahraničí. Tak ďakujem za reakcie, pomohlo mi to.
katka24 Dnes je veda predovsetkym timova praca, kazdy clen riesi nejaku mensiu cast a treba si vybrat taku ulohu v com som lepsi. Niekto navrhuje nove teorie,niekto ich kritizuje, niekto je zrucny experimentator, niekto ma dobry prehlad v literature (co uz bolo urobene)...
Asi som to nejasne napisal "byval som s jednym" znamena ze som mal spolubyvajuceho jadroveho fyzika. On sa mozno naucil programovat sam. Ak si dobre pamatam Matfyz dlhodobo spolupracuje s CERN-om. Ale to sa tyka niektorych katedier. Vo vede sa musi clovek ucit cely zivot nieco nove a po skonceni skoly uz sam. Ale to uz nebyva nejake biflenie na skusky, ale citanie novopublikovanych informacii. Ja mam od fyziky dost daleko, som nieco ako chemik ale nie je to nejake miesanie farebnych roztokov v kadickach. Sedim pri drahom stroji a nieco meriam pre druhych. Neviem aky je zaujem o doktorandske na Matfyze, urcite pokial maju moznost (je dostatok studentov)vyberu si vyberu lepsich. Zial na mnohych slov. VS je taka situacia ze si obcas robia PhD aj taky co by nemali mat ani Mgr. A PhD sa da robit aj na SAV, formalne zastresene univerzitou, ale poznam vela ludi co si robili/robia PhD na SAV.
arnie: preco tu spominas humanitne odbory? Ja som ziadne humanitne odbory neodporucala. Pokial teda nepovazujes TU za humanitny odbor :-)
Myslim si ze je lepsie studovat zmysluplny technicky smer (strojarina, stavbarina, technologie) kde bud pracujes v praxi, alebo ,,vedu" ktora ma prakticke vyuzitie. A nie na vyzike teoreticky dumat o teorii atomu. A ano slovenska veda ma teoretizovanie na dobrej urovni, ale ma to nejaky zmysel ked prakticky nemozes urobit nic, lebo nie su financie?
arnie11: Pozerala som povinné predmety na UK ale programovanie tam nepatrí a moc mi ani nejde. Je nutné vedieť programovať? A smiem sa spýtať čo si konkrétne študoval? Myslíš, že teoretická fyzika je dobrý výber? Našla som len 2 školy v SR, kde sa dá samostatne fyzika vyštudovať, takže pri tom doktorantkom štúdiu si nie som tak istá, že by som sa naň ľahko dostala. To máš perfektné, že sa ti podarilo pracovať pre CERN.
david23
Ako si predstavujes participovanie vo vede bez adekvataneho vzdelania? Podavat skumavky? Aj vo vyskumnych ustavoch pracuju ludia s VS/PhD. Pracujem vo vede uz nejaky ten rok a viem ze ani VS nie je dost. Spolupracujeme aj zo sukromnymi firmami v a tam patri tiez k poziadavkam VS a niekde aj PhD.
katka24
Jadrova fyzika ma minimalne spojenie s chemiou. Od toho je jadrova chemia napr. na PRIF UK (ale ta nema extra uroven, to potom radsej fyzikalna, organicka chemia alebo biochemia). Co viem aj jadr. fyzici vedia programovat. Byval som s jednym a jeho praca bolo v podstate programovanie experimentov pre CERN. Na PhD je asi lahsie sa dostat na Slovensku ako v cudzine, ale vonku su lepsie materialne podmienky. Ale v teoretickych smeroch to asi nie je u nas az take zle ako v experimentalnych.
swistica
S vystudovanou fyzikou sa uplatni clovek lepsie ako s hocijakeho humannneho smeru. Uspesny student fyziky musi vediet rozmyslat a to mnohe ine skoly nerozvijaju. S vystudovanou fyzikou moze clovek pracovat aj v banke, manazmente, alebo priemysle. Ale vystudovny politolog, pravnik ... nema vo vyskume sancu. Uz som sa stretol s nazorom zamestnavatelov ze uprednostnia napr. niekoho z matfyzu ako programatora pred inym z FIIT alebo FEI, pretoze matfyzaci vedia lespie rozmyslat a prist s novymi rieseniami, na rozdiel od absolventov techniky kt. vedia vyborne aplikovat naucene postupy.
Rovnako zmysluplny/nezmyselny vyskum robia aj na technike, Prifke, Matfyze. Na kazdej zo skol su lepsie horsie katedry a ked si aj na papierovo dobrej katedre mozes natrafit na nezmyselnu temu u horsieho skolitela
Matfyz UK povazujem za jednu z najlepsich fakult na SK, potom su mozno FCHPT, PRIF UK.
no ja by som studium teoretickej fyziky neriskovala. Moze sa stat ze sa do vyskumu nedostanes a potom budes mat tazke uplatnenie na trhu prace. Vyber si radsej nejaky smer na technickej univerzite, a tam mas dobre moznosti aj pre pracovny trh aj pre vyskum. Tiez si myslim, ze technicka univerzita robi zmysluplnejsi vyskum, ako by si robila cisto na matfyz alebo nejake prirodovedeckej fakulte, lebo ked uz chces skumat tak nech z toho spolocnost aj nieco ma, lebo prac o ,,hrdzaveni zemskej osi" uz mame habadej.
lumik da sa studovat ale azked mas vystudovany zaklad a to je bud biologia, chemia alebo fyzika :)
a nebolo by dobre studovat nieco s biochemiou alebo bifyzikou, tusim aj na prirodovedeckej sa to da studovat ?
No mám len 18 ale už si musím vybrať, kde ísť na vysokú. Chcela by som vyštudovať teoretickú fyziku na UK, čo vlastne pozostáva len z fyziky a matematiky. Rozmýšľam aj nad technickou, pretože s tým sa ľahko uplatním, ale ťahá ma to skôr na tú fyziku. Myslím, že väčšionou sú vo výskume ľudia čo majú fyz+bio alebo jadrovú fyziku, čo je zas spojenie s chémoiu. Programovanie sa tam myslím neučí. Tak som nevedela čo sa dá len s tou fyzikou a matematikou. Doktorát by som si tiež chcela spraviť a ak sa tam nedostanem tak by sa mi hádam podarilo si ho urobiť v zahraničí.