Schizofrenia, maniodepresia..

Príspevok v téme: Schizofrenia, maniodepresia..
veronika83

chcem sa vas spytat, ake mate skusenosti s tymito ochoreniami, ci uz priame alebo nepriame. ci mate vo svojom okoli cloveka ktory trpi jednym alebo druhym ochorenim, popr.kombinaciou. zaujima ma hlavne maniodepresia, ako sa zacala, ci ju nieco konkretne spustilo a ako sa prejavuju tie hranicne stavy - teda stavy manie aj depresie. Dakujem.
Ono odbornych clankov je dost, ale potrebujem skusenosti ludi, kt.s tym ziju.

veronika83

no pani, vo vela veciach akoby si o mne pisala. i ked v tvojom pripade - mozno ti len skace cukor:D sorry, blby vtip.
kolko mas rokov?

Meretseger

Neboj sa odborníkov ani liekov. Nezmenia ti osobnosť, len chemickú nerovnováhu v mozgu. Sama cítiš, že by sa ti zišla pomoc, tak kašli na strach a neži v obavách, či ti je toto alebo tamto a čo s tým.
Páni, začiatok ti asi nebudem vedieť popísať. Hoci... V auguste minulého roka som sa dostala do depresií (rozchod s priateľom - ten mizera pre mňa znamenal fakt moc). Dostala som sa vďaka tomu k psychológovi, potom k psychiatričke.
Už predtým som si všímala, že sa mi menia nálady, až to pekné nie je, ale dalo sa to vydržať. Pre každý prípad som to povedala lekárke, ktorá mi do správy s otáznikom zapísala F31 (BAP).
Neskôr som jej opísala, že depresie sa prehlbujú a ich protipóly tiež. Dala mi dotazník typu "mávate zvýšenú chuť na sex?", "vyrušuje vás niekedy okolie natoľko, že sa neviete sústrediť?", "nespíte niekedy viac nocí po sebe, pričom však nepociťujete únavu?". Po prečítaní zvážila, že by to mohol byť začiatok a predpísala mi lieky: Lamotrigin-Actavis. Najprv 25mg, v súčasnosti 50mg 2x denne.
Depresia: najhoršia sa u mňa prejavuje tým, že ležím, spím a nie som schopná vôbec ničoho. Musia ma budiť na jedlo - ináč by ma nechali tak a aspoň by som schudla, ale som diabetička:) Veľmi intenzívne premýšľam nad samovraždou, všetko ma unavuje a nechce sa mi ďalej žiť.
Tým pádom mám za sebou cca 4 tentamen suicidie. Na to pozor. Liečbu by som neodkladala.
Pripájajú sa k tomu derealizácia či depresonalizácia, nerozlišujem sen od skutočnosti. Iracionálny strach. Neznesiem zvuky ani svetlo.
Mánia: myslím, že u mňa sú to skôr hypománie, ale je to rozhodne rozdiel oproti mojej prirodzenej melancholickej povahe:) V prvom rade si toho o sebe myslím nechutne moc, akoby som bola Miss SR. Vtedy sa fakt nespoznávam. Vtedy sa... mám rada. No šok.
Som kreatívna - píšem - a v tom období ešte viac, nápady zo mňa tryskajú a pomaly ich ani nestíham zapisovať (v depresii ich potom zvyčajne zavrhnem s definitívnou platnosťou).
Prakticky nepotrebujem spať. Niekedy cvičím uprostred noci ako nejaká anorektička.
Absolútne ma netrápi budúcnosť, netrápi ma vlastne vôbec nič. Som sebavedomá, bezočivá, ešte neznesiteľnejšia než zvyčajne:)
Mám chuť, povedzme, prestavať celý byt, tak aspoň v rekordnom tempe porobím úchvatný poriadok, proste nech niečo robím, ináč by som vybuchla.
Kašlem na cukrovku ešte viac než inokedy a je úspech, že si pichám inzulín, že si nepoviem "bože, a načo by mi bol, som zázrak prírody a prežijem i bez neho!" Teda, napadajú mi takéto veci, ale našťastie intelekt mi vtedy neklesá, aby som ich i zrealizovala:)
Mám výraznú chuť na sex.
*
(Amen :D) Či liečba zabrala? A čo ja viem... Je to ale lepšie než predtým, takže niekde nejaký pokrok bude.

veronika83

Meretseger dik, nemam nic diagnostikovene, len nejake problemy, kt.sa uz urcite nedaju pripisovat nejakym pubertalnym ci postbubertalnym stavom. skor depresivne nalady, kt.spustila ina choroba pred viacerymi rokmi a kt. sa stupnuju, co si vsímlo aj okolie, priatelia, rodina. mrzi ma hlavne, ze mi to poslednu dobu robi problemy v praci. asi je najvyssi cas vyhladat odbornu pomoc, ale popravde dost sa toho obavam, bojim sa liekov, bojim sa, ze to uz nebudem ja. na jednej strane kazdu hlupost riesim a vidim 100krat horsie nez aka v skutocnosti je, na druhej strane pozitivne veci vyvolavaju vlny euforie podobne urcitej hladine alkoholu v krvi, alebo neviem ako to lepsie opisat..
mozes aspon trochu priblizit ako sa choroba zacala a prejavuje u teba, a ci liecba zabrala ?

Meretseger

Odporúčam ti životopis Miloša Kopeckého; trpel BAP (maniodepresiou) celý život a jednu kapitolu tam spísal i jeho psychiater, dozvieš sa tam niečo o tej chorobe.
Diagnostikovali mi BAP, ale pravdupovediac, bohvie, ako to je, ona je často zamieňaná s emočne nestabilnou osobnosťou (ktorú rozhodne mám). Možno to len nemá úplne klasický priebeh. Snáď ti sem napíše niekto s typickou BAP, alebo si prejdi iné články, niečo tu nájdeš.

J111

Mne diagnostikovali kadeco, ale podstatne je, ze mi utrafili liek, dovtedy to bolo nejake velmi divne. Vyskusaj q.et.apin:D Fakt suprovy "liek", uspi aj slona a oci ti z neho zcervenaju jak paradajky:D