Ahojte. Nejde teraz o konkretne moj problem, skor o problem mojho otca a mamy. Moj otec ma 45 rokov, uz vyse 20 rokov pracuje v jednej a tej istej firme. Je tam uznavany, velmi si ho tam vazia, zaraba pekne peniaze. To je super, lenze problem je ten, ze 20 rokov je dlha doba, a uz ho to tam nebavi. Raz chcel odist, ako zamienku dal nizky plat. Povedal, ze mu ostane len ak mu ho zvysia o nejaku sumu, uz neviem kolko to bolo, ale bolo to celkom dost, a pocital s tym, ze to neprijmu. Na jeho prekvapenie, prenho zrejme nie prave najmilsie, no pre maminu ano, to prijali, a tak ostal dalej. Oco je dost ticha povaha, vacsinou pride z roboty, sadne pred TV a moc nekomunikuje. Sem tam ked sa ho nieco opytam, trva aj par minut kym sa spyta co chces (smiesne :-D). A hlavny problem je to, ze aj keby odisiel z tej roboty, neviem co by robil. Na to sa zlosti i mama, preto nechce aby odisiel. Mama ma obchod s farbami a pracovnymi vecami, dari sa jej, aj rozmyslali zeby oco isiel k nej, ale urcite by nezarobil tolko, kolko teraz. Ja chodim na VS do BA, co je skoro na druhej strane SR, sice popri nej pracujem, ale nnepokryje to vsetky moje vydavky. 2 bratia su na strednej skole, a to tiez nieco stoji. Na krku mame este hypoteku, ktoru treba splacat, auto.. atd atd..
Doma sa mama s ocom kvoli tomu hada. Dnes boli volby do obecnej rady, oco bol zvoleny (kedysi bol starosta, ale ani to ho uz nebavi), ale rovno povedal ze to nechce robit.
Ako toto vyriesit? Co by mohol ocko robit, ak by odisiel z prace?? Aby sa nasa rodina uzivila?? ako toto riesit?
otec chce odist z prace, mama to nechape. Co teraz?
poviem ti svoj nazor, ale rozhodnutie je konieckoncov aj tak v tatinovych rukach.
myslim si, ze tvoj tatino jednoducho vyhorel. 20rokov ta ista praca, tie iste problemy, tie iste situacie, kazdy den rovnaky. necudujem sa mu, skor by som povedala, ze ho obdivujem ako dlho to vydrzal. chapem, ze v dnesnej dobe a pri troch studujucich detoch su peniaze dost podstatny faktor, preto tu nejdem davat ziadne rozumy o tom, ako sa to da zmenezovat. skor ti chcem priblizit tu ludsku stranku. tvoj tatino potrebuje zmenu, citi sa unaveny, vyhoreny, nic ho moc nebavi. predpokladam, ze vas ma velmi rad, takze by sa kludne "obetoval" a ostal v praci nadalej. lenze nebude spokojny, nebude ho to bavit, naplnat. bude coraz viac nevrlejsi, hundravejsi.. a nakoniec skonci ako ufrflany chlap, s ktorym sa neda vydrzat. jeho navstevy v krcme budu coraz castejsie, tvoja mama bude zrazu tiez nestastna...atd. toto by som nechcela.
neradim vam, aby ste ho podporili hned.. poobzerajte sa s nim, ake ma vyhliadky, moznosti, co to bude obnasat.. povedzte mu v klude tiez, co vas napadne..opakujem v KLUDE.. a nech si to premysli a zhodnoti sam.
p.s.: to, ze chlap po prichode z prace nie je schopny komunikacie je docela znamy fakt. u nich trva chvilu, kym "prepnu" na domaci rezim.:)
tvoj otec asi preziva nejaku krizu stredneho veku. ak takto nerozmysla, lebo v dnesnej dobe si kazdy drzi flek a pusti ho az ked si najde novy, navyse v jeho veku uz tak lahko nenajde pracu ako keby bol mladsi, je uplna hlupost proste chciet odist bez nejakej alternativy, co dalej. jasne ze mame sa to nepaci - asi si mysli ze otcovi preskocilo. ja si myslim ze si uvedomil ze prezil takmer cely zivot a nic nezazil. a potrebuje niekam vypadnut.
mohol by si najst pracu niekde v zahranici -ak ovlada jazyk a ma na to kvalifikaciu.ale rozhodne by nemal odchadzat skor, ako si najde nove zamestnanie.