Mám predpísané okuliare do diaľky, ale len slabé dioptrie, cca mínus 0,75...a na pravom oku mám astigmatizmus. Aj bez okuliarov vidím dosť dobre, nie úplne, ale stačí to. Čo sa stane ak ich nebudem nosiť, alebo ich budem nosiť len niekedy? Zhorší sa mi zrak? Na blízko vidím dobre, musím ich nosiť aj pri čítaní? Za všetky odpovede ďakujem.
Okuliare - (ne)nosiť?
nenosenim okuliarov sa vam zrak 100% nezhorsi!praveze ak mate okuliare do dialky pri citani a podobnych aktivitach(kde pozerate do blizka)by sa nosit nemali, lebo oci z toho "zleniveju" a dioptrie sa zvysia. ak ma niekto dioptrie do dialky a je vo veku do 18 rokov-zrak sa mu bude s postupom casu s navacsou pravdepodobnostou zhorsovat tak ci tak-je to kvoli tomu ze oko rastie a vyvija sa takze dioptrie idu hore.ja som zacala ako dvojrocna s nejakymi polkami a teraz vo veku 25 mam -3,5. s tym ze po tusim 20ke sa mi prestali zhorsovat.
a este jedna vec-okuliare nie su liek ale pomocka, takze ak ich nepotrebujes a vidis-nosit uch nemusis....!
Dokonca niektorí lekári ani nepredpisujú okuliare do jednej dioptrie. Ja mám tiež mínusky 0,5 a nosím ich minimálne, len občas k TV, alebo ak potrebujem pozrieť niečo do diaľky. Za posledných 5 rokov sa mi nezhoršil zrak, som na tom rovnako. Je dobre oko trošku namáhať, nedopriať mu pohodlie v okuliaroch.
Pri čítaní tie tvoje pravdepodobne nebudeš môcť používať. Na čítanie sú určené plusky a tie zatiaľ nepotrebuješ.
nijako to zrak neovplyvnuje ci ich budes nosit alebo nebudes. urcite v skole je lepsie okuliare mat, ked sedis vzadu...
alebo si radsej daj spravit okuliare s roznymi filtrami na pc a tv a nos ich hlavne vtedy
A co tu chces riesit? Ak vidis bez okuliarov, tak ich nenos. Ale skor si myslim ze budes rad ked ich budes mat a uvidis lepsie.
Nosenie ci nenosenie okuliarov neovplyvnuje kvalitu zraku. Oko je jednoduchy organ deformovany kruhovym svalom so spatnou vazbou v mozgu. Samotne oko nema vplyv na zaostrovanie.
ja mam tiez do dialky take slabe -0,5 ale mam ich len prilezitostne, ked nevidim na tabulu, alebo ked pozeram tv a pod. ,ale nemam pocit, ze by sa mi z nich zrak zhorsil
ja okuliare nosím približne rok,mám ich na diaľku...nemám ich stále,len ked som pri pc alebo v škole...no mám pocit,že sa mi zrak trochu zhoršil...:/
no to by aj mňa zaujímalo. bo som kdesik čítala teoriu o tom, že nosením si ten zrak len zhoršujeme a zvyšujeme dioptrie. ja mám tiež predpísane okuliare, do diaľky. nablízko vidím dobre. preto mi to príde zbytočné nosiť stále. dám si ich len keď idem na nejaké podujatie, či večer, keď pozerám tv. Okuliare mi prídu dosť nepraktické a zavadzajú mi na tom nose.. mám taký blbý pocit. Naopak moja sestra berie okuliare ako doplnok a má ich asi 5. ja len jedny a to som mala problem na svoju tvár zohnať..nie som typ, ktorému pasujú okuliare..