mam 16 a potrebovala by sm poradit chcem uzivat HAK ale moja matka mi ho nechce dovlit stale ma dake namietky ohladom toho, ale ja sa nechcem spolahnut len na kondomy. mohli by ste mi poradit co jej mam povedat nech o tom normalne popremysla. myslim si ze kazde druhe ci tretia dievca ho uziva. a myslim si ze gynekolok by mi urcil dobru antikoncepciu.
moje zdravie
Ja som kedysi uzivala HAK, bola som mlada a sprosta. Uzivala som Triquilar len 3 mesiace a menzes mi vypadol na cele dva roky..."Vyvolavacka" tiez nevyvolala menzes v tejto pauze, tak chceli do mna pchat dalsie hormony, to som odmietla a nechala hypotalamus, nech sa spamata sam. A trvalo mu to vazne 2 roky.
jajka: nieje to tam napisane takto..
"U žien užívajúcich „tabletku“ sa o niečo častejšie diagnostikuje rakovina prsníka ako u žien rovnakého veku, ktoré „tabletku“ neužívali. Toto mierne zvýšenie počtu diagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka postupne mizne v priebehu desiatich rokov od ukončenia užívania „tabletky“. Nie je známe, či je rozdiel spôsobený „tabletkou“. Dôvodom môže byť aj skutočnosť, že ženy sú častejšie vyšetrované a karcinóm prsníka sa odhalí skôr."
jajka, etinylestradiol je semisynteticky hormon dlhodobo ovplyvnujuci hormonalny status v organizme. Ale ta veticka v pribalovom letaku je vazne strasne pekne a neskodne formulovana-vraj kvoli pravidelnym kontrolam :-D Autor tejto veticky podla mna dostal za nu pekne prachy, heh.
myslim ze v prvom cykle po vysadeni hak je pravdepodobne ze sa z folikulu uvolni viac vajicok naraz , teda teoreticky je vyssia sanca otehotniet. alebo vyssia sanca na viacpocetne tehotenstvo.
ale neviem ci je toto skutocne dokazane, alebo su to skor len dohady a ojedinele pripady
Presne tak, HAK navodi len umely "cyklus", absolutne neriesi pricinu. A po vysadeni organizmus zvycajne reaguje este vyraznejsim zhorsenim predoslych problemov. Ale co, pubertacky su spokojne, pretoze mozu sulozit ostosest bez rizika babatka.
pravda, ked som vysadila antiku tak mi sestricka ked som jej kvoli tomu volala nenapadne podotkla ze menzes sa zvykne nedostavit...len tak mimochodom...a tiez na nete to pisali ze maju s tym problemy a musia ist na vyvolavacku. ale mne sa to nestalo. ani predtym som nemala problem s menzesom. ani s otehotnenim :)
o rakovine pisali v tom zmysle ze mozno je to tym ze kedze tie zeny chodia na kontrolu, skor sa stane ze ju podchytia a to v skorsom stadiu
no apson co ja viem, tak ak ma zena problemy s cyklom uz preed nasadenim hak, tak ich bude mat aj po vysadeni, teda ze hak cyklus upravi len po dobu po ktoru hak uziva
a to ze ta sterilita je diskutabilna som myslela z toho hladiska, ze nikto nemoze vediet ci zena bola plodna alebo neplodna uz pred uzivanim hak, ak sa o oplodnenie nepokusala
Sterilita az taka diskutabilna nie je. 1-2% zien po vysadeni HAK pocas celeho roka spontanne nedostanu menstruaciu. Riesi sa to opat hormonmi-"vyvolavacky" pozna pomaly kazda. Percento stupa u zien, ktore uz predtym mali problem s menstruacnym cyklom. Paradoxne je to, ze prave kvoli tymto problemom im je HAK nasadena. Okrem toho je zaujimave, ze v dobe hormonalnej antikoncepcie zavratnym tempom stupa pocet sterilnych parov a pocet nutnych umelych oplodneni po silnej hormonalnej stimulacii.
napriklad
a sterilita je diskutabilna. ale to asi zavisi od samotneho organizmu