Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,či má niekto skúsenosti s touto,,diagnozou´´ .
Mám 23 rokov a mám veľký strach z chorob,potrebu neustále sa sledovať a prehmatávať.Pred asi týždňom som si našla hrčku za uchom,bežala som s tým k tete,je obvodná lekárka,poslala ma k orl a tá mi povedala že je to zapálená vlasová cibuľka!včera som bola na kompletné vyšetrenie krvi.Teraz ledva čakám do pondelka na výsledky.Mám z toho stavy úzkosti a neustále myslím na to,že to može byť zhubný nádor.Neviem už ako to mám riešiť,ale premýšľam o psychológovi.Ibaže sa bojím antidepresív a závislosti z nich ..Prosím poradte ak viete..Ďakujem
Patologický strach z chorob
Lulu ja robím presne to isté... presne google, najradšej by som doma presedela celý deň....depresie a strach...
presne takto sa žiť nedá...
sasha - naozaj treba riesit prvotnu pricinu, nakupovanie je zial ulava len na chvilu, ked som doma sama, hned pridu tie tazive pocity a potom je tu ujo google a zadam priznak a uz to jede, vsade sama rakovina, neliecitelne choroby, hned nastupi uzkost, niekedy by som len cely den lezala zachumlana pod dekou a neriesila nic, ale tak sa zit neda, ze
Ja trpím podobnými problémy ako ty. U mňa však viem čo bolo spúšťačom, bol to strach o syna, keď sa po mesiaci od pôrodu dostal do nemocnice, napriek tomu, že som sa o neho príkladne starala. Cítila som sa taká bezmocná, že mu neviem pomôcť. Z tých zdravotných problémov sa dostal ale po 2,5 roka mal ďalšie ktoré trvajú doteraz.
Ja sa cítim podobne ako ty. Dovtedy ešte aj v tehotenstve som bola so všetkým v pohode, dokonca aj keď mi povedali,že bude mať Downov syndrom a všetky naokolo ma už videla na interupcii, tak ja som všetkým rozprava, že môj syn bude zdravý a nech mi všetci dajú pokoj s takými chorobami a prestala som na to myslieť až kým som nedostala výsledky do rúk, ktoré všetko potvrdili, že nebude mať downov syndrom.
Ale od kedy sa narodil, tak je to katastrofa, všetko veľmi prežívam okolo neho aj okolo seba. Stále sa sledujem, stále sledujem aj jeho a hlavne keď si myslím, že všetko je super v poriadku, tak sa stále niečo objaví nad čím opäť musím rozmýšľať a napadajú ma katastrofické scenáre.
Ďakujem za Vám za pomoc.V pondelok asi navštívim toho psychiatra.Dám Vám potom vedieť ako som dopadla,držte mi palce,hádam do vtedy neskolabujem pre čakajúce výsledky z krvi ;o)
Z psychoanalytického pohľadu vzniká hypochondria vnútornými konfliktmi, zapríčinenými pocitmi viny alebo strachu. Ako obrana sa používa presúvanie pozornosti na telesné poruchy, aby nebola potrebná konfrontácia práve s týmito ničivými vnútornými konfliktmi. Predpokladá sa, že telesné problémy majú symbolický charakter. Napríklad domnelé očné problémy môžu byť príčinou toho, že hypochonder „niečo nechce vidieť“. Tento predpoklad sa odzrkadľuje aj vo výrokoch ako napr. „z toho ma opäť rozbolí hlava“.
Je pravdepodobné, že choroba pretrvá, pokiaľ začala pomaly a je podporovaná okolím (pozornosť, šetrnosť. ľutovanie a pod.)
pri terapii sa dá naučiť zaobchádzať s chorobou, že napríklad proces uvoľňovania ako autogénny tréning, môžu pomôcť.
Vysvetlená by mala byť súvislosť medzi stresom a telesným pocitom. V priebehu terapie by malo byť zistené (v spolupráci s pacientom), kedy sa menia prejavy ochorenia, a s ktorými situáciami (napr. konflikty v rodine alebo vysoké pracovné zaťaženie) tieto zmeny súvisia. Postihnutému je vysvetlený model, ako sa na základe pozorovania samého seba zvyšujú prejavy hypochondrie.
vies co, radsej brat isty cas antidepresiva, ako sa cely zivot zozierat kvoli hypochondrii
sasha88: urcite psychoterapia, treba prist na to, co to v tebe spustilo, väcsinou to byva silna stresova situacia, aj ked na prepuknutie toho co mas ty treba mat predispozicie aj taku povahu (prilis opatrna, skor bojazlivejsia)
niekedy je problem v minulosti, mozno si sa ako dieta stretla v rodine s niekym, kto bol vazne chory, alebo dlhodobo chronicky chory (rodic, stary rodic, surodenec) a preto to teraz prepuklo, nech je uz pricina akakolvek, len psychoterapia ti moze pomoct
Hej zarábam.Ale ženy veď ja pojdem k tomu psychológovi určite,len to oddalujem z tej stránky že ak to nepomoze budem musiet zacat brat atd a to tu opisuju ako poslednu moznost a uz nechcem vraviet o tom co som citala po ich vysadeni..
hm ked zistis ze minas na nezmyselne nakupy horibilne sumy tak budes mat asi iny nazor
btw, zarabas si na seba sama?
to je pekne ze to vies, ale nejde len o to, on ti pomoze, aby si nemala taketo stavy..to ze bdues nakupovat, je pekne, to ma rada kazda zena, ale svoj problem tym nevyriesis, len ho zakryjes