Vzhľadom ku tomu, že som prispievala do viacerých tém o chudnutí a bolo na mňa čoraz viac otázok, tak som sa rozhodla založiť svoju tému na pomoc tým, ktorí sa neúspešne snažia schudnúť. Táto tému Vám môže slúžiť ako pomôcka v boji s nadváhou.
Ak budete mať na mňa otázky stačí napísať, ak to bude v mojich silách rada poradím. Mám vyštudovanú vedeckú výživu ľudí a mám poradňu a vlastné fitnescentrum, takže skúsenosti s chudnutím mám dostatočné. Sama som sa tejto problematike venovala, pretože mám metabolický syndróm- a kým mi bol diagnostikovaný pribrala som 30 kíl. Našťastie sa mi podarilo ich nadobro zbaviť. Ak aj Vy chcete nadobro skoncovať s nadbytočnými kilogramami stačí čítať príspevky, možno nájdete rady, ktoré Vám pomôžu. Nezačínajte s chudnutím od zajtra, ale začnite oddnes! :-)
Ako zdravo schudnúť raz a navždy
Ďakujeme za Tvoj čas a odborný výklad.
Takže zatiaľ tu máte prehľad zásad, ako sa nielen zdravo stravovať, ale hlavne ako zdravo chudnúť. Je potrebné si to prečítať od začiatku. Plán nie je ešte kompletný, budem postupne pridávať ďalšie články ako chudnúť. Ak budete mať otázky stačí napísať. :-)
Čo si mám dať na raňajky?
Veľa ľudí robí veľku chybu, keď vynecháva raňajky. Bez raňajok sa Vám nenaštartuje metabolizmus a telo má nedostatok energie. Váš organizmus potrebuje po prebudení priať enerfiu aby mohol podať určitý výkon.Ak telu odopriete raňajky z rôznych dôvodov, napríklad , keď ráno nestíhate alebo vám ráno nechutí jesť, tak si spomaľujete metabolizmus, čoho následkom môže byť vaše priberanie.
Kedy teda raňajkovať? Optimálne je to približne do hodiny od prebudenia, ideálne ak budete raňajkovať hneď po raňajšej toalete. Nenechávajte si raňajky do práce, ale najedzte sa doma. Raňajky si môžete prispôsobiť tak, aby vám ich konzumácia zabrala , čo najmenej času.
Řaňajky by mali predstavovať približne 20% dennej dávky prijatej energie. Veľmi dôležité je ich správne zloženie. Vyberajte si na raňajky potraviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, ktoré vás dostatočne zasýtia a dodajú svalom potrebnú výživu.
Vhodnými raňajkami je napríklad hydinová šunka, syr typu cottage, nízkotučný tvaroh, tuniak, alebo nízkotučný syr. Vždy si k tomu dajte 1 kus celozrnného pečiva, nejaký kus zeleniny a nezabúdajte na dostatočné množstvo tekutín.
Ak máte radi sladké raňajky môžete si dať musli s mliekom , alebo kašu s ovsenými vločkami.
Ak nemáte na raňajky čas pripravte si proteínový nápoj s nízkotučným mliekom, alebo použite nízkotučné jogurtové mlieko, ktoré môžete rýchlo vypiť a nezaberie vám to ani 2 minúty.
Čo si dať na desiatu a olovrant?
Olovrant a desiata sú pri chudnutí veľmi dôležité. Medzi raňajkami a desiatov dodržujte trojhodinový odstup. Na olovrant si môžete dať opäť potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Vhodou desiatou a olovrantom sú nízkotučné jogurty, jogurtové mlieka, tvaroh, kefíry, acidofilné mlieka a k tomu si môžete dať kus ovocia.
Samozrejme si kombinujte potraviny tak aby ste nejedli na desiatu a olovrant to isté. Vždy obmieňajte potraviny tak ako Vám to vyhovuje. Ak ste sa dali napríklad na raňajky jogurtové mlieko, tak si ho nebudete dávať aj na desiatu a olovrant.
Vyberiete si nejaké iné jedlo , ktoré má obsah bielkovín, tak aby ste nejedli stále to isté. Snažte sa mať pestrý jedálniček.
Na olovrant či desiatu si môžete dať aj zeleninový tanier s tromi plátkami hydinovej šunky alebo s kúskom nízkotučného syra.
Na olovrant nejedzte len samotné ovocie, pretože vás dostatočne nezysýtia. Dajte si k nim vždy potravinu s vysokým obsahom bielkovín. Ak cestujete, alebo ste v takom pracovnom tempe, že nestíhate doplniť prísun bielkovín, tak môžete mať pri sebe vždy proteínovú tyčinku, ktorá výborne chutí a zároveň vám doplní energiu, bielkoviny a vitamíny, ktoré vaše telo potrebuje. Ak neviete, ktoré tyčinky sú pre vás vhodné, tak podrobný opis produktov nájdete v našom eshope.
Aký obed je pre mňa vhodný?
Obed môže byť aj teplý aj studený. Nejedzte obedové menu , teda aj polievku a ktomu ešte aj druhé jedlo. Väčšina polievok, hlavne v závodných kuchyniach býva obohatená múkovou zápražkou alebo inou kalorickou potravinou. Táto energia je zbytočná pre vaše telo. Ak si robievate polievku doma, tak si môžete pripraviť rôzne zeleninové, nezahusťované polievky bez rezancov. Avšak na obed vám bude stačiť iba jeden chod.
Na obed si môžete dať chudé mäso. Môže to byť nejaká hydina, plátok bravčového, hovädzieho, divina, alebo ryby. V podstate mäžete konzumovať akékoľvek chudé mäso ale nie vyprážané, či v nejakej kalorickej omáčke.
K mäsu si môžete dať menšiu prílohu varených zemiakov alebo ryže. K obedu si dajte aj zeleninu, či už v surovej alebo varenej podobe. Taktiž si môžete dať na obed zapekanú brokolicu alebo inú zeleninu so syrom. Ak v práci nechodíte na obed môžete si jedlo do práce nosiť a pokiaľ opäť nemáte čas ísť na obed tri hodiny po tom ako ste zjedli desiatu, dajte si aspoň nejaky jogurt alebo jogurtový nápoj do doby kým sa pôjdete najesť.
Čo si dať na večeru?
Večera býva večným problémom ľudí, ktorý sa snažia chudnúť. Celý deň poriadne nejedia , ale hneď ako prídu domov tak by zjedli všetko na čo sa pozrú. Večera by mala byť opäť približne tri hodiny od olovrantu. Večere budú pozostávať prevažne zo zeleniny, najvhodnejšia je čerstvá zelenina. K nej si môžete pridať opäť potraviny s vyšším obsahom bielkovín, ako napríklad morčacie mäso, kuracie mäso, ryba, tofu, sójové mäso, krabie tyčinky a podobne.
Možno použiť aj mrazenú zeleninu, ktorú si pripravíte na olivovom oleji. Na večeru už nejedávajte žiadne pečivo a ani prílohy.
Ak chodíte spať neskoro, tak si kľudne dajte aj druhú večeru, ale najneskôr tri hodiny pred spánkom.
To by malo už byť niečo ľahké ako nízkotučný jogurt, či pohár nízkotučného mlieka.
Ako si zostavím svoj redukčný program?
Pri zostavovaní vášho jedálnička je potrebné sledovať tak energetickú hodnotu potravín, ako aj ich správne zloženie. Táto úloha sa môže zdať náročná, ale je potrebná pre zdravé chudnutie bez pocitu hladu. Pri zostavovaní jedálnička by ste mali dodržať hlavné zásady, ktoré sú potrebné na optimálne chudnutie.
Hlavné zásady pre Váš Jedálnček:
Ako často mám jesť?
Ako už bolo vyššie spomenuté, tak aby bolo Vaše chudnutie efektívne mali by ste si jedlo rozeliť do
5 –6 porcíí za deň.
Pri takomto rozložení potravy nedôjde k pocitu hladu, takže nebudete mať dôvod sa napchávat nevhodnými potravinami.
Jesť by ste mali každé 3 hodiny. Samozrejme si režim jedla upravujte tak aby bol v súlade s Vašim denným harmonogramom. Ak máte nočné, môžete jesť aj v noci, každé tri hodiny, najneskôr však tri hodiny pred spánkom. Deň začnit hneď raňajkami a pokračujte jedením každé tri hodiny.
Aké množstvo energie mám za deň prijať?
Celkové množstvo energie ktoré by ste mali za deň pri chudnutí prijať je individuálny. Priať by ste mali okolo 4400-6000kJ. Ženy chudnú pri energetickom príjme 4400-5000 kJ, pre mužov je vhodné priať okolo 4800-5500kJ za deň.
Minimum je 4400 kJ za deň. Pod túto hranicu nechoďte, pretože to pre vaše zdravie nebezpečné.
Presné množstvo energie, pri ktorom bude vaše chudutie efektívne závisí od vášho metabolizmu , genetických predpokladoch , pohlaví a vašej fyzickej aktivite.
Pokiaľ by ste chudli rýchlejšie ako 1,5 kg za týždeň, tak prijatú energiu postupne zvyšujte tak aby ste chudli maximálne 1,5 kg za týždeň.
Viem , že chcete chudnúť rýchlo, ale pri rýchlejšom chudnutí nastane potom jojo efekt a to nechcete. Chcete schudnúť raz a navždy, tak chudnite rozumne.
Optimálne zloženie potravín pre chudnutie
Aj keď je veľmi dôležitá energetická hodnota potravín, tak ešte dôležitejšia je vhodná skladba potravín, tak aby obsahovali optimálne zloženie potravín.
Optimálny príjem živín by mal obsahovať: 30% bielkovín, 40% sacharidov a 30% tukov z celkovej energetickej hodnoty.
V preklade to znamená , že za deň by ste mali prijať 70-90 g bielkovín
35-40g tukov
90-110g sacharidov.
To znamená , že denne by ste mali prijať :
150 g ovocia – 400kJ
450-500g zeleniny – 200-450 kJ
200-300g mliečnych výrobkov – nízkotučný tvaroh, mlieko a jogurty- 400-850 kJ
1 kus celozrnného pečiva a jedna menšia príloha – 1300- 1600 kJ
40- 100 g syra – 400- 1300 kJ
100-200 g chudého mäsa, rýb, šunky – 450-1500 kJ
1 lyžička oleja ( na prípravu jedla/ - 300 kJ
2,5-3 litre tekutín- voda , nesladený čaj
10 krokov ako chudnúť
1. Prvé, čo si treba uvedomiť, že bez znalostí to nepôjde.
Preto, kým sa začnete správne a zdravo stravovať , tak aby Vám v tele nechýbali žiadne potrebné látky a aby ste začali chudnúť musíte vedieť ako na to. Takže prvým krokom k Vášmu chudnutiu, bude naučiť sa chudnúť.
Chudnutie je celá veda, ktorá má síce jednoduché zákonitosti ale musíte nájsť optimum pre Vaše telo. Vášmu telu nesmú chýbať žiadne látky , ktoré sú potrebné na správne fungovanie organizmu. To sa dá docieliť jedine vhodne a správne vybranými potravinami, ktoré budú obsahovať dostatok výživných látok.
Už teraz musíte myslieť na to ako bude Vaše telo vyzerať keď schudnete. Ak nechcete vyzerať unavene a zničene ako po nejakej chorobe, tak budete musieť dbať na to aby Vaše telo aj počas chudnutia dostalo to čo potrebuje.
2. Ak chcete schudnúť rýchlo, tak Vás musím sklamať.
Dá sa síce schudnúť rýchlo ale budete chudnúť hlavne vodu, svaly a nie tuk .
Chudnutie je beh na dlhú trať, ale verte mi ten úžasný pocit, keď dobehnete do cieľa stojí za to.
Rýchlosť chudnutia je individuálny a každý človek má iný metabolizmus, preto nebuďte sklamaný ak váha nepôjde dole rýchlosťou akú by ste chceli.
Ak aj schudnete rýchlo a drasticky , tak to rovnako rýchlo naberiete späť, trpezlivosť ruže prináša ako sa vraví, v tomto prípade kilogramy odnáša
3. Nehladujte!! Základ je pravidelnosť – to znamená jesť každé tri hodiny, vtedy telo dostáva všetko čo potrebuje.
Keď budete telo trápiť hladom, tak hneď ako sa najete si telo začne robiť zásoby , aby v prípade ďalšieho hladovania malo odkiaľ čerpať energiu.
V prípade , že pocítite hlad tak si dajte bielkoviny. Napríklad veľmi vhodné sú proteínové tyčinky, ktoré môžete mať vždy po ruke, nielen výborne chutia ale obsahujú dostatok proteínov a vitamínov. Taktiež správny proteínový nápoj je vhodný na rýchle zahnanie hladu, alebo môžete dodať v bielkoviny prostredníctvom ligh jogurtov a jogurtových nápojov. Neobsahujú síce taký obsah bielkovín ako proteínové doplnky, ale sú tiež vhodnou variantov na zahnanie hladu.
Hladovanie je najväčšia chyba, ktorú ľudia pri chudnutí robia. Hladovať sa nedá večne a Vy by ste už teraz mali myslieť na to ako sa budete stravovať, keď schudnete.
Hladovanie sa nedá dlhodobo vydržať akurát si ním pomýlite metabolizmus a namiesto chudnutia budete priberať.
4. Jedzte 5-6 krát denne. Pri skúsenosti s klientmi viem, že rovnaké množstvo jedla rozdelené do 3 dávok za deň, neprináša taký úbytok váhy ako to isté množstvo rozdelené do 5-6 dávok za deň. Pravidelnosť v strave je základ, preto jedzte raz za tri hodiny 5-6 krát denne. Vtedy sa Vám upraví metabolizmus, vaše telo sa naučí, že si nemusí ukladať zásoby, pretože ich nebude potrebovať, keďže každé tri hodiny dostane výživné látky. Posledné jedlo dňa by ste mali zjesť približne tri hodiny pred spaním.
5. V žiadnom prípade nevynechajte raňajky, pretože telo potrebuje po prebudení energiu a zároveň sa Vám raňajkami naštartuje metabolizmus.
Možno namietnete , že ráno nemáte čas na jedlo. A kto sa ráno neponáhľa?
Raňajky si môžete prispôsobiť tak aby Vám jedenie zabralo , čo najmenej času. V prípade , že naozaj nestíhate, môžete si dať na raňajky proteínový nápoj alebo jogurtové nízkotučné nápoje. Tie Vám dodajú potrebnú energiu a pritom ich vypitie nezaberie ani celú minútu. Proteínové kokteily vám navyše dodajú potrebný prísun bielkovín a zabezpečia vám, že nebudete chudnúť zo svalov ale z tuku, čo je pri redukcii váhy veľmi dôležité.
Ak si však chcete pripraviť plnohodnotné raňajky, tak viac sa dozviete v sekcii- Raňajky.
6. Zvýšte pitný režim!
Najvhodnejším nápojom pre Vaše telo je čistá pitná voda.
Minerálku sa snažte obmedziť, pretože obsahuje vysoký obsah solí a minerálov a to zadržiava vodu v tele. Úplne vynechajte sladené nápoje. Ovocné šťavy tiež nie sú vhodné pre vysoký obsah cukru.
A Ak už raz za čas potrebujete sladkú vodu tak existujú verzie bez cukru a light.
Vhodným drinkom sú aj bylinné čaje.
Existujú rôzne druhy očistných čajov, po prípade čaje na chudnutie, ktoré pite nesladené. Do čistej vody si môžete vyžmýkať čerstvý citrón, ktorý naštartuje metabolizmus a uľahčí spaľovanie tukov.
7. Z potravín si vyberajte nízkotučné verzie mliečnych výrobkov, syrov, jogurtov a iných light výrobkov, ktoré obsahujú málokalorií.
Asi je Vám jasné, že mastné, tučné a sladké jedlá by sa nemali vyskyovať na Vašom tanieri.
Naopak zaraďte do stravy vlákninu v podobe zeleniny, ovocia či celozrnných výrobkov.
8. Dá sa chudnúť aj bez cvičenia, ale myslite aj na to jako telo bude po diéte vyzerať.
Ak nechcete mať ochabnuté svaly a visiacu kožu na tele, ale naopak chtete mať pružné a pevné telo, bez cvičenia to nepôjde. S cvičením bude Vaše chudnutie oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.
Nájdite pre seba vhodný druh pohybu a uvidíte, že Vaše telo sa Vám za to odvďačí.
9. Budete potrebovať pevnú vôľu a sebazaprenie. Ak ste to po týchto slovách už vopred vzdali, tak musím podotknúť, že tento redukčný program je výhodný v tom , že nebudete pociťovať hlad a sami si môžete vyberať jedlá , ktoré Vám chutia. Môžete si sami zostaviť jedálniček a vybrať si potraviny, ktoré Vám vyhovujú.
Tento typ redukcie váhy je znesiteľný a sami budete vidieť, že keď spravíte prvé pokroky už to nebude to pre Vás až také ťažké.
Nebudem Vám klamať, neponúkam žiadny zázračný recept na chudnutie, ale ponúkam efektívny program chudnutia, ktorý si sami môžete upraviť tak aby Vám čo najviac vyhovoval.
Samozrejme bez určitých obmedzení to nepôje, ale pamätajte si : Pokiaľ sa nezačnete obmedzovať v strave vy, tak Vás onedlho začne obmedzovať Vaše telo.
10. Ak sa stane, že Váš redukčný program porušíte a dáte si nejakú kalorickú bombu, tak chudnutie nevzdávajte. V deň keď si aj dáte niečo nevhodné, pokračujte ďalej v nízkokalorickom stravovaní.
Samozrejme uvážte, či sa oplatí jesť niečo kalorické, keď ste sa už pohli o krok vpred.
Keď schudnete prvé kilo, zoberte si napríklad kilo cukru do rúk a budete sa tešiť z toho, že aj keď je to len jedno kilo, už ho nemusíte vláčiť so sebou.
Na začiatku chudnutia sa odvážte na váhe a výsledok si niekam zaznamenajte.
Vážte sa vždy po týždni, nemá zmysel sa vážiť každý deň, alebo viac krát v priebehu dňa. Každý týždeň si zaznamenajte váhu, ktorú ste dosiahli.
Pomôže vám to, aby ste vedeli koľko priemerne za akú dobu schudnete.
Keď sa zdravo prejete k vašemu cieľu, tak budete Vaše úspechy vidieť čierne na bielom.
Dá sa chudnúť zdravo?
Zdravé chudnutie je také pri ktorom telo nepociťuje žiadny nedostatok vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.
Ľudia často chcú chudnúť jednostrannou diétou, to znamená, že držia diétu , pri ktorej jedia len určitý druh potravy.
Napríklad ovocná, zeleninová, alebo ryžová diéta. To sú druhy diét pri ktorých človek príjma len určitú potravinu, prípadne malú skupinu potarvín. Lenže viete si predstaviť celý život jesť len ryžu? To by asi nevydržal žiadny človek. Počas jednostrannej diéty, telu chýbajú výživné látky a telo nedostáva dostatočný príjem vitamínov a iných látok.
Aj keď človek možno nepociťuje fyzický hlad , telo sa začne po dlhšom čase búriť a človek si môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti. Telo je vyčerpané a vyhladované a človek po takej diéte vyzerá skôr ako keby prišiel z nemocnice.
Zdravá diéta je založená na tom, že človek musí prijať cez deň všetky živiny a musí mať takú skladbu potravy pri ktorej telo netrpí, človek nepociťuje hlad, ale napriek tomu sa bude zbavovať prebytočných kilogramov.
Zabudnite na všetky diéty, ktoré Vám zaručujú,že schudnete za 14 dní do plaviek a podobné nezmysly , pretože určite ste už aj sami prišli na to že také jednoduché to nebude.
Chudnutie je dlhodobý proces, ale verte mi, že výsledok Vás bude tešiť oveľa dlšie.
Telo máme len jedno a keď v ňom máme prežiť celý život, stojí nám za zváženie či ho budeme zanášať škodlivými látkami, tukom a cukrom, alebo mu dáme vydýchnuť a odľahčíme mu záťaž ktorú musí nosiť navyše.
Telo som Vám za to odmení nielen peknými krivkami ale aj pevnejším zdravým, keďže obezita nie je len estetický problém, ale v prvom rade je to problém zdravotný.
Ako sa podarilo schudnúť mne
Známi sa ma často pýtajú, čo som robila, že sa mi podarilo v relatívne krátkom čase schudnúť 30 kíl.
Naši klienti mi často očakávajú , že im ponúkneme nejaký tajný recept na štíhlosť.
Žiaľ, také jednoduché chudnutie nie je a sami klienti pochopia , že tá drina stojí za to.
Keď sa ma ľudia často pýtajú ako som chudla ja, ponúknem im jednoduchý návod ako sa zbaviť prebytočných kíl.
1. Začala som chudnúť tým, že som začala študovať rôzne články a literatúru o chudnutí , a zistila som, že moje vedomosti v tejto oblasti boli nedostačujúce. Pochopila som, že keď chcem schudnúť musím vydať viac energie ako príjmem.
2. Našla som si výživového poradcu, ktorý ma zasvätil do princípov chudnutia a ponúkol mi redukčný program , ktorý mi vyhovoval.
3. Program pozostával zo 6 porcíí jedla denne. Jedla som každé tri hodiny, nepociťovala som hlad a postupne sa mi naštartoval metabolizmus, takže presne keď prešli tri hodiny telo si samo pýtalo jesť.
4. Zo začiatku bolo pre mňa obtiažne dodržiavať tento harmonogram, pretože nie vždy som po troch hodinách bola hladná, takže niekedy som sa musela premáhať do jedenia. Ale telo si na tento typ stravy rýchlo navyklo a pochopilo , že už viac trpieť nebude.
5. Vždy som kontrolovala energetickú hodnotu potravín, kombinovala som jedlá podľa pravidiel, ktoré mi odporúčil poradca a začala som vážiť potraviny. Zjedla som za deň okolo 4800-5100 kj. Vždy keď som náhodou pocítila hlad dala som jedlo s vysokým obsahom bielkovín. Výborne mi pomáhali jogurty light.
6. Jedla som všetky skupiny potravín, nechýbali mi žiadne výživné látky a cítila som sa už po prvých zhodených kilogramoch výborne. Chudla som približne 3,5 – 4 kilogramy za mesiac. Zo začiatku to išlo rýchlo dole, potom sa to ustálilo a chudla som pomalšie.
7. 25 kilogramov som schudla približne za 6 -7 mesiacov. Doteraz som nenabrala ani kilogram späť.
8. Pila som denne 2,5 -3 l tekutín. Prevažne čistú vodu, poprípade som si do nej vytlačila citrón, alebo výborné boli aj nesladené očistujúce čaje, či čaje na chudnutie. V období keď som ich pila kilogrami išli rýchlejšie preč. Pilla som 3-4 šálky čaju za deň. Úplne som vynechala sladké nápoje a alkohol. Ak som dostala chuť na sladkú vodu výborne padli aj light verzie rôznych nápojov. Samozrejme tie som pila skôr výnimočne.
9. Prestala som jesť múčne jedlá, mastné a tučné jedlá a vyhýbala som sa sladkostiam.
Nahradila som to celozrnnými výrobkami, ovocím, zeleninom a chudým mäsom. Za deň som zjedla okolo 500g zeleniny a snažila som sa príjmať dostatok vlákniny.
10. Investovala som do vhodných výživových doplnkoch, ktoré mi uľahčili chudnutie. Namiesto večerí alebo olovrantu som si pripravovala proteínový nápoj určený na redukciu hmotnosti. Nie je to žiadny zázračný preparát, ktorý keď budete piť tak zaručene schudnete, ale je to výbornou alternatívou porcie jedla, pretože obsahuje málo kalorií, veľké množstvo bielkovín, vitamíny a látky , ktoré naštartujú metabolizmus.
Před cvičením som si zase dala l-carnitín, spaľovač tukov s ktorým som rýchlejšie videla výsledky. Informácie o jednotlivých doplnkoch nájdete v eshope.
Ponúkame Vám na výber z kvalitných produktov s ktorými budete spokojný.
11. Naučila som sa jesť ligt verzie jogurtov, syrov , či iných mliečných výrobkov. Prestala som jesť tučné syry, smotanu , klasické maslá , majonézy či iné podobné výrobky.
12. Zaviedla som si denník do ktorého som si zapisovala svoju hmotnosť , miery a čo som cez deň jedla. Denník mi veľmi pomohol hlavne v období, keď moja váha stagnovala. Zapisovala som si tam všetky potraviny ale aj nápoje , ktoré som za deň prijala.
13. Začala som sa hýbať, cvičiť a môj život dostal nový rozmer tak ako aj môj šatník.
Pravdou je , že s cvičením som to nejak extra nepreháňala ale aj pár minút denne malo pozitívny vplyv na môj organizmus. Poradila som sa s fitness trénerom, ktorý mi zostavil trénongový plán z ktorého som si povyberala cviky pre mňa najvhodnejšie.
Vy nemusíte chodiť za výživovým poradcom, ani fitness trénerom. Všetky postupy, návody, jedálničky ako aj tréning nájdete na tejto stránke. Stačí čítať a dozviete sa všetko , čo potrebujete vedieť, aby ste sa prejedli k vytúženej postave.
Už si nechcem rozopínať gombík na nohaviciach, alebo ako som schudla 30 kíl
Moje chudnutie začalo pred pár rokmi a paradoxne s chudnutím začalo aj moje priberanie.
Aby som predchádzajúcu vetu vysvetlila, musím vám ozrejmiť ako moje chudnutie prebiehalo.
Na začiatku, keď som držala svoje prvé diéty a pokúšala sa schudnúť aj z toho, kde to nebolo potrebné sa môj metabolizmus celkom zbláznil a namiesto chudnutia prišiel pravý opak.
Mučivými diétami a následným obžerstvom som svoje telo úplne vystresovala a tak si po diéte, hneď ako som sa lepšie najedla začalo robiť zásoby.
Bolo pripravené na ďalšie mučenie hladom, ktoré bolo čoraz častejšie, ale dlho sa nedalo vydržať takže po diéte prišlo obdobie prejedania sa. A tak nastal niekoľkoročný kolotoč chudnutia a priberania.
Všetky diéty , čo boli a niektoré aj neboli znesiteľné som na sebe vyskúšala, aj sa mi podarilo sem tam pár kilogramov schudnúť, ale následne nastal jojo efekt a mala som viac kíl ako na začiatku chudnutia.
Moje stravovanie bolo doslova jedna veľká katastrofa a netrvalo dlho a môj šatník vyrástol o niekoľko veľkostí.
Každý deň som začala s novým predsavzatím, že oddnes budem chudnúť, avšak skončilo sa to večer pri televízore s tabuľkou čokolády, chipsamy a fľašou coca-coly.
Moja rodina si už začala všímať , že sa akosi zaokrúhľujem a že na sedačke potrebujem akosi viac miesta na sedenie.
Samozrejme sa to neobišlo bez poznámok na moju postavu, ale ani to mi nestačilo na to aby som prehodnotila svoje stravovaie návyky.
Až raz prišiel ten osudný deň, keď som cestovala autobusom a musela som si pri sedení rozopnúť už aj tak dosť rozmerné nohavice, pretože mi boli pritesné.
Keďže som sa v tom období radšej nevážila , nemala som potuchy aký šok zažijem keď sa postavím na váhu.
Váha mi ukazovala číslo, pri ktorom som musela dvakrát skontrolovať či nie je náhodou pokazená, alebo nebodaj neukazuje moju výšku.
A veru pokazená nebola.
Ručička sa vyšplhala na číslo o 30 kg väčšie než na aké som bola zvyknutá.
Vtedy vo mne nastal zlom a začala som chudnúť. Pochopila som, že pokiaľ sa nebudem obmedzovať, tak ochvíľu ma začne obmedzovať vlastné telo.
Vedela som však, že to nebude jednoduché, pretože veľakrát pred tým som zlyhala ale moja zlosť na mňa, konkrétne na moje telo bola taká veľká, že mi nedovlila cúvnuť a začala som študovať články o chudnutí. To, že som robila veľa chýb pri chudnutí som vedela, ale ako nájsť spôsob chudnutia keď žiadna diéta nezaberala? Teda ona by aj zaberala ale na určitý čas a potom by sa vrátilo všetko do starých koľají.
Potrebovala som nájsť taký druh stravovania pri ktorom budem chudnúť, nebudem musieť jesť stále to isté a navyše sa nebudem musieť priveľmi obmedzovať.
Po prečítaní rôznych odborných literatúr a po porade s výživovým poradcom som dospela k názoru, že všetko čo som robila predtým aby som schudla bolo nesprávne a kompletne som zmenila svoje stravovacie návyky.
Nebolo to zo začiatku jednoduché, ale dnes Vám môžem povedať, že to stálo zato a dnes pri pohľade do zrkadla nemusím zatvárať oči.
Zdravá strava a výživa ľudí ma pohltila natoľko, že som sa ju rozhodla študovať na vysokej škole.
Dnes už viem , aké chyby som pri chudnutí robila a takisto poznám spôsob ako zdravo a trvalo schudnúť.
Chcete ho poznať aj vy?
Tak poďme chudnúť spolu....
Najprv si ujasnite prečo chcete chudnúť.
Pre niekoho býva motiváciou oblečenie. Keď človek zistí, že mu je odrazu všetko tesné a v obchodoch sa hanbí pýtať si čoraz väčšiu veľkosť, tak vtedy sa rozhodne s tým niečo spraviť. Ak aj vy chcete zmenšiť svoj šatník o niekoľko čísel, možno práve oblečenie bude pre Vás silnou motiváciou. Ak schudnete do svojich obľubených šiat, tak Vám bude stáť za to aby ste si svoju hmotnosť udržali.
Druhým dôvod prečo chcete chudnúť môže byť Vaše zdravie a kondícia.
Redukciou Vašej hmotnosti Vám skvalitní život natoľko , že sa to nedá ani len vyčísliť.
Obezita nie je len estetický ale predovšetkým zdarvotný problém.
Obezita je jedným z hlavných rizikových faktorov predčastnej smrti. Mnohí si závažnosť tohto problému neuvedomujú, avšak keď sa dostavia prvé zdravotné komplikácie ako napríklad vysoký tlak, srdcové ochorenia, cukrovka, ochorenia chrbtice alebo pohybového aparátu, zvyšuje sa riziko rakoviny hrubého čreva, prsníka, ochorenie žlčníka, problémy s plodnosťou. Tých rizík je naozaj veľa naozaj keby si mám vybrať, či chcem prežiť svoj život s týmito rizikami alebo bez nich tak je jasné, čo vyhráva.
Ďalším dôvodom prečo chudnúť je aj psychická stránka. Obéznejší ľudia trpia komplexami, majú znížené sebavedomie a sebadôveru. Obézny človek má neraz problém v uplatnení v zamestaní alebo pri hľadaní životného partnera. Každým schudnutím kilogramom bude Vaše sebavedomie rásť a čím viac sa budete páčiť sami sebe tým viac sa budete páčiť aj Vašemu okoliu.
Kondícia býva tiež dôvodom prečo sa ľudia rozhodnú chudnúť.
Keď nevládzu robiť ani základné bežné úkony, šport je pre nich utpením, nevládzu výjsť po schodoch, tak je načase aby prehodnotili svoj doterajší spôsob života. Každým stratením kilogramom sa bude Vašemu telu žiť ľahšie.
Keď už viete prečo chcete chudnúť Vy tak máte pred sebou cieľ, ktorého sa chcete dopracovať. Ja som sa rozhodla chudnúť pre všetky tieto príčiny a môžem s kľudným svedomím povedať, že ma zdravotnej stránke už nič netrápi.
Obezita-strašiak, alebo skutočný problém?
Čo to vlasne obezita je a ako zistím, že patrím do skupiny ľudí, ktorí trpia obezitou? Mám len pár kíl navyše alebo ide už o vážnejší problém?
Jednoducho povedané, obezita je vlastne nadbytok telesného tuku. ako však zistíme, či je ten nadbytok ešte v medziach normy, alebo už ďaleko prekročil únosnú hranicu?
Najjednoduchším riešením je dať si odmerat podiel telesného tuku u lekára, ale na trhu sú váhy, na ktorých si nastavíte pohlavie , vek a výšku a váha vám určí aký je podiel tuku vo Vašom tele. Na základe toho sa dá určiť či ste v norme, alebo spadáte do kategórie ľudí pre ktorých kilá navyše znamenajú zvýšené zdravotne riziko.
Prečo je dobré vedieť aké mám zloženie tela? Pretože váha u každého člveka je individuálna, a môže sa stať, že popri cvičení sa nám bude mierne zvyšovať, alebo prestaneme na chvíľu chudnúť, ale netreba sa ľakať a prestať cvičiť, pretože svaly vážia viac ako tuk. Práve na váhe, ktorá je cenovo na rovnakej úrovni ako bežné váhy nám ukáže ako sa nám zloženie tela zmení. Teda ak aj uvidíte , že vám váha stagnuje, tak podiel vášho tuku môže byť nižší, to znamená, že ste schudli z tuku a namiesto nrho vám pribudli svaly. A kedže svaly a pevné telo vyzerajú lepšie jako tukové vankúšiky u niekoho až vankúše, tak je to celkom dobré zistenie, že sa nám formuje postava v podobe svalov.
Obezita nie je len estetický ale predovšetkým zdarvotný problém.
Obezita je jedným z hlavných rizikových faktorov predčastnej smrti. Mnohí si závažnosť tohto problému neuvedomujú, avšak keď sa dostavia prvé zdravotné komplikácie ako napríklad vysoký tlak, srdcové ochorenia, cukrovka, ochorenia chrbtice alebo pohybového aparátu, zvyšuje sa riziko rakoviny hrubého čreva, prsníka, ochorenie žlčníka, problémy s plodnosťou. Tých rizík je naozaj veľa naozaj keby si mám vybrať, či chcem prežiť svoj život s týmito rizikami alebo bez nich tak je jasné, čo vyhráva
Stále však ostáva otázka: ako pri chudnutí nezlyhať?
Ak chcete tentokrát úspešne schudnúť až do konca, tak začnite plánovať!
Pri chudnutí musíte mať plán a ten sa snažiť dodržiavať. Stanovte si reálne ciele za reálny čas, tým predídete prípadnému sklamaniu v prípade, že Váš úbytok váhy nebude taký enormný ako ste očakávali.
Na základe rád a zásad stravovania, ktoré nájdete na našej stránke si zostavte plán chudnutia, ktorý Vám bude vyhovovať.
nemohla by si sem prosim skopirovat ten tvoj dlhy prispevok co som nasla v niektorej z tem. lebo je celkom fajny a nech to mame vsetko pokope. dakujem za ochotu :)