Ako to urobiť?

Príspevok v téme: Ako to urobiť?
zuzkazuzka

Keby že ste:
- vo veku 25-35 rokov
-single, bez záväzkov
-síce zamestnaný, ale moc si z platu vyskakovať nemôžete
-vo vašom kraji nie je veľa pracovných príležitostí s dobrým platom

...a chcete sa osamostatniť...ako to urobíte?

Nech to obraciam z každej strany, vždy stroskotám na financiách:
- kúpa bytu, či hypotéka "nehrozí"
-prenájom = po zrátaní nákladov a odrátaní výdavkov, v rámci možností, ktoré sú v ponuke, by mi ostalo asi 100 eur na stravu, kozmetiku, oblečenie, telefón, cestovné, potreby do domácnosti....a to by som musela zrušiť všetky sporenia, či poistenia
- bývať s cudzími ľuďmi v podnájme nechcem a niekoho blízkeho na podobné dobrodružstvo nemám

Vždy som rátala s možnosťou, že ak odídem od rodičov, tak to bude s partnerom do nášho spoločného bývania. Ale partner sa "nekoná", aspoň to tak vyzerá v najbližšej dobe....ale chcela by som niečo svoje (aspoň relatívne), svoj priestor...len mi chýba taká "maličkosť" - peniaze.

Kto je alebo bol v podobnej situácii, ako ste to riešili?

lost

bibi - jaj tak :)
v tom priapde je to potom asi tak 50:50 ..
ale zase platy nemusia rast tak ryhclo ako uroky, alebo aj hej? :)

a co tak ozbrat Q7 z nemecka? :)
tam su daleko lacnejsie auta a serioznejsi ludia/predajcovia..
nejaku ~2-3rocnu napr

alebo planujes uplne nove auticko? :)

bibi123

perfiska-a myslis si, ze je to spravne, ze Tvojej neteri platime 9rokov studium na zakladnej, 4 na strednej, 6 rokov na vyske z nasich dani a potom nie, aby to zacala vracat spolocnosti, zduchne si zarabat do Nemecka, lebo Slovensko jej uz nie je zrazu dost dobre, aj ked vtedy, ked studovala zadarmo, bolo??? Vies, lekari starnu, co budes robit, ked Tvoja mama vazne ochorie a nebude ju mat kto osetrit? Podla mna takymto emigrantom, co vycicaju skolstvo, stat a idu si za lepsim by mali vyrubit skolne aspon 50000eur...
lost-hypoteka je lepsia v tom, ze platy stale rastu, nielen o inflaciu, peniaze stracaju hodnotu a je naozaj lepsie splacat ako setrit... keby som nezila na lizing, tak sa vozim asi na favorite, lebo nedokazem setrit.. takto, viem, ze 3. mi musi odist splatka a tie peniaze musim mat... ked si splatim auto, predam ho, zlozim si akontaciu za dalsie a zase splacam...(aj ked su tam znacne straty) uz len takych 4.5 roka, jeden medzistupen - auto a mam moju vysnivanu Q7:O)))

zuzkazuzka

PERFISKA - ja nehľadám na každú radu výhovorku, že prečo nie. :-)Nedá sa na každého aplikovať jeden model, ktorý sa osvedčil tebe. Ide o to, že všetky rady, ktoré som tu dostala, som si ja už v duchu 100x prehodnotila a vždy mi z toho vyšlo z nejakého vážneho dôvodu: NIE. Dúfala som, že sa mi tu podarí prísť na niečo nové,čo mňa samú nenapadlo a čo by som mohla na seba aplikovať. ....podnájom s kamarátkou - to som už raz mala takmer zajednané, ale potom sa kamarátka vydala :-)....písala som, že mám pred 30, to znamená, že väčšina mojich kamarátok je vydatá alebo majú vážne známosti a zase bývať s nejakým cudzím človekom, ktorého dobre nepoznám, to by bolo z dažďa pod odkvap.

JAJKA - viem, že je na tom podobne asi väčšina mne podobných...ale to neznamená, že sa s tým musím zmieriť :-)

DOBRA VILA - ďakujem,.....ale do zahraničia ísť už nechcem a má to viacero príčin ( jedna z nich je vážny zdravotný stav jedného z rodičov)....a tiež sa nechcem spoliehať na to, že možno niekedy niekoho stretnem a budeme spolu bývať....preto chcem niečo vlastné

dobra vila

zuzka, tiez by som skusila zahranicie... v tomto pripade zaista. Nie je sice zarukou, ze peniaze k tebe poletia, ale troska sa ostrielas a isto ti to bude osoznejsie ako tu...
Ale s priatelom tiez nerataj, ze sa k nemu nastahujes. Treba mat aj vlastne, ak sa da. Pre pripad, ze sa rozidete/rozvediete... Musis byt sikovna a sebestacna a nie na niekoho sa spoliahat /cudzieho/, tak drzim uprimne palce, lebo viem, ze situacia tu je riadne odveci :(.

lost

Lebo teoreticky, to by mohlo fungovat len ak ma banka urok mensi ako je uroven inflacie, alebo da sa to aj inym sposobom?

Osobne by som to robil tak asi ze ak byt stoji povedzme 50000, tak tu sumu dal na terminovany ucet s vela %%% a potom zobral uver s co najmenej %%% ... lenze bank si moze menit urokovu sadzbu, ci nie?

Uz som cital vela sposobov ako by sa to dalo urobit, napriklad:
zoberiem si uver, kupim byt, hodim do prenajmu, zisk 0, ale za 20 rokov mam byt z nicoho a zadarmo..... lenze... toto uz dnes nefunguje tak lahko, lebo je tam vela problemov (banka, najomnik, a aj ine).

lost

perfiska
preco je hotovost nebyhodnejsia ako hypoteka?
teda pokial nemyslime na spekulovanie, co je HAZARD(!), alebo nie? :)

perfiska

zuzkazuzka, ano, to mas pravdu, sme dvaja, dvom sa to lepsie zvlada, ale nikde nie je napisane, ze si do tych desiatich rokov nenajdes zivotneho partnera:) Urcite skor. Momentalne bez partnera si flexibilna, nemusis byt akurat lekarka na to, aby si mohla odist. Ak sa uz nechces vratit naspat do zahranicia, tak nesla by si do podnajmu s jednou kamaratkou? Mne sa skor zda, ze mas obavy zacat. Nezabudaj, ze stastie praje odvaznemu a nehladaj na vsetky rady len vyhorvorky typu preco nie.

jajka001_

ak ta to utesi, si na tom rovnako ako vacsina Slovakov. Mlady priemerne zarabajuci clovek , ktory nema silnejsie financne zazemie, si tazko sam zozenie byvanie. šetri, spor, a dufaj. ak by sa ti to aj podarilo az za 10 rokov , je to uspech, 10 rokov nie je az tak vela hoci sa ti to teraz zda.

zuzkazuzka

PERFISKA - ak si čítala všetky moje príspevky, tak vieš, že som v zahraničí bola, takže viem, aké je to tam, oproti tomu, aké je to tu...ale rozhodla som sa vrátiť ( z dôvodov, ktoré rozoberať nechcem)....a ty píšeš, že ste si s manželom kúpili dom, s manželom splácate hypotéku - tvoja situácia je iná = ste na všetko dvaja. A prečo chcem kúpiť byt za hotové? Lebo ako single osobe s mojím platom by mi hypotéku nikto nedal a ani by som ju nebrala, lebo nemám istotu, že budem mať napr. tých "12" rokov prácu a budem ju mať z čoho splácať - vy, keďže ste dvaja , to máte ľahšie... ak by jeden prišiel o prácu, druhý to nejaký čas potiahne za oboch....
Medicína - iste, úzko špecifický odbor, ktorý je v zahraničí žiadaný a poskytuje pre našinca mnoho príležitostí...keby som pred 10 rokmi mala možnosť študovať niečo "lukratívne", urobila by som to, ale, bohužiaľ, nemala som tú šancu a tak teraz musím "operovať" s tým, čo mám.....a to je to, čo som opísala už v úvode, takže som stále tam, kde na začiatku. :-)

perfiska

zuzkazuzka - to je tazko radit ti, kde by si mala odist. Napriklad moja neter studuje medicinu a po skole sa chysta odist do Nemecka, uz teraz na tom pracuje. Preco? Vyborny nastupny plat a viac moznosti a lepsie technicke vybavenie nemocnic. Viac miesta na sebarealizaciu.

Ty si chces kupit byt v hotovosti? To hadamnie. Aj bohaci si beru hypoteky, je to vyhodnejsie ako vysolit celu sumu.
Ja som mala 21 rokov, ked som odisla do zahranicia. Ked som mala 26, kupili sme si s manzelom dom, ktory splatime za 12 rokov. Vdaka hypoteke mame kadejake ulavy na daniach. Urobila som si tu skolu, podarilo sa mi najst zamestnanie, aj ked v dnesnej ekonomickej situacii mi to chvilu trvalo. V buducom roku planujeme dietatko. Som rada, ze som sa nezabila na Slovensku, lebo tak dobre, ako sa mame tu, by sme sa doma nemali. Staci byt ambiciozny a pracovity, nemusis mat tatka miliardara.