Dobrý deň, fixný stojček na zuby som už raz mala-no opať sa mi zuby skrivili.Chcela by som si ho dať znovu ale nie som si istá, či to bude pre moje zuby to najlepšie.Môže sa stať že budem mat sklovinu extrémne obrúsenú, keďže 2-krát mi budú obrusovať zámky?nemáte niekto podobnú skúsenosť, alebo neviete nejak poradiť?Diki vopred:)
Strojček 2.-krát?
ahojte, aj ja by som sa velmi rada podelila o moju skusenost... mala som strojcek-fixny na 2 roky, kvoli malej celusti a vacsim zubom mi vytrhli horne stvorky. Tak mi ho moja 'chytra' ortopedna dala dole po 2 rokoch ...lenze vobec som nebola spokojna:dvojka na lavej strane sa vobec nepohla ostala taka kriva ako aj na zaciatku, tak som zasla naspat a vyjadrila svoju nespokojnost (vtedy som mala asi 16 ci 17)
Zubarka sa rozhodla dat mi naspat fixny aparat ale len na pol roka... Omyl z pol roka bol dalsi rok... a nakoniec som dostala uz len ten vkladaci (najprv aj pocas dna a tak uz len na noc).
Po par mesiacoch som ho nemohla zalozit naspat do ust ako sa mi zacali posuvat do povodneho stavu a stale citim tu bolest, cize to znamena ze sa posuvaju stale......
Vobec nie som spokojna s tou ortopedkou, keby som ju teraz stretla tak by som jej asi topanku obila o hlavu... :(
stasne ma to hneva zakazdym ked si na to spomeniem, co bolesti a ibalginov som sa nabrala a pozadrhovanich lic som si musela vytrpiet....
a pre nic... :(
..."o 15:14" - opravujem po sebe chybu
dadi8 - to, ze sa ti po donoseni stroceka skrivili zuby znovu, je s najvacsou pravdepodobnostou chyba celustneho ortopeda, ku ktoremu si chodila, samozrejme iba pod podmienkou, ze ty mas ciste svedomie, co sa tyka plnenia pokynov, ktore si od neho dostala (...nosenie retencneho aparatu, oboznamenie celustneho ortopeda s pripadnymi problemami tykajucimi sa nosenia retencneho aparatu...). Ide o to, ze celustny ortoped by sa mal aj u neplnoleteho cloveka presvedcit, ci zuby mudrosti, ktore tam raz zacnu rast, budu mat dost miesta (to sa da posudit uz u 14-rocnych ludi) a samozrejme by mal aj uskutocnit opatrenia, ktore zabrania tomu, aby sa neskor v dosledku rastu zubov mudrosti ostatne zuby nejakym sposobom posunuli (dostali do tesneho rozostavenia, ktore moze zapricinit problemy s hygienou), alebo dokonca pokrivili. Ak sa ti uz ale pokrivili, tak inak ako pomocou dalsieho strojceka to nevyriesis a s najvacsou pravdepodobnostou bude nutna aj extrakcia niektorych zubov, pripadne ich zbrusenie za ucelom ich zmensenia. Najlepsie bude, ak navstivis celustneho ortopeda a poradis sa s nim. Alebo napis do nejakej internetovej zubnej poradne. Sama som v minulosti (vo veku od 15 do 19) nosila strojcek, ktory sa dava na noc, no zuby mi nevyrovnal uplne, ale iba ciastocne. V 11-tich rokoch som mala zuby dokonale rovne, ale dvojka a stvorka na vsetkych styroch miestach sa navzajom dotykali, co viedlo k velmi krivemu rastu vsetkych styroch ocnych zubov. Krive zuby ako upir mam od 12-tich a strojcek som dostala po troch rokoch cakania v poradovniku, ale s tym, ze celustna ortopedicka mi ziadne zuby nevytrhla predtym, ako mi ten strojcek dala, co bola velka chyba, ktora ublizila mojmu zdraviu. Zapricinil mi velmi tesne rozostvaenie zubov a velke problemy s hygienou tykajucou sa medzizubnych priestorov. Po roku nosenia strojceka sa vyrovnavanie zubov zastavilo, a hoci som ho nosila aj nadalej, so zubami mi uz nepohol. Ked som si ako 19-rocna (prilis neskoro) uvedomila, ze pomocou takto riesenej celustnoortopedickej liecby rovnejsie zuby nebudem mat uz nikdy, pretoze tadialto cesta k rovnym zubom nevedie, tak som ho z vlastnej vole vyhodila do kosa. Teraz mam 30 rokov, zuby krive ako polovicny upir a v auguste dostanem strojcek, ale tentokrat uz fixny, s tym, ze dva horne zuby, ktore boli v najhorsom stave, sa vytrhli kvoli tomu, aby sa vytvorilo miesto, kam sa ine zuby posunu. V dolnej celusti uz mam dlhsiu dobu na oboch stranach vytrhnute niektore zuby, no tie sa nevytrhli kvoli strojceku, ale kvoli kazom. Posielam link na jednu temu na tomto fore, v ktorej pisem uplne podrobne o problemoch, ktore u mna vznikli v doseldku nosenia strojceka. Je to prispevok napisany 6. 6. 11 o 15. 14 www.zdravie.sk Posielam linky na niektore internetove zubne poradne.
www.dentonet.sk
www.dentalalarm.sk
Ahoj, mne dali strojček keď som mala asi 12. Bolo to veľmi zlé pretože som nemala vonku všetky zúbky.Nosila som ho do 15. Keď mi ale začal rásť zadné zuby, predné mi to skryvilo. Teoreticky by som mala teraz nosiť strojček zas, no druhýkrát to už poisťovňa ani nepreplatí. A samozrejme, že tým utrpí aj sklovina. Mne sa celkovo aj zvýšila kazivosť zubov.