Ahojte, už dlhšiu dobu dokážem zaspať len pomocou hypnotík, včrera som skúšal bez a neúspešne jednoducho spánok nepríde.........nemám ešte veľa rokov a neviem dokedy to takto vydržím stále sa dopovať, lekár povedal, že je to psychyckého pôvodu a predpísal lieky a točí sa to dookola, kto by vedel poradiť?Skúšal som takmer všetko od medu až po prechádzky...ďakujem.
spánok
Dakujem za odpovede, vážim si každý príspevok aj každú pomoc...Melatonín som užíval no bohužiaľ nepomohol ale zistil som že mierne pomáhaju večerné prechadzky, vypnúť hlavu a dýchať vzduch...teraz idem testovať vplyv minerálov na spánok Ametyst a Ruženín...snáď aj to trochu zaberie..
Nuz med a prechadzku tiez trochu pomahaju, ale spanok je hlavne zavisly od ukludnenia a potlacenia mozgovych procesov hormonom melatoninom. Tento sa tvori zo serotoninu na silnom svetle cez den a uvolnuje v tme.
Ku ukludneniu prispievaju najma vitaminy B, SAM-e, 5-HTP, SJW, na noc uspavajuci chmel valerian, pastierska kapsicka, passiflora a podobne.Tak isto pomahaju niektore mineraly a z neurotransmiterov aj GABA.
Da sa doplnit melatonin aj tesne pred spankom ako potravinovy doplnok,v davkach 3 az 10 mg, podla potreby.
ShaulaTallit, to sa tyka drahych liekov a nie trapnych hypnotik...
Ano, je pravda, že psychiatri radi predpisujú hypnotiká. Ono, je to bohužiaľ tak, že lekári majú zmluvy s rôznymi farmaceutickými spoločnosťami na rôzne lieky. Ak lekári predpíšu isté množstvo týchto liekov - vlastne spôsobia tržbu farmaceutickým spoločnostiam a dostanú za to provízie v podobe dovoleniek do veľmi atraktívnych destinácií a krajín...
Čiže na vašom mieste by som opatrne zaobchádzala s liekmi a radšej si našla dobrého terapeuta, ktorý pomôže, alebo sa dobre vyťažiť, aby ste o desiatej večer zaspali....
pokial viem taketo lieky su silne nevykove takze sa necuduj ze zrazu bez nich nemozes zaspat
predpokladam ze doktor ti tak rad predpisuje tieto lieky, lebo ma z nich nejaku vyhodu..teda od vyrobcu...to vies, za dovolenku zadarmo to tomu doktorovi stoji
takze v prvom rade zmen doktora
vyskusaj najprv melatonin alebo potom spankove studio, tam by mali prist na dovod preco nemozes zaspat
skús štúdium na VŠ a okamžite pri skriptách zaspíš :) .. ešte ti poradím THC, po ňom sa človek uvolní, psychika upokojí a dobre sa pri tom zaspáva
AF, tak o takom psychiatrovi, co rad a dokonca nasilu predpisuje hypnotika, som este nepocula...Ten tvoj aj stoji kazdy vecer pri tebe, ci si si ich zobral???
Psychiatri veľmi radi predpisujú hypnotiká. A keď im navrhneš, že by si chcel vyskúšať zaspať bez liekov, tak Ti ešte povie, že "teraz na to nie je vhodný čas" a pokojne Ťa kŕmi tými liekmi naďalej. Pritom každý lepšie informovaný laik vie, že hypnotiká sú silne návykové látky, ktoré by sa nemali užívať dlhšie ako 4 týždne. Lekári sú ale schopní Ti predpisovať hypnotiká aj roky a fakt, že z Teba spravili závisláka, ich vôbec, ale vôbec netrápi.
Hypnotiká su silne návykové a ich nežiadúcim učinkom je aj nespavosť. Vzniká tak začarovaný kruh - nemôžeš spať, vezmeš hypnotikum, ktorého nežiaduci účinok je opäť nespavosť preto ho vezmeš zas.... Stačia len minimálne dávky aby sa návyk vytvoril, viem to podľa seba. Žiaľ lekári to asi nevedia, lebo ich priam paušálne predpisujú :-(