Ahojte,
na tvrdnuce brusko mi lekarka, vyhodnotiac, ze to mozu byt predcasne kontrakcie predpisala brat liek Utrogestan 100mg 3 x denne(som v tretom trimestri)... som z toho tak trosku zmatena a tak som si chcela najst viac informacii... Ide vlastne o progesteron - hormon, ktory by mala vytvarat i moja placenta.
Informacie v letaciku (napriklad i na zdravie.sk) su podla mna matuce. V jednej casti pisu:
Liek sa podáva aj na udržanie tehotenstva. Nie je však liekom vol'by pri všetkých typoch spontánnych predčasných pôrodov, predovšetkým nie pri abortoch, ktoré sú spôsobené genetickými komplikáciami (viac ako 50%).
Predcasny porod je predsa nieco ine ako potrat na zaciatku tehotenstva, nie? Predcasny porod chapem ako narodeni babatka priskoro... potrat zase ked ide o skore stadium (niekedy v prvych tyzdnoch, mesiacoch).
A neskor sa uvadza:
Utrogestan sa v tehotenstve môže používať len v priebehu prvého trimestra a aplikuje sa len vaginálne. V priebehu druhého a tretieho trimestra môže používanie lieku vyvolať poruchy pečene a u novorodencov cholestatický ikterus.
Tak ako mozno jeho uzivanim zabranit predcasnemu porodu kde sa ku koncu ani nema brat?
Okrem toho mi lekarka predpisala brat ho oralne a teraz, v 32 tt...
Mate s tym niekto skusenosti? Poradte prosim, som totalne zmatena, ze co mam robit...