škola alebo práca?

Príspevok v téme: škola alebo práca?
miguel

Som prvák na vysokej škole. Povedal by som, že aj škola ma veľmi baví, len aj tak neustále rozmýšlam či mám odísť. Jedine prečo som teraz na škole je, aby som mohol v budúcnosti zarábať viac peňazí. Nemám vysnívanú prácu čo by som chcel robiť. Aspoň teraz už nie... Dôvod prečo chcem odísť zo školy, že u mňa na prvom mieste je rodina. Mám priateľku s ktorou si plánujeme spolučnú budúcosť. Lenže ak mám chodiť do školy minimálne 5 rokov , ona tak isto, tá rodina a spoločný život je nedohľadne. S priateľkou chodíme do škôl v iných mestách a sme spolu na 2 dni do týždňa. Predtým sme boli spolu každý deň. Ak odídem zo školy a pôjdem pracovať, aj tak budeme spolu stále málo. Takže neviem sa rozhodnúť čo robiť aby sme boli spolu a aby ten spôsob života mal perspektívu do budúcnosti. Ak pôjdem pracovať aspoň niečo ušetrím, ale zase ísť teraz pracovať za možno 500 € mesačne alebo počkať a pracovať neskôr za 1200 € mesačne je veľký rozdiel. O peniaze mi nejde, jedine prečo ich chcem aby som si mohol založiť rodinu a deťom a manželke dopriať čo potrebujú. Nepotrebujem mať tisíce na účte a v garáži milionové auto. Hoc je to pekné ale ku šťastiu mi to nechýba. A teraz ma to deprimuje, že neviem čo ďalej, mám stoho len zlú náladu a nemám chuť do ničoho a flákam i školu a prenáša sa to aj na priateľku. A to nechcem. Ako ste vy riešili svoje začiatky, keď ste si hľadali bývanie, spoločný život s partnerom, ako ste boli na tom finančne, ako dlho ste bývali u rodičov? Koľko ste asi mali rokov keď ste sa osamostatnili? Ja nad týmito vecami rozmýšlam od začiatku školského roku ale na nič som neprišiel, len ma to ubíja.

jajka001_

škola škola škola....suhlas so vsetkymi prispevkami. bez školy nic nezarobis, nie, my ostatní tiež nie sme na peniaze ale bez nich sa nedá žiť, vieš? tak makaj, pracuj, študuj, šetri aby ste s priatelkou raz mohli mat nejake spolocne byvanie lebo to naozaj nie je ani lahke ani samozrejmé. nenechaj sa oblafnut mediami a podobne...mat cely zivot hypoteku na krku nie je sranda, deti su tiez drahe :) aj život je čoraz drahší. zit len z lasky sa nedá.

Maoam

tak lost to krasne vystihol

presne tak, uraz, strata prace, nejaky väcsi vydavok, pokazena pracka, alebo chcete kupit nieco do bytu a uz si nahraty bez rezervy, to este nemas ani auto ani nic

lost

500 ani 1000 eur cloveku nepomoze, pretoze:

ak ma vydavky napr 400eur, a 100eur si odklada.. predstav si ze kolko si musis odkladat, aby si si mohol dovolit stratit pracu co i len na 1 rok(!)
a co potom? :)
400*12=4800, tj 48 mesaicov, tj 4 roky..

ak mas 1000, tak to mas lepsie, no stale to nie je ruzove.. ved si vezmi 1 malu nehodu, napr uraz, autonehodu, alebo nieco v domacnosti a uz je ucet x-tisic eur.. cize ist takto natesno je iny gembling..

ked si cital ten moj prvy prispevok a prvy priklad, tak ten bol z realneho sveta :) ti ludia mali plat taky dost minimalny ale dokazali s tym vyzit.

ak niekomu das peniaze a nevie s tym hospodarit, tak ani 500-1000eur mu nestaci.. proste to minie na to co nepotrebuje (a v skutosnosti, clovek nepotrebuje prakticky NIC co sa da kupit, lenze malo ludi si to pripusta, respektive hovori "mam na to" tak fajn.. maju na to :) )

normalne by som radil "praca" ale teraz, asi prvy krat, by som sa priklonil ku skole :D proste zivot je najlepsi ucitel :D ak chapes ako to myslim... ;)

Maoam

Miguel, predpokladam, podla toho co si napisal, ze studujes nejaky lepsi technicky odbor alebo IT.
Oboje vyzaduje dobru inteligenciu.
Tato mi v tvojom uvazovani momentalne tak trocha chyba. Jedine ospravedlnenie vidim v tom, ze si zrejme este velmi mlady a nikdy si sa zatial nemusel zivit sam. Tym padom nemas realne skusenosti, ale len predstavy a tuzby.
Mas to stastie MOCT studovat. Teraz. Ked si mlady, este bezdetny, zrejme aj zdravy (aspon ako-tak). Mas to stastie a prilezitost, moznost, ktoru mnohi nemaju.
Zivot je velmi drahy a obzvlast, ked sa clovek zivi sam. Chces urobit piaty krok pred druhym, tretim, stvrtym, niekam sa ponahlas, nechapem ze preco.
Vsetko ma svoj cas. Ver tomu, ze vo svojom odbore budes mat daleko viac moznosti (mozno aj v zahranici), ked budes mat ukoncenu VS.
Nedaj sa zlakat vidinou rychleho zarobenia mozno celkom dobrych penazi, ale po case budes banovat, lebo budu lepsi kolegovia, so skoncenou VS a ti ti uchmatnu to, co by si sam chcel potom robit.
Pät rokov je NIC, to je tak kratke obdobie, ked si predstavis, kolko pracovnych rokov este pred sebou nemas. O nic neprides, ver mi, ze mnohi z tych, ktori skolu nechali lebo museli alebo nemali ani moznost na nu ist, ci uz z financnych, rodinnych, zdravotnych alebo osobnych dovodov velmi lutuju a velmi im to chyba, tie roky uz nikdy nevratis spät a ist studovat po 30ke je ovela tazsie (aj financne).
Vyuzi svoju terajsiu prilezitost a ostan na skole, ktora ta este aj bavi, co je obrovske plus.
Vsetko pride a makaj na sebe, v dnesnej dobe su velmi dolezite soft skills a osobnost cloveka, schopnost predat sa. Nielen vedomosti. A este velmi dolezita je PRAX. Ak ti chybaju prachy, mozes popri studiu predsa aj pracovat, brigadovat, praxovat, v tvojom odbore je moznosti vela - vyuzi ich.
Ziskas prehlad, skusenosti, prax a mozno si ta uz pocas skoly niektora firma vsimne.
Neurob tu fatalnu chybu, ze odides zo skoly. Budes lutovat.
Drz sa!

miguel

Je mi jasné, že sa z lásky nenajeme. Ak budem zarábať možno 500 € zdá sa mi to veľmi málo aby rodina mohla vyžiť. Samozrejme ešte plat priateľky ale i tak. Ale zase keď sa pozriem na rodičov, že obaja majú podpriemerné platy ale teda kúpili sme dom, auto, platia mi VŠ, obaja sú tuhí fajčiari,teda miňajú dosť peňazí zbytočne ale i tak dokážu zaplatiť všetko čo treba a dokonca i niečo ušetriť, tak potom ako to je? Niekto zarobí 1000 € mesačne vyžije ale sťažuje sa, že len tak,tak. Niekto zarobí 400 € mesačne vyžije ale sťažuje sa. Tak potom kto je skutočne šťastný s platom?Zvyčajne je to tak, čím človek viac má tým viac miňa a teda je tam kde aj bol...

lost

tak ak to aj ju bavi, aj teba bavi, tak podla mna je lepsie zostat na skole, popripade ziskat nejaku malu brigadu popri nej :)

pamataj si pravidlo zivota - pokial to neboli, nestoji to za to (alebo nepostupujes dopredu)

skola alebo skola plus praca, alebo skola plus praca plus malo casu na rodinu, to je ista forma bolesti. boj na plny plyn :)

ver mi, ze ked v mladom veku budes takto na sebe makat, budes na tom lepsie ako ludia, co od 18 nerobia nic, lebo "je to tazke" (tym nehovorim aby si sa s nimi porovnaval, no vid v akych depresiach stale bludia, respektive to je jedno, len mi to pripomenulo velmi vela ludi co osobne poznam..)

ja som napr zo skoly odisiel, skoda no :) ale vtedy som bol "presvedceny" ze odist je dobre.. a hľa... som lost :D

wreck

problem je v tom, ze nemozes dost dobre mat vsetko. ak chces mat vela penazi, nebudes mat vela casu na seba a na rodinu. ak chces travit vela casu s rodinou, nebudes moct zarabat viac penazi, pretoze aj ten cas akoze straveny s rodinou nebude kvalitny. budes sa v myslienkach stale venovat praci, len by si tam nezlyhal.

ak sa nechystas do statnej spravy, rozdiel 500 a 1200 ecok je mytus. pripadne uved zdroj odkial to mas. 1200 hrubych ecok je priblizne priemerny mesacny plat v it sektore v bratislave. mozno 1300 uz.

poviem ti tajomstvo: firmy predovsetkym zaujima osobnost (ci sa s tebou vobec da v kolektive vydrzat) a vykon (ci vies dlhodobo a kvalitne zamakat na veciach). ak splnas obe podmienky a budes v spravnom sektore nh, budes na 2000 eckach aj dalej a ani nebudes vediet ako.

na www.platy.sk si mozes porovnat ako to vychadza, je tam databaza odvetvi, pozicii a platov. tento rok je v sr platovy median nejakych 800 ecok, samozrejme hrubych. sam sa castokrat zamyslam ako sa z toho da na slovensku zit.

zaver: ak ta skola bavi, pokracuj a dokonci ju. budes mat lepsie sance a budes si moct vyberat. teraz aj tak nemas rodinu z coho zivit, preto sa venuj skole a popri nej si hladaj prax. to je velmi velmi dolezite. firmy uprednostnia ludi s praxou. na rodinu este budes mat cas, neboj.