smajliQa: musis vediet, co ma rada....
Ma rad ryby ? V tom pripade by som odporucil:
OSTRIEZ PECENY NA VINE
-zemiaky sa rozkrajaju na stvrtky, pokvapkaju sa olejom, pripadne moze byt trochu bravcovej, alebo este lepsie husacej, ci kacacej masti. Prida sa bobkovy list, trochu drveneho cierneho korenia, zemiaky sa podleju vinom, mozno trosku ochutit aj malinkom balzamikoveho octa a trosku citronovej stavy. Cibulu nakrajat na kolieska, kolieska roztrusit po zemiakoch. V tomto sa pecu zemiaky. Kto ma rad, moze dochutit danu zalievku aj trochou chilli, ale jemne. Zemiaky sa zacnu skor piect, ryba sa prida az neskor, aby to doslo naraz. Ryba sa pecie na plechu spolu so zemiakmi v danej zalievke, par krat sa vsetko popolieva. Pred podavanim ozdobit par kolieskami vnate z jarnej cibulky, alebo par kolieskami poru.
K tomu - vybrat nejake vhodne vinko, co sa podava k rybam.
Ostriez ma velmi vyrazne a chutne, stavnate maso. Nevyhoda je, ze ma kosti, ale clovek sa bude zalizovat... Mozno to nahradit aj filetom z tuniaka, ale ostriez je na to vhodnejsi.
Podavat sa moze s kyslou uhorkou, pripadne uhorka v kyslo-pikantnom naleve.
----------
Ak by malo ist o menu aj s polievkou - tak potom original rusky borsc. Pred podavanim dat do neho lyzicu kyslej smotany, nemiesat.
Miesto borscu by mohla byt aj hubova polievka zo susenych hub, napr. dubaky so zemiakmi /ziadne halusky/. Pred podavanim mozno posypat trochu na pruzky tenke 1mm tenucko krajanymi slizikmi cibulky, alebo poru.
----------
Dezert:
- tiramisu. Hlavny dezert - milovanie :)
----------
Predjedlo:
- irske zemiakove susienky. Aj ked neviem preco sa to vola irske, ked je to ako podlesniky,harula, zemiakove placky - len je to mensie.
www.youtube.com
Medzi dve taketo placicky dat olivu, kusok plesnoveho syra, alebo aky ma kto rad, hrubsie koliesko uvarenej kvalitnej domacej klobasky, alias čorizo + nakladanu kapiu alebo nakladany barani roh. Cele zabalene do platku Schwarzwaldskej sunky. Taliani maju tiez nieco podobne, neviem si rychlo spomenut. Oboje je defakto taka udena, sko susena sunka, krajana na priehladne platky, je to take tvrdsie.
---------
Moze byt ? :)