Celiakia u detí.

amandine

RNG, súhlasím, tých intolerancií je určite viac. Tak ako sa vraví - len vrchol ľadovca je vidieť, prejaví sa naplno.
Mira, ja som mala od nepamäti práve zvýšené amylázy a nikto nevedel prečo.
A napokon, u malých detí, ešte dojčiat, ktorým sa prejaví intolerancia hneď po zavedení lepku, je možno takmer všetky tieto externé vplyvy, ktoré spomínaš vylúčiť.

- mira

Príčiny vzniku alergie na lepok a následnej celiakie pekne vysvetľuje MUDr. Strnadelová :Stav črevnej sliznice je u väčšiny ľudí stravujúcoch sa na dnes bežnej strave neuspokojivý. Imunitné bunky u takého človeka sú dezinformované a dochádza k neprimeranej reakcii aj na látky celkom neškodné. Imunita závisí priamo od stavu čreva. Pôsobením veľkovýroby, potravinárskeho priemyslu a stále viac globalizujúceho trhu dochádza k stravovaciemu stereotypu, ktorý je založený na vymieľanej pšeničnej múke, čo je torzo zrna, kde chýbajú látky dôležité pre trávenie a reguláciu. Navyše je nevhodným stereotypom aj forma úpravy pečením. Ďalšou komplikáciou sú nevhodné kombinácie. Pokiaľ kombinujeme obilie s cukrom, dochádza k narušeniu tvorby amyláz a obilnina sa enzymaticky nestrávi. Navyše ak je prostredie zahlienené z produktov mlieka a nasýtených tukov, to všetko potom dostanú k dispozícii kvasinky a hnilobné baktérie. Metabolity týchto premnožených organizmov prekyseľujú vyššie partie čreva a črevná sliznica je tým narušovaná. Dochádza k nadbytku nestrávených bielkovín v strave, čím sa ešte posilní hnilobný proces, ktorý produkuje mnoho dusíkatých odpadov. Keď črevo musí stále riešiť nadbytočné problémy, oslabuje to jeho základnú činnosť imunitných procesov. Alergie potom môžu vzniknúť na akúkoľvek látku, ktorá obsahuje bielkovinu.

RNG

Pocet ludi s intoleranciami na rozne jedla v poslednom case prudko rastie.
www.jsonline.com
Je viac teorii pre co.Vcitane priemyselne znicenych potravin, chemikalii zamorujucich telo, kam treba zapocitat aj drvivu vacsinu patentovcanych liekov, tiez rozne nove epidemie, najma viralne nicia telo a jeho schopnost vyrabat enzymi, Tiez je to akutny nedostatok jodu, o ktory nas rabuje chlor, fluor a brom.
Ale udaje, co mam ja ukazuju dnes az 15-20% ludi, co im nerobi gluten dobre.
Podla dr James Braly
www.sifocus.com
Samozrejme sem nemozem kopirovat novsie clanky co mam z mojich lekarskych periodik, lebo je na nich autorske pravo, ale mozete mi verit, ze je toho zname ovela viac okolo roznych alergii a intolerancii, nez najdete v internete.

amandine

Za bezlepkové sa považujú potraviny s obsahom gluténu menej ako 20 mg/kg, takže určité množstvo lepku sa nachádza takmer v každom jedle, najmä ak je spracovávané v závodoch, ktoré spracúvajú aj gluténové potraviny. Zaiste, extra enzýmy pomôžu.
Dr. Alessio Fasano, ktorý sa venuje výskumu celiakie v US uvádza , že kým celiatikov je asi 1% v populácii, ľudí s precitlivenosťou na lepok je až 6-7%. Táto druhá skupina nemusí vykazovať pozitivitu protilátok, ale môže mať rovnaké klinické príznaky ako u ľudí s CD.

RNG

Podla lekarov vyskumnikov az 20% ludi ma reakciu na lepok ako zamorenie tela, lebo ho nevedia dostatocne spracovat enzymami.
S pridavkom enzymov sa sice tazka celiakia neda odstranit, ale lahsie ano.
Aj tazsim celiakom ale enzymaticke cistenie enzymami na lepok pomoze, lebo tieto sa nachadzaju casto v roznych jedlach v malom mnozstve a clovek ich vsetky neustriehne.
Kukurica ryza,pohanka quinoa, chia a ine obilniny su bezlepkopve, tj da sa z nich a inych jediel spravit celkom pestry jedalnicek.
Su ludia, ktori dokonca znesu aj ovos.
Viac o tom najdes napr na
en.wikipedia.org

amandine

Jajkafr, prepáč za osobnú otázku - píšeš, že máš celiakiu, ale nemáš ju potvrdenú. Znamená to, že máš (resp. mala si) pozitívne krvné testy, ale negatívny výsledok z enterobiopsie? Každopádne, ten príspevok poisťovní na základné potraviny nie je vysoký a dôležitejší ako pár centov je pozitívny efekt diéty nielen na tráviaci trakt, ale na celkový zdravotný stav organizmu.

amandine

V SR sa samozrejme poskytuje peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie, za predpokladu, že žiadateľ spĺňa podmienky nároku (diagnóza, výška príjmu na člena domácnosti). O podmienkach a možnostiach sa treba informovať na príslušnom ÚPSVaR, Odbore sociálnych dávok a pomoci. Rovnako má osoba s takouto diagnózou nárok aj na preukaz ZŤP.
Je dobré si preštudovať aj zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia v aktuálnom znení.

Pokiaľ

je to s určitosťou už určené, že je to celiakia, tak je to na celý život. Ak lekár dá dieťa na bzl diétu a povie, že to nemusí byť celiakia, tak vtedy je ešte nádej, že problémy, ktoré dieťa má, môže spôsobovať niečo iné. U nás to zaťiaľ tak je a práve teraz je dcéra, ktorá je v puberte na záťažovom teste. Na diéte bola 7 rokov. Jej vyskakovala len jedna zložka z protilátok, takže teraz čakáme, čo ukáže ten záťažový test na lepok. O príspevok na diétu si požiadajte na obore sociálnych vecí a rodiny, treba tam dokladovať príjmy za uplynulý rok, príspevok je asi 34 eur, múka a mnohé veci sú už na recepty, pozrite si na stránke mzsr.sk, tam je prehľad, za čo sa pripláca a koľko. Najlepší chlebík je doma upečený z múky Mix B, treba ho však dať do mrazničky a postupne vyberať, lebo, ak postojí, nie je už dobrý. Veľa sa dozviete na stránkach celiakia.sk alebo dama.cz- bezlepkova dieta.

jajkafr

mmilan
celiakia je nevyliečiteľné ochorenie, ale dá sa s ním žiť... sama mám celiakiu takže viem aké to je... z bezlekovej múky si vieš upiecť všetko možné a chutí to dobre... kupný chlieb mi nechutí riešim to väčšinou tak, že si pečiem vlastný... ak je celiakia potvrdená tak poisťovňa čosi prepláca... ja ju potvrdenú nemám takže nemám nárok na preplácanie, ale je to tuším 30-70%

Najčítanejšie články