Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Rektoskopia a celiakia

Peter53

Rektoskopia aj gastroskopia sú maximálne nepríjemné, ponižujúce a bolestivé. Pritom už existujú nové možnosti, ako vyšetriť bezbolestne črevný trakt, aj ako ho dať doporiadku. Málo sa o tom vie, ale je to fakt skvelá vec. Nájdite si na webe komhelp, tam je o tom viac.

llek

trochu poupravim informaciu, ktoru napisla jajkafr - u absolutnej vacsiny pacientov s celiakiou nedojde k vyvoju nadoroveho ochorenia. Existuje vsak jeden zriedkavo sa vyskytujuci T-lymfom, ktory postihuje tenke crevo a je asociovany s celiakiou. Tyka sa to vsak velmi uzkej skupiny pcientov, ktori nereaguju na dietu a napriek prisnej diete tazkosti u nich pretvavaju. U tychto je potrebne prisne sledovanie a v urcitych intervaloch opakovane odoberanie vzorky z tenkeho creva, aby sa event nerpehlaidol vyvoj spominaneho lymfomu. je to ale velmi zriedkave a absolutnej vacsiny pacientov s celiakiou sa to netyka,ani Jeffita, u ktoreho vlastne ani nie je jasne co mu je.

jajkafr

Jefitto
z celiakie do rakoviny neprejdeš... ja som mala problémy od 14-tich rokov teraz mám 22 a keď som začala držať diétu všetko sa zlepšilo v priebehu mesiaca... takže nič sa neboj... a podľa toho čo píšeš to ani nemusí byť celiakia... môže ísť aj o syndróm dráždivého hrubého čreva, príp. nejaké podráždenie tráviacej sústavy alebo alergiu... určite to treba vyšetriť...

Jefitto

diky hm že sa aspoň dakto ozval čo mi aj pomôže... Iné symptómy? Často mám sračku, schudol som za rok a pol 11 kila, teraz som síce pribral cez vianoce ďalšie 3... čo sa týka tej sračky, tak tú mam sústavne len ráno... trvá to rok a pol cca (od septembra 2010). Za celý ten čas ma dvakrát chytla možno večer... Ráno taktiež krčne, niekedy muka bolesti... ale neni to vždy takto. Teraz napr. mi celý december bolo ráno úplne na paráda až na štedrý deň večer hodinu pred večerou mi prišlo plano že som ani pripitok nevypil ale jak som rozbalil darčeky, tak už bolo dobre... je to tak na striedačku. Ale dosť ma to trápi... a ak mám nedajbože celiakiu tak to už budem mať za ten rok a pol aj asi rakovinu čo...

hm......

ako bolo povedane, kolonospokia ti celiakiu nepomoze diagnostikovat. hrube crevo byva poskodene pri crohnovej chorobe a pri inych. pri celiakii je poskodene tenke crevo, takze treba gastroskopiu, hadicku cez usta az do zaludku a tenkeho creva. dalej treba odobrat krv a zistit protilatky, ci nie su zvysene. ak budu tieto dve veci pozitivne, tak ti potvrdia celiakiu. test z lekarne nie je spolahlivy, moze byt pozitivny aj ked celiakiu nemas a mas iny problem. skor by som na tvojom mieste skusila ist na testy krvne a obvodnemu lekarovi. pred testami treba jest muku a lepok. ake mas krvne testy? a ine priznaky?

jajkafr

Jefitto
určite gastroskopia... rektoskopiou sa celiakia nedá diagnostikovať... lebo ako píše llek celiakia je problém tenkého čreva a rektoskopia vyšetruje poslednú časť hrubého čreva...

llek

Rektoskopia pri samotnej celiakii toho moc nepovie. Pri celiakii je problem na urovni tenkeho creva, takze ked tak, tak odbr vzorky na histologiu z tenkeho creva a to sa robi zhora, teda cestou cez zaludok