Vie mi niekto prosim poradit,ako je to s kurenim v panelaku?Mam v obyvacke 18,7 stupna,v spalni 18,5 a pritom mam radiatory na plno.Su uplne vlazne.Bola som za domovnikom,aby mi vypisal ziadanku na prekontrolovanie a premeranie a odmietol,ze je to idealna teplota,ze ma taku aj on.Je to normalne,aby som mala v tychto dvoch izbach pod 19 stupnov,ked kurim naplno?Vonku je prave 3,7 stupna.Dakujem.
zima v byte
pridam aj ja vlastnu skusenost
Byvam na 8.poschodi(posledne poschodie),z oboch stran mam susedov,ale na jednej nie su doma len za rok ak na mesiac pridu.No a problem je ten,ze tiez nam je doma zima.
Uz 3 rok je problem s jednym radiatorom,od zaciatku kurenia cize oktobra musim vypustat vzduch,to by bolo este ok,2 krat vypustim vzduch a malo by to byt ok ako pred tym roky,ale teraz minimalne 2 mesiace musim denne aj 20x odvzdusnit radiator,odvzusnim,prejde 20 minut a zas polka radiatora studena,SBD len vysle technika,odvzdusni radiator a ide prec,ze to je ok,takze zbytocne vyjazdy,ja mu kecam ze nie je pusteni tlak v systeme,cize pocujem ako kvapka v nom voda a oni ze nie a nie,a pred rokom na moju(neviem ci len na moju)ziadost zvysili tlak v systeme a aha hned kurilo ako besne a uz bolo ok,ale tento rok sa to zopakovalo zas,zas som reklamoval X krat radiator a zas som im povedal ze nemame tlak v systeme,vsak odkrutil som konus na radiatore a voda nikde a mala by striekat,potom asi zas vypoculi moje slova a zas navysili tlak a uz kurenie ide ok...
a aj tak je nam zima,vraveli ze za plastove okna ze nemame,kamarat ma o par blokov odomna a len o 2 stupne ma viac tepla ako ja,takze neviem.
Najlepsie je v rodinnom dome,pridem k rodine a citim sa ako v saune :) a tie blbe merace nemaju,co cisla si veselo priratava za okamih....a najväcsia sranda je ze ked nam kurila len polka radiatora (po merac) tak ich to nezaujimalo,ze plati sa na cely radiator...
M74,
ale ked si vezmes az taka blbost to nemoze byt.
Lebo co ak ten sused pod nami otvori okna dokoran a spravi si z bytu mrazak?
technicky: nekurenie nie je tresne, zaroven mat otvorene okna nie je trestne, AVSAK, to ze tam bude mat -30C v noci a to ze nam (ako susedovy nad nim) zamrzne podlaha, to je uz (ne)priame ohrozenie, ci nie? :)
sice je to extrem, no ale ak ma niekto v byt pod nami 15C, tiez to nebude ziadna vyhra (je to v podstate to iste ako byvanie na prizemi a zaroven na samotnom vrchu, popripade aj na kraji bytovky).
Inac, napada ma este jedna vec ale ta nie je lacna ani jednoducha. Stacilo by nasadit sadrokarton na tie najstudensie steny. teda ak to este nebolo urobene.. I ked miestnost strati par centimetrov, ja neviem asi 3 az 5 ? ale trosku sa znizi hluk a teplota steny nebude tak chladna.. (toto urobili rodicia na stenu ktora bola ta "vchodova" kde bol vytah atd.. ta stena bola vskutku teplejsia).
cenovo to moze vyjst neviem ako, ale mozno tak 100 eur?
Neviem kto by mi prikázal kúriť v mojom byte za peniaze ktoré platím, lebo susedom je zima. Na to by som sa teda pozrel. To len tak na okraj, nie že by som mal nejaké podobné problémy.
Ináč bývam v rohovom byte pod strechou ( zateplenou ) v nezateplenom tehlovom dome. Teplota 23-24 stupňov. Občas radiátory sťahujem na nižšiu teplotu, lebo je to aj dosť.
snehuliak: Ak zateplovanie domu nie je v dohľade, tak skús spraviť niečo svojpomocne. Napríklad reflexné fólie za radiátory ( celkom lacné a jednoduché riešenie ), alebo si zatepli strop vo svojom byte. Nejakých 15cm izolácie a zospodku sadrokartón. Zateplovanie zvnútra nie je celkom ideálne riešenie, ale lepšie ako sa trápiť pri 18 stupňoch.
no,budem si prikurovat plynom,to mam ako ten ohrievac,ale bude mi robit teplo sporak.Casto prevetrat a tesit sa na jar,,,
hm hm, to bol len taky vystrel do tmy. byvam na prvom, podo mnou prazdy byt uz asi 6 rokov, takze nieco podobne v mensom rozsahu zazivam aj ja. sused skratka nezakuri, spravca na neho paky nema a krci plecami. niektori ludia su skratka tupi ako valaska.ale ako vravieva lost....karma im to vrati :)
Ja by som sa stazoval ze mi spodny sused BLOKUJE teplo... Ved to je fakt za usi pritiahnute.. Aspon u nas bol presne rovnaky pripad (jedna pani nie a nie kurit, odstaveny radiator cely rok) a tak ten domovy spravca, ci kto to je povedal ze za nou pojde a ked nie tak to bude riesit u spravcu, ci kde sa to riesi..
Alebo by som im napisel email priamo na toho kto to riesi, (i ked netusim ci sa to da obist takto)
Ale ano,mam aj radiatory odvzdusnene,to skusam aj 2-3x denne.Podla mna je problem v tom,ze ludia podo mnou maju priskrtene radiatory.Stiiahnu na nizsiu teplotu a mne sa to odzrkadli hore.Su taki,co to robia,radsej budu v capici,ale nezakuria si.
Ten plynovy si idem hned teraz pozriet.Asi to ale nebude najzdravsie...
Alebo nemozes odstupit od vykurovania a prejst na vlastne kurenie?
Ale asi aj tam bude nutne hlasovanie vacsiny ze ? :(
Popripade plynove ohrievace, my smetake pouzivali ked sme byvali na prizemy (pod ami pivnice). Ale neviem ako to vychadza financne, ale velmi drahe by to nemalo byt.
pre ukazku, vyzera to priblizne takto:
www.mastersk.sk
tak mi napadlo, ked byvas na samom vrchu...mas dostatocne odvzdusnene radiatory?