Ahojte. :) Mám 16 rokov, študujem na gymnáziu, som 3 roky šťastne zadaná a mám veľmi pozitívny vzťah k deťom. Môj „problém“ spočíva v tom, že ma takpovediac desí predstava, že jedného dňa by som mala odísť do iného mesta na VŠ. Nie tak ani kvôli tomu, že by som sa bála neznámeho alebo, že by som sa bála, že ma partner bude podvádzať atď. = brala by som to ako skúšku lásky – ak je dostatočne silná, zvládli by sme to. Ale skôr toho, že mám pocit, že ma to akosi zvláštne oberá o život. Každý mi hovorí aké sú to krásne roky na VŠ, roky zábavy, nezodpovednosti, spokojnosti, ale ja o dosť viac túžim po šťastnom manželstve s deťmi. Viem, každé obdobie človeka je na niečo stvorené a taký „dospelácky život“ mi neutečie, ale po niečom takom bažím už teraz. Keby je na mne hneď by som sa presťahovala s partnerom a pracovala na miminku. No uvedomujem si, že so základným vzdelaním dosiahnem fakt, že nič a dieťa potrebuje aj veľa materiálnych vecí. 3 roky čakania by boli podľa mňa ideálne. Ale 8 rokov?? Zdá sa mi to ako večnosť a ubíja ma tá predstava. Možno si myslíte, že ďalšia hlúpa 16tka s ružovými okuliarmi, ale ja hlúpa nie som. Viem ako v dnešnej dobe hľadia ľudia na titul, ale skutočne je správne hnať sa viac za takýmito vecami ako za láskou a niečím čo je nám súdené-deťmi?? Asi sa zamýšľam príliš dopredu, ale to som ja. Uvedomujem si, že je risk mať v dnešnej dobe dieťa, ale to mám prirodzenú túžbu potláčať len kvôli tomu, že sa zmenila doba a na prvé miesto sa presunula kariéra? Poteším sa každej odpovedi a ospravedlňujem sa za dĺžku môjho príspevku. :o)
Je vzdelanie skutočne dôležité?
jajka samozrejme, že rátam. viem, že nič nie je na 100%. viem, že sa môže stať aj o 6 rokov, že hups odíde odo mňa. to je predsa život. nikto mi nič nezaručí, ale zároveň viem, že aj keby otehotniem teraz (čo neplánujem) postavil by sa k tomu zodpovedne. možno si povieš, že som naivná keď verím mužovi, ale pozerám hlavne na jeho skutky nie na slová a vidím, že môžem mať v ňom dôveru.
a všetkým vám ďakujem za názory. viem, že v každom príspevku je určitá pravda :)
este raz - ratas s tym ze dieťa maš navzdy ale priatela nie?
doubledog - áno skutočne mám 16 ;)
xy :) - externé štúdium by mi mal kto platiť. nepíšem to tu len tak z brucha, že aha čo mi napadlo. rozprávala som sa o tom a po finančnej stránke by pre mna externe nebol problém. ja skôr v tomto vidím problém, že sa to pravdepobne posúva na 7 rokov štúdia čo je z môjho pohľadu až moc.. a priateľ VŠ má, o robotu postarané - na 99% o ňu nepríde (manuálne nepracuje), ale nechcem byť na ňom závislá. preto rozmýšľam dopredu čo a ako s mojím vzdelaním a s mojimi vlastnými peniazmi. a čo sa týka bytu. zháňame si bývanie už teraz - nikde som nepísala, že si chcem spraviť dieťa, vydať sa a potom lamentovať, že nemám kde bývať. možno sa to javí ako keby mám ružové okuliare, ale každý detajl mám zistený aj reálne a pozerám sa na to tak ako to je. viem, že je ťažké v dnešnej dobe nájsť si prácu bez VŠ, ale nie nereálne.
Drobcek, dufam, ze kym zmaturujes sa zobudis zo svojho naivneho sna a ze pojdes na VS pre ktoru mas predpoklady
Problem je dnesna moralka a strava, ktora dovedie deti k tomu, aby sa hrali na dospelych
Vyspeju sexualne o niekolko rokov skor, ako kedysi, povazuju sex za svoje "pravo" aj mimo manzelstva a potom vlezu do problemov, co nevedia pre nedostatok vzdelania, skusenosti a dusevnu nedospelost riesit.
To vedie k nespokojnosti, rozpadom manzelstiev a samozrejme pri tom deti trpia najviac a z toho cela spolocnost.
Ja osobne z toho nevidim ine vychodisko, nez navrat k starym osvecenym hodnotam, tieto "moderne" su pre spolocnost a rodinu velmi destrukcne, co vidno na pocte rozvodov, deti vychovavanych/nevuchovavanych vlastne len jednym rodicom a znizovani celkovej urovne ludi a ich moralnych standartov.
Dnes je treba na naozajstnu dospelost nie len sexualna dospelost, ale aj dusevna, tj uroven vzdelania posuva rodinne zakladanie do veku vyse 24 rokov, inac sa v dnesnom svete clovek udrzi len v spodine spolocnosti.
suhlas, bola by ťa škoda, a predstav si, kolko ludi hlupejsich od teba tu skolu vystuduje a bude sa nad teba povysovat. mozes nad tym mavnut rukou ale aj tak to bude trochu mrziet.
no ano, mas ruzove okuliare a vobec nevies o com je zivot. externe studim??? dovol sa mi zasmiat. kto by ti ho financoval kebyze si na materskej? vies ake skoly pytaju poplatky? no chod si to hned zistit, lebo asi o tom vela info nemas. kto by financoval byt? to priatel ma tak sakra dobre platenu robotu? lebo inac si to neviem vysvelit. robi manualne? kedze ty mas 16, predpokladam ze on vs vzdelanie nema. a k tvojmu argumentu, ze aj ludia bez vs maju pracu - ano maju, ale aku a aky plat. tu ludia s VS nemaju pracu a dnesna doba je ina ako pred 20 rokmi, keby nebol az taky problem najst dobru pracu bez vs, dnes ten problem je, ale kedze si si v zivote nehladala pracu a nepresla ani jednym pohovorom, nemozes to vediet. v 16tich si sama decko, fantazie su pekne, realita casto prekvapiva. ale kazdy chceme mat zivot na inom leveli, takze...