zaujima ma, kolko zarabaju ucitelia na strednych odbornych skolach, alebo na sps? je v tom vobec rozdiel? a ci sa to vobec da s tymi ziakmi zvladnut - to by ma zaujimal postoj od skutocneho stredoskolskeho ucitela. dakujem
Ucitelia na strednych skolach - plat
takze.... moja mama je ucitelka... a ak si myslite ze za 25 odrobenych rokov ma viac ako 600 euro, tak ste na sakra velkom omyle... ma 540 e, a to hovorim vazne...
a srat na vsetky prazdniny ktore majui. viete si rpedstavit tie nervy?
mamina kolegyna dosla s placom do zborovne ze jej ziak jej rozotiera po lavici hovno....
je vam to smiesne,? aaano aj takí vyvrheli su na skolach. alebo ked posielaju ucitelky do pixe, alebo ked po nich hadzu predmety, a podobne veci.. ked pred nimi fetuju na hodinach, ked ich posielaju do riaditelne, a je im tpo prd platne..
ano tak toto je ucitelsky zivot moji m ily.... a ked maju prazdniny nie vzdy su doma, ale trcia v skole, a chystaju si plany pre ziakov a podobne...
ja osobne moju mamu obdivujem, ale nastastie je fajn ucitelka a ziaci ju maju radi. neviem si predstavit keby ju neznasali ake peklo ma v triede....
necitala som komenty predomnou.,.. a ani nebudem, lebo ucitelku mam doma, a nepotrebujem citat dohady o plate.. .
poviem vam keby nemame otca tak enviem jak utiahnu nasi domacnost teda...
vdaka bohu za dva platy :)
Neviem odiaľ ste zobrali tých 600€. Tých spomínaných 600€ je samozrejme mzda v hrubom avšak s dlhoročnou praxou po niekoľkých atestáciách. Začínajúci učiteľ bez praxe dostane 390€ !!! v čistom, osobné príplatky zväčša žiadne nedostáva, tie dostávajú poväčšine iba zamestnanci s dlhodobou praxou... Takže nevidím tu naozaj žiadnu motiváciu - 5 rokov štúdia na VŠ a nástupný plat 390€ v čisto??? A to nehovorím koľko povinností má učiteľ mimo svojich odučených hodín a koľko nervov pri dnešných deťoch resp. mládeži. A keby ste náhodou zvýšili hlas na svojho žiaka resp. študenta ešte sa Vám príde do školy sťažovať rodič... A je smiešne čítať, čo tu mnohí napísali, že koľko má učiteľ voľna cez prázdniny - neznamená, že keď má žiak prázdniny, bezpodmienečne ich má aj učiteľ! Vám by sa páčilo, keby Vám vedenie nariadilo, kedy si musíte vziať dovolenku? Keď už aj tí učitelia prázdniny majú - počas nich si musia čerpať dovolenku!!! A môže sa stať aj to, že keď dovolenku skutočne potrebujete, už ste si ju vyčerpali počas prázdnin...
plat je aj menej ako 600€. ako v ktorom kraji..
ale nieco ma zarazilo. ze sa nemoze ucitel stazovat na plat kedze viac nerobi ako robi??! to je hlupost jak mraky.
za prve - ucitel nie je tolko doma co ziak. to, ze nemaju koho vyucovat neznamena, ze nemaju co na tej skole robit. je toho az az. ale ludia co sa s tym nestretnu nikdy nevedia. lebo oni ako ziaci prisli do skoly kde uz bolo vsetko nachystane, vsetko tip-top..co tomu predchadza netusia..
za druhe - kazdy tu spomina prazdniny. ale nikto tu nespomenie to, ze ucitelovi nekonci pracovna doba prichodom domov ( a tu si musime uvedomit, ze v inych povolaniach ako padne zaverecna doma maju s pracou pokoj). ucitel musi opravovat haldy pisomiek, ma doma haldy papierov, musi si zistovat nove a nove poznatky ohladom svojho odboru, citat knihy.. neverili by ste kolko to zaberie casu. denne par hodin navyse doma urcite (viem o com pisem) vsade same papiere, knihy... nie je to sranda.. mozno na zakladnej ano - tam je ziakom jedno kolko toho ucitel vie (vacsinou) ale na strednej (zvlast dobrej) ziak vyzaduje od ucitela aby bol scitany, vedel aj veci navyse - nie len to co je v ucebnych osnovach, musi toho ziaka poriadne pripravit na maturitu atd..
+ tie niektore drze decka co ti pomaly aj do ksichtu napluju s prepacenim, to je hroza des..
..ludia by si mali uvedomit, ze ucitel je ten co vyucil tych nadanych lekarov, filozofov, matematikov... keby niet ucitelov, niet nicoho.. ucitelia pripravuju ziakov na zivot.. a je hroza ako dnesna spolocnost pristupuje k ucitelom! :(
ked to tak zhrniem urcite sa neoplati ist studovat za pedagoga. je to nevazene zamestanie. plat je nizky na to kolko si musia toho odrobit, kolko nervov a usilia vynalozit..
plat je aj menej ako 600€. ako v ktorom kraji..
ale nieco ma zarazilo. ze sa nemoze ucitel stazovat na plat kedze viac nerobi ako robi??! to je hlupost jak mraky.
za prve - ucitel nie je tolko doma co ziak. to, ze nemaju koho vyucovat neznamena, ze nemaju co na tej skole robit. je toho az az. ale ludia co sa s tym nestretnu nikdy nevedia. lebo oni ako ziaci prisli do skoly kde uz bolo vsetko nachystane, vsetko tip-top..co tomu predchadza netusia..
za druhe - kazdy tu spomina prazdniny. ale nikto tu nespomenie to, ze ucitelovi nekonci pracovna doba prichodom domov ( a tu si musime uvedomit, ze v inych povolaniach ako padne zaverecna doma maju s pracou pokoj). ucitel musi opravovat haldy pisomiek, ma doma haldy papierov, musi si zistovat nove a nove poznatky ohladom svojho odboru, citat knihy.. neverili by ste kolko to zaberie casu. denne par hodin navyse doma urcite (viem o com pisem) vsade same papiere, knihy... nie je to sranda.. mozno na zakladnej ano - tam je ziakom jedno kolko toho ucitel vie (vacsinou) ale na strednej (zvlast dobrej) ziak vyzaduje od ucitela aby bol scitany, vedel aj veci navyse - nie len to co je v ucebnych osnovach, musi toho ziaka poriadne pripravit na maturitu atd..
+ tie niektore drze decka co ti pomaly aj do ksichtu napluju s prepacenim, to je hroza des..
..ludia by si mali uvedomit, ze ucitel je ten co vyucil tych nadanych lekarov, filozofov, matematikov... keby niet ucitelov, niet nicoho.. ucitelia pripravuju ziakov na zivot.. a je hroza ako dnesna spolocnost pristupuje k ucitelom! :(
ked to tak zhrniem urcite sa neoplati ist studovat za pedagoga. je to nevazene zamestanie. plat je nizky na to kolko si musia toho odrobit, kolko nervov a usilia vynalozit..
vraj 600 eu to kde tak zaraba ucitel na ss? moj manzel pracoval na vysokej skole a nemal tolko...
je to bieda. a vraj volne bloky?coo?cez volne bloky sa bud supluje alebo sa robia pripravy, kvalitny ucitel si ich robi a stravi pri tom fakt vsetky tie bloky a aj cas po skole aby pre ziakov sa skola stala hrou. ale taky obetavy ucitel nepojde ucit za vasich 6OO eu a za menej uz vobec nie. radsej pojde do zahranicnej firmy zarobi dvakrat tolko a ozelie dva tyzdne volna v lete na viac lebo sviatky ma tiez volne..ale bude zit ako slusny clovek.
Ja mam za sebou 8 oducenych rokov a plat okolo 500 EUR aj so vsetkymi priplatkami. A to som sefovala jazykarom, robila projekty a mala 8 nadpocetnych hodin - niekedy som zacinala ucit o 7 a koncila o poltretej a potom pokracovala za pocitacom alebo pri pisomkach. Teraz som na materskej. Preco som v skolstve? Lebo mam male deti a pracu si mozem dokoncit aj vecer o 9, ale hlavne preto, lebo ma to bavi a mam manzela, pri ktorom si to mozem dovolit. Mam tri deti, zdedeny dom a naozaj sineviem predstavit zit LEN z ucitelskeho platu. Je to praca psychicky velmi narocna ... Kazdeho, kto ohovara ucitelov by som na jeden den posadila za katedru, nech si to s tymi pubertakmi vyskusa. Chce to vela trpezlivosti, empatie a psychicku pohodu. Okrem toho je v skolstve vela byrokracie, naroky na priebezne vzdelavanie, o pracovnych podmienkach ani nehovorim - nedostaneme ani len pero a papiere na pisomky si musime kupovat sami. Keby aspon rodicia vedeli ucitelov podrzat, ale aj to je minulostou.
Na zaver len jedno: je to krasna praca a ja by som nikdy nemenila :-)
ano, to boli tie stare typy ucitelov :) my sme tiez radsej mali tych mladych, co sa s nami bavili...myslim ze ucitel musi mat v prvom rade svoju pracu rad a žiť ňou, mat rad deti a chciet sa im venovat, je to skor poslanie ako povolanie. len skoda ze takych enthusiastic ucitelov odradia pomery na skolach a tie platy.
škodíme tým našim deťom a ich buducnosti
my ako spoločnosť by sme mali myslieť na buducnost, čo vyrastie z našich deti
myslim ze vo vyspelych krajinach sa najviac venuju prave vzdelavaniu
u nas školy ledva prezivaju, musia riesit stav budov, kurenie, učebnice
som si myslela ze v roku 2010 budu naše školy na ovela vyššej urovni :)
ja ked som bola na strednej skole, mali sme radi takych ucitelov, ktori sa s nami cez hodinu rozpravali a na ucivo sa zabudalo. no postupne prichadzam na to, ze to bola chyba. hlavne na anglictine. no skoda, ze na to mladez dochadza az tak neskoro, ako ja.
ale ako si vytvorit autoritu, naucit ziakov a zaroven sa aj zabavit?? to musi mat clovek v sebe, podla mna.
ucitelia nemaju uctu, ako to bolo kedysi. a je to zle aj pre tie decka, ved skola je zaklad. mna toto velmi mrzi, radsej by som bola aby ucitelia boli naozaj adekvatne ohodnoteni, aby si skoly mohli dovolit kvalitnych ucitelov.