Akože mi to nevadí, ale niekedy mi to nedovolí oddychovať. Píšem tu o mojom chorobnom upratovaní. Milujem poriadok, najradšej by som každý deň vysával, umýval okná, podlahy, prezliekal periny, pral. Mám 21 (22) a drží ma to asi od mojích 12 rokov. Zo školy som prišiel domov a začal som upratovať byt. Ešte som sa ani poriadne nevyzliekol a už som upratoval byt ako som vchádzal dnu. Každý deň som dával prať prádlo. Doma boli zo mňa niekedy chorý. Každému som diktoval, aby dávali dole misu, alebo aby "neobcikali" záchod. Aby pastou nezašpinili umývadlo. Koľkokrát som si aj 2x za deň upratal izbu. Preskladával som, vyrovnával som. Koľkokrát som nešiel do školy, lebo som musel poumývať okná, vytepovať koberce a celkovo vyriadiť byt a 3-izbový byt je teda na poldňa. Musel som ísť spať s tým pocitom, že všetko je narovnané, riad poumývaný. Koľkokrát som sa hral s kamošmi vonku a ja som musel ísť domov, lebo som musel ísť poupratovať. Nesadal som si na gauč, aby som nepokrčil deky. Mal som rovnako zameranú kamošku s ktorou sme sa v riadení predbiehali, že kto koľko a ako poriadil. Kamoši si robili srandu u mňa doma a všade behali prstami, že je tam prach, že musím utrieť. A keď odišli naozaj som to začal znova utierať aj keď to utreté bolo. Dnes bývam oddelene od rodičov. Sami povedali, že im to doma chýba. Nemá kto upratovať. Ja upratujem ešte viacej. Som vo svojom. Po 12 hodinových smenách prídem domov večer o 21:30 a ja do 22:00 vysávam, aby som stihol do nočného kľudu povysávať. A dalšiu hodinu upratujem celý byt. Periem, práčku mám tichú=o). Celý byt vonia až tak, že to ide na spoločnú chodbu v bytovke. Pritom takto v práci pracujem 3-4 dni a večer po práci musí byť upratané, inak by som nezaspal. Aj, keď idem spať neskoršie ráno sa preberiem svieži, lebo vidím, že byt je nádherne poupratovaný a ja som naozaj veľmi dobre naladený do celého dňa. Keď idem k rodičom, alebo niekde preč. Musí byť byť vyupratovaný, žiadny riad, podlahy vyumývané. Lebo milujem ten pocit, keď sa vrátim domov a je to môj krásny domov. Prídem oddýchnutý a doma je to len bodka za všetkým. Užívam si dni, lebo si poriadim ráno, alebo večer. Potom si to celý deň užívam. Mám psa. Nemám problém ho vziať do postele ani nič iné. Chlpy mi nevadia, veď sa to uprace. Akurát som včera večer mal znova takúto službu. Dnes už 4 deň pracujem, ale som spokojný, že večer prídem do čistého. A moja partnerka sa vôbec nestažuje. Ona varí, to ja neviem. Nevarím preto, lebo sa pri tom robí bordel =o)Ona nieje taká maniačka ako ja, ale nieje ani bordelárka. Ale sem tam si z nej spravím srandu, že keď nieje doma, tak je väčší poriadok. Takže sem tam mi to dopraje. =o)Myslíte si, že to je chorobné? Je to nejaká choroba. Ale v určitom zmysle aj pozitívna. Myslím si, že pokiaľ to v partnerstve a ani nikde inde nerobí problémy, tak isto je tam viacej toho pozitívnejšieho. Ona je rada, nemusí prať, to jej nikdy nedovolím. Ja sa jej nestarám do jej výborného varenia. Ale musím priznať, že v predchádzajúcom partnerstve som s tým problém mal.
Je to "chorobné upratovanie"?
lost, vies, ked mam volny cas, som vacsinou doma a bolo by mi blbe, keby som s vylozenymi nohami pozerala telku a okolo mna by cudzi clovek vysaval... Tiez si myslim, zeby to mohli odflaknut.
...Chlapi vacsinou radi neupratuju, az na pisatela tejto temy:)
Zalezi od toho, ake velke su izby, nasa spalna ma 7x5 metra napriklad... Nemame krpate izbicky. Len preto, ze na Slovensku su polovicne, tak by si nemusela dedukovat, ze 6 izbovy dom je maly...
Vacsi dom sme nechceli, pretoze su postavene z "papundekla" (tie, co sa predavaju u nas)a my mame radsej tehlove. Tych 250 stvorakov je cisto obytna plocha, dvojgaraz, ktoru mame za domom (nie je sucastou domu), som nespominala... V pivnici mame tiez izby, tie som tiez nespominala, u nas to ako v pivnici ani nevyzera, iba jedna oddelena cast je vyhradena na potraviny.
Mame tmavohnedu kozu, bezne ju prebehnem pri utierani prachu, sluzi nam uz 7 rokov, nejak specialne ju nepotrebujem cistit.
Praveze nie, nikdy ma nikto nebral ako priselca, vzdy som sa tu citila ako doma a zapadla som velmi dobre, tu je kazdy vacsinou z Europy. Tipujem, ze ty nemilujes Ciganov, preto ked bezne nestretavas Mexikanov a ciernych na ulici, nemozes sa k nim vyjadrovat, ked si ich nezazila. Maniery ani maniere nemam, len sa snazim vyjadrovat k tomu, co som zazila a poznam. Ked nepoznam pomery napr. v Brazilii, nebudem to komentovat.
mimisek
nj, ak ta to bavi, tak je to ine :)
tiez som si sam musel "vydrzhnut" svoje miesto, to som zabil tym asi 20 hodin poctivej driny. neveril by som len tak niekomu, ze by to spravil tak dobre ako ja. co ak by to odflakol atd :D
v tomto som neveriaci tomas, pokial nevidim ze to bolo pretrete, umyte, atd, tak neuverim ze jeto ciste :D
netusim preco.
ale zase, mna upratovanie velmi nebavi, jedine ak zjem prilis vela cokolady, a niekde sa proste musim "realizovat" :)))
mimisek-ale rata sa obytna plocha, nie garaz, pivnica, ktoru obyvaju max. potkany:O)))) tiez Ti nikto nepovie, byvam v 5 izbovomm byte s 2ma pivnicami:O))) nemusis sa hned urazat, len som spomenula skusenost kamaratky, ze ked tam pride, hned vyfasuje automaticky vysielacku, ale samozrejme, ze ked uz ma niekto vacsi dom ako Ty, tak si podrazdena:O))) a nicoho sa neboj, dom ideme stavat, mame uz projekt na 6 izbac, takze viem, ze to nie velkostne nic extra, len hladame uz asi polroka vhodny pozemok...ake je to tazke by som sa vyjadrila, keby tu bola taka tema...:O))) k tym sedackam-ak mas kozenu, tak vies, ze sa cisti aj castejsie ako obycajna-ja nasu cistim napr. kazdy tyzden, lebo na bielej je vidno uplne vsetko...
mimisek-a trocha sebareflexie a ucta k ludom by Ti nezaskodila...ako sa Ty divas na mexicanov, tak sa 100%ne amici divaju na Teba ako Slovenku.. Ono to tak bohuzial byva, ze ked niekto prekroci hranice, chyta take divne maniery:O)))
bibi a k tym tvojim spekulaciam, ci zijeme v dvoch izbach - tak v jednej izbe spime, do druhej (hostovskej) chodime pozerat TV, v dalsej mame office, v jedalni jeme, v ranajkovej miestnosti ranajkujeme, v obyvacke sedime, v kuchyni varim, v pracovni periem, v dalsej izbe mame posilku a este jednu office. Mame dobry layout, vyuzivame cely barak. Okrem toho, vysavat a utierat prach treba, aj ked v izbach nie si, ale o to az potom, ked zazijes vacsi byt/dom.
tpch nechcela som sa chvalit.
bibi, dom ma 250 stvorakov. Sestra kamaratky... Matka brata svagrinej mojej sefky ma 1000 stvorakov. A co? Prepac, ale pis skusenosti z prvej ruky, nie z osmej, az si s priatelom kupite dom, napriklad.
Tepovat sedacky nepotrebujem, mame kozene.
Lost, tie peniaze su poctivo zarobene a platit 300 dolarov mesacne za upratovanie sa mi teda nechce. Okrem toho hnusila by som sa siahnut na veci, ktore boli ocistene cudzou rukou, mozno este tak nechat im vytriet podlahy... U nas to nerobia studenti, ale Mexikani a nerada by som, aby mi okolo domu behala nejaka koncita.
Ja kosenie povazujem za relax, robim to velmi rada a vobec nie preto, ze si to nemozeme dovolit, jednoducho ma to bavi. Len som chcela napisat, ze Skoppadam by mozno prestal tak velmi gruntovat, keby mal vacsi byt.
lost-tak-tak, hlavne skuseni "upratovaci" to maju hotove za 10tinu Tvojho casu. Napr. sme nieco prerabali, tak sme zaprasili chodbu, aby susedia nepindali, tak som to sla zotriet a trvalo mi to 2 hodiny, nasa domova upratovacka to zvladne za pol hodiny a je to mozno aj kvalitnejsie:O))) vsetko je vecou praxe