no ludia,uz nam ziadna pomoc nepomoze :-(viem ze myslim negativne,ale snazim sa nemysliet na to,ale sami povedzte ze nam nic neomoze.radioaktivita ostane vzdy v atmosfere a pomali a isto sa bude roznasat do vsetkych stran.je to hrozne a ja som sa chcela dozit dobrej 90-tky a uzit si svoje vnucata.mrzi ma to,ze nas to postihne :-(
radioaktivne oziarenie ludi........
v r.1986 sme mozno aj "svietili" a ani sme o tom nevedeli. nemali sme info a tak sme aspon kludne spavali. dnes info je habadej, mozno aj prehnane, a vysledok je napr. vcera pred spanim som este pozerala v spravach tu hrozu v Japonsku a v noci som mala hrozne sny...
Nuz kedysi som bol fyzik a konstrukcia reaktorov mi je dost znama. Moji mnohi spoluziaci su dnes riadiace kapacity v tomto odbore na Slovensku a napriek tomu, ze som uz z toho davno presiel do inych poli, udrzujem s nimi styk a aspon zhruba sledujem vyvoj v nuklearnom poli.
Mnohi presdli do inych odborov energetiky, preto sa zaujimam aj o vyrobu energie celkove, hoci dnes len na amaterskej baze=informacne.
Takze poznam dost takych blizko, "co v noci svietia" hahaha, a tak som nezaspal kompletne najnovsi vyvoj.
diky RNG :)
uz som tu postradala tvoj prispevok. konecne erudovany nazor
Viac ako radiace s abojim toho, ze tymto provokuju k ludom k "sheeple" (ovcania), resp. stádo.
Posledne co chcem ciatat alebo pocut v mestskom rozhlase je:
"Priblizuje sa radioaktivny prach, prosime aby sa ovcania zhromazdili v kychkych(koncenkychtracnych)kych taboroch, tam sa o vas uz postarame..."
ozaj, este benzin by mohol ist hore, lebo v japonsku "buchali" elektrarne.
no ja neviem, si si vedoma ze pred poruchami v japonskych elektrarnach tu bol cernobyl, hirosima, nagasaki, nespocet testov atomovych bomb atd., ked vies ze radiacia moze zotrvavat desiatky ci stovky rokov, a ty sa bojis az teraz ano? no ja zasnem...
Nuz kto si chce nieco precitat okolo radioaktivity, moze si to najst napr na
en.wikipedia.org
kde bolo dnes doplnene aj situacia okolo radiacie v tej Fukushimskej elektrarni.
V skratke, radiacia je stale okolo nas, je v zemi, je v nas, dochadza zo slnka a urcite mnozstvo jej sposobilo aj mutacie a teda celkovy vyvoj zivota na Zemi.
Ako samozrejme vsetkeho, privela skodi. Kolko je privela zavisi od pravdepodobnosti nasledkov. Je mnoho ludi, co prezili normalny dlhy zivot aj po vybuchu bomby v Hiroshime a Nagasaki, hoci boli znacne zasiahnuti(nad 50 rem)
Zatial ziadne davky pri tej elektrarni neboli ohrozujuce okolie, nanajvys ludi, co sa zdrzovali priamo v reaktorovej budove pri najhorsej situacii, kde namerali na vonkajsom plasti reaktoru 0.4 sievert kratky cas, co by tomu, ktory sa tam zdrzoval cely cas mohlo sposobit miernu radiacnu chorobu, ale uz 100 m dalej , kedze radiacia klesa so stvorcom vzdialenosti, bolo v podstate bezpecno.Cela zvysena radiacia bola ale vlastne z otvorenia poistnych ventilov(pretlakove vebntily na reaktore, ktore sa automaticky otvoria, aby neroztrhlo reaktor, a reaktor si "odgrgol" paru, ktora je zamorena vytvorenym izotopom v reaktore, triciom, ktory sa vytvara narazom neutronov na deuterium, tazky vodik, ktoreho je malicky zlomok precenta v kazdej vode.
Preto je reaktorova voda(primarna) radioaktivna a aby sa radioaktivita nedostavala von, tato voda zohrieva sekundarnu vodu, ktora potom zenie turbiny. Sekundarna voda nema skoro ziadnu radioaktivitu, takze jej unik von nesposobuje ziadne vazne ohrozenie, hoci je to viacmenej neziaduci akt.
Situacia tam bola neprijemna, poskodenie reaktorov a strata vyroby energie vazna skoda, ale vsetky tie reci okolo "meltdown" su lzi, lebo konstrukcia reaktoru nedovoli pokracovat reakcii, ked sa voda(moderator) odpari a tak isto po prekroceni urcitej teloty(bod topenia kadmia je 321 stupnov celzia),sa regulacne tyce z kadmia roztopia , zaplavia reaktor a skoncia reakciu=nudzove odstavenie.
To je ale znacne drahe opravit, lebo to znamena odstavit cely reaktor, obalit ho ohrievajuciomi spiralami zohriat nad bod topenia kadmia a postupne povytahovat vsetky palivove tyce a uskladnit ich do bazenov, precistit reaktorovu nadobu od kadmia, skontrolovat celistvost a postupne nalozit nove kadmiove tuce, a potom postupne palivove tyce a naplnit spat vodou, dnes s pridanym borom(kyselina borita/borax) ako tlmica/regulatora reakcie.
Ak sa dosiahne spravna koncentracia, mozno vytiahnut kadmiove tyce postupne, aby zacala reakcia znova naplno a reaktor je znova v prevadzke.
Niet ziadneho dovodu, aby sa taky nudzova vychladeny reaktor nemohol dalej pouzivat po oprave.
Kto si mysli, ze lahkovodny reaktor je akasi bomba nema o tom ani sajnu a podlieha sucasnej propagande, ktora chce zlikvidovat lacne nuklearne elektrarne a nahradit ich ovela drahsiou vyrobou ci uz z fosilnych paliv alebo este ovela drahsiou tzv "zelenych" zdrojov.
To samozrejme podstatne zvysi cenu energie pre kazdeho, tj aj prijmy podnikov produkujucich energie. A to je dovod na utok a likvidaciu lacnej atomovej energie vsade na svete. Totiz dnesne diania nie su uz davno lokalne/miestne, ale globalne planovane za oponou superbohatymi a supervplyvnymi ludmi, ktori vladnu spoza opony cez nastrcenych politikov.
Ja zacinam svietit, kto sa prida?
hehehe
ja dnes nepozeram seherezadu, toto je vacsia sranda :DDDD