Ahoj. Tak strucne: mam 17 rokov a pri poslednej preventivnej prehliadke pri mojom zubarovi mi povedal, ze mam narastene zuby mudrosti a oni musia byt vybrate, lebo mi mozu pokrivit neskor ostatne zuby, ked budu rast. Povedal mi, ze on mi ho vytrhnut nemoze, lebo je tam nerv a ten nemoze byt poskodeny... Nikdy som s tymi zubami ziadne problemy nemal, neviem v akej polohe ich mam lebo polovicu kazdeho mi zakriva dasno a dokonca ani neviem kedy mi narastli :D. Tak zajtra idem do KE do nemocnice, este som sa neobjednaval ani nic podobne, idem prvy krat. Tak sa chcem opytat: som v priaznivej situacii? Budu mi ich zajtra vyberat, alebo mi este len zrobia rtg, prip. ine vysetrenia? Ako dlho este budem musiet lezat po vybrati v nemocnici? Cital som, ze v mladom veku sa uzdravuju rychlejsie a navyse ked s nimi niesu ziadne problemy tak to vraj ide lahsie a pooperacne komplikacie by nemali byt. Dakujem
Zuby múdrosti
simka111 - nemam absolutne ziadne problemy, hoci sa jednalo o anomaliu rastu. Po prvej extrakcii sa mi to hojilo tazko a dlho (nezabudnem poznamenat, ze podla mojho podozrenia to bolo kvoli fuserskej robote prveho stomatochirurga, ktory sa pri praci velmi ponahlal) a po druhej extrackii uplne v pohode. Bolo to uz dost davno. S prvym zubom som bola na extrakcii v roku 2008 a s druhym v novembri 2010. Nebola som uspata, iba som dostala injekciu na strpnutie. Len velmi zriedkavo sa stava, ze pacienta pred takymto zakrokom uspia, ale to si vyzaduje spustu predoperacnych vysetreni, aby sa lekari ubezpecili, ci si vobec vhodnou adeptkou na celkovu anestezu. Takze sa mozes pripravit aj na chodenie po doktoroch a po vysetreniach, co bude otrava, ale ked to uz musi byt, tak drzim palce, nech vsetko dobre dopadne.
ja sa mam tiez objednat na extrakciu zubov mudrosti, obe spodne, nie zeby som sa bal ale nechce sa mi ist :D nemam nejak cas, tu je to pekne znazornene co ti budu robit : www.smileclinic.sk
neboj, prezijes cca tyzden sa nenajes ale vpoho. :)
ludkovia, no musim sa vam pochvalit minule som bola na rontgen celej celuste a zistili ze mam iba jednu osmicku hore napravo...
velke stastie, lebo si neviem predstavit ako by sa mi ostatne pokrivili az by sa mi zacali tlacit vonku vsetky styri...
eiffel drzim ti palce nech to zvladnes...!
Eva531 - chcela by som sa spytať či teraz nemas nejake problemy , myslim po vytiahnuti tych zubov, či ta nebolia klby alebo či nemas problemy jest... vieš na internete som našla vela info a tam sa pise ze mozu nastat komplikacie, napr. mas navzdy strpnuty cast jazyka, strpnutie tvare,,, atd... mne lekar povedal ze to treba pod celkovou anamnezou, tak zato sa bojim, je pravda ze nebudem o nicom vdiet, ale nechcem sa prebudit s tym ze nebudem moct ani rozpravat...
Eiffel - lezat v nemocnici kvoli extrakcii zubov mudrosti urcite nebudes. To je ambulantny zakrok. Ak pojde vsetko, ako ma, tak si iba sadnes do zubarskeho kresla, dostanes injekciu, po ktorej ti strpne okolie toho zuba, ktory sa ma trhat a pocas zakroku nebudes citit ziadnu bolest, citit budes iba dotyky. Co sa mna tyka, ja som mala dva dolne zuby mudrosti vyrastene uplne na lezato. Vyriesila som to po jednom a som si ista, ze som urobila dobre, lebo clovek nikdy nevie... S prvym stomatochirurgom som vobec nebola spokojna, tak som si zakrok na dalsom zube naplanovala u ineho a s tym som uz spokojna bola. Ked si predstavim, ze by mi bol ten prvy stomatochirurg svojou fuserskou metodou trhal dva zuby naraz, tak potom mozem povedat, ze som mala velke stastie, ze som si na prvykrat dala vytrhnut iba jeden. :) To, ci si das tie zuby vytrhnut vsetky naraz, alebo po jednom, je len a len tvoje rozhodnutie, len si musis ujasnit, ako to chces, a tak to treba u zubara aj povedat. Mne sa napriklad osvedcilo dat si ich vytrhnut po jednom. Posielam link na jednu temu, v ktorej pisem podrobne o mojich zazitkkoch so zubami mudrosti, prispevok som napisala dna 29. 1. 11 o 22:57 www.zdravie.sk
Ja mam 4 zuby mudrosti, zubar mi tiez povedal ze ich treba vsetky vybrať, jeden mi lezi nejako zvlastne, tiska do kosti... vraj by bolo najlepsie vybrat naraz v celkovej anamneze ale ja by som radsej dala 2 a potom opäť 2.. neviem si predstavit ako by som sa citila keby som sa po operacii zobudila... :( jasne, niekto si povie ze z toho robim vedu, ale mam ku tomu niečo s klbami na tvari, zle sa mi otváraju usta... takze neviem, :(
neviem čo z toho robiš kovbojku, mne ich zubar vytrhol naraz všetky v abulancii a ty o tom pišeš ako keby si prinajmenšom šiel rodiť dvojičky
Chcem este doplnit, ze sa dost bojim, lebo som si cital rozne diskusie na tuto temu a niektori uzivatelia pisali o fakt hrozostrasnych pribehoch ako napr. ze sa s tym trapili este rok a podobne. Dufam, ze to nezazijem, kedze nasledujuci polrok v osobnom zivote bude pre mna fakt tazky, tak nechcem si to este pritazit dalsimi komplikaciami, ktore mi moze sposobit spominana operacia :(.