Ahojte,chcem sa spýtať či už niekomu z vás vyberali krčné mandle a čo vám dali od bolesti????Ja mán novalgin ale mam pocit že mi vôbec nezaberá..Ešte som sa chcela spýtať že po koľkých dňoch ste sa už normálne sprchovali a umývali si vlasy,lebo mne povedali že sa mám vyhýbať horúcej vode.A koľko dní vás to bolelo???ďakujem.
Vybrali mi krčné mandle
ano vyplachujem aj hamrancekovym aj repikovym cajom.Dufam ze to uz cim skor prejde
Presne viem o čom hovoríš, ja som mala najväčšie bolesti na piaty deň, ale najviac uši ma boleli. To sa odlupujú z hrdla povlaky, preto ťa to bolí, to znamená, že sa ti to lieči. neboj do troch dní bude už super. Skús si preplachovať ústa repíkovým čajom, mne to pomohlo veľmi, rýchlejšie sa to zahojilo.
barbinka:no ja uz som siesty den od zakroku a dnes ma to zacalo strasne boliet,viac ako predtym,bolia ma usi a aj zuby.Mam ten novalgin ale nezabera a este stale nemozem jest.Bola som u doktorky a povedala ze uz sa mozem sprchovat a aj vlasy umyt ale ze rychlo aby sa mi neroztiahli cievy,tak som si umyvala vlasy vo vlaznej vode a pohode nic mi nekrvacalo tak som rada.
domca: počúvaj radšej doktorov, tiež mi zakázali sprchovať sa a umývať sa. Asi týždeň som sa nesprchovala. Jedna kamarátka si umývala hlavu a roztrhli sa jej rany a krvácala a museli jej to zaceľovať. a mne to tiež robili v celkovej anestéze, je to lepšie, lebo ti to aspoň poriadne vybrali. Na izbe som mala dievča, ktorej mandla dorástla (robili jej to v lokálke) a museli ísť znova na zákrok, lebo jej to zrejme zle urobili. Ja som dostala čipky proti bolesti a prestalo ma to boleiť na ôsmy deň, vtedy som začala aj konečne normálne jesť. ale prestala som to cítiť tak po 2-3 týždňoch.
hm to je mne už jedno,ja som rada že to mám za sebou a že som nič necítila..:)
...mnooo... kamaratka asi chcela byt zaujimava, tak trosku prehanala :D
ale ja nemožem ani tak,že sa nakloním nad vaňu.Mne kamarátka hovorila že bola len upichaná injekciami a tak jej vyberali mandle.Hovorila že všetko cítila a ešte sa na to musela aj pozerať..Tak ja som si dala celkovú.Nemusím predsa trpieť ešte aj pri zákroku,mne stačí ako to bolí teraz :(
vsak si vlasy umyj nie v zaklone (netusim ako doma v zaklone si ich umyvas), ale naklon sa nad vanu.
moj nazor: celkova anestezia pri tonzilektomii je len zbytocna zataz organizmu. ako som uz pisala, samotny vykon nie je nic hrozne. najhorsiu cast ma pacient este len pred sebou- tie cca 2 nasledujuce tyzdne
delphia:áno ja som už piaty deň po vybratí mandlí a stále ma to bolí viac a viac..A nevieš či aj vlasy si možem umývať???Lebo v nemocnici mi hovorili že si nemám zaklánať hlavu do zadu aby to nezačalo krvácať,tak teraz neviem čo mám robiť.Hej nieje horor,som bola uspatá tak som sa zobudila až na izbe takže to bolo pohode..Ďakujem :)
ahana:Prebiehalo to tak že som prišla do nemocnice napchali do mňa asi 5 tabletiek a nejaké injekcie..Mala som celkovú narkózu takže zo zákroku nič neviem,viem až to že som sa zobudila na izbe už potom.Celý deň som nemohla nič jesť až večer som mohla piť studený čaj,ale nevypila som ani glg lebo tá bolesť bola hrozná..Ráno som už jedla piškóty s výživu.Stále mi dávali injekcie od bolesti ale mne vobec nepomáhali.Štvrtok som išla do nemocnice a už sobotu som bola doma.Teraz je to uz piaty deň,teda zajtra.Musím ísť ešte doktorke na kontrolu.Dúfam že mi dá niečo od bolesti.Ale ináč je to strašná bolesť,ale musím vydržať..:)
doma od bolesti som neuzivala nic. ak prehltas, tak si zapchaj usi. bude to menej boleit. co sa tyka osobnej hygieny- normalne sa sprchuj, ale kratko a vlaznou vodou.
samotny vykon vyberania mandli nie je neviem aky horor, ale "horor" nastava az po vykone- cca 2 tyzdne bolesti pri v hrdle a hlavne pri prehltani. zo zaciatku jedz len tekute, resp. kasovite jedla, postupne ako bolest bude ustupovat, tak prejdi na normalnu stravu. hrdlo si kloktaj viac x denne harmancekovym odvarom.
skore uzdravenie