uz dost dlho si hladam pracu a vobec sa mi nedari. ked ma pozvu na pohovor, tak prejdem v prvom kole ale druhe kolo vzdy nejako pohnojim. ja sa asi neviem predat alebo co. vzdy sa snazim len sama seba vyzdvihnut a ukazat v dobrom svetle, tvarim sa ze mam o pracu strasny zaujem, ale aj tak to nikdy nedopadne pozitivne. co uz mam spravit aby som vyhovela? ako vy odpovedate na otazky typu : preco by sme mali zobrat prave vas? alebo co prinesiete nasej firme? vie niekto poradit? :(
pracovny pohovor
avsak niekedy asi naozaj moze platit ze takym personalistom/tkam je TOTALNE FUK co vies a ide im len o pomasirovanie neviemcoho, aby sa citili "vo veleni"
avsak bol by som zvedavy ako by zareagovali (ak by ma odmietli a pri odchode by som povedal nieco v zmysle :
to by bola sranda ak by sme sa o par tyznov stretli na rovnakom mieste, len s vymenenimi rolami, ze ? /ak by im to nedoslo, tak by som naznacil, ze poradim sefovi lepsieho personalistu .. )
i ked neviem kde su limity ktore by uchadzac nemal prekrocit :) lebo to uz bude na uzemi drzosti..
zalezi aj od toho, ci je uchadzac realne schopny tu pracu robit.. (asi zalezi od priserne vela premennych)
alebo im ponukni ze budes tyzden makat zadarmo a ked sa im tovja praca bude pacit, nech pripravia pracovnu zmluvu..
Pred kazdym pohovorom som si vsetko o danej firme nastudovala na ich webstranke. Vsetko. Ked sa teda spytali, preco by mali zobrat prave mna, odpovedala som im podla toho, co som si nasla o firme - ci uz to boli skusenosti, ktore som mala s projektom, na ktorom robili alebo cosi podobne. Treba to usit na mieru, cim viac clovek hovori to, co chcu pocut, tym lepsie. Vseobecne rozpravat sa neoplati.
preco by sme mali zobrat prave vas? alebo co prinesiete nasej firme?
pretoze uz viem o vas dost na to aby som dostal miesto u vasej konkurencie
alebo nieco ine, kedze nie vzdy sa da odpovedat tak "agresivne".
napr:
preco by som sa ja mal vybrat prave vas?
alebo:
vy mate prilezitost a ja mam schopnost tuto prilezitost vyuzit
alebo:
ak neviete preco, tak sa pozrite na vas inzerat a potom mi len povedzme ci ma pustite dnu alebo von
alebo:
som ochotny zajst tak daleko ako nikty ony pre ziskanie tejto prace
alebo:
ak neviete preco, tak zjavne neviete o co prichadzate..
alebo:
ak by ste ma chceli, tak by ste sa tuto nemuseli spytat
ale to su len take haluze ked clovek nevie co ma povedat, idealne je v kratkosti, vhodna kombinacia slov, velmi plynule a zrozumitelne a trefne vysvetlit preco, ani tam nemusi byt ziadny "humor" predpokladam.. ale hlavne trafit co chcu.
zalezi od toho ci uz mas skusenosti, potom sa lahsie odpoveda, napr: "vdaka mojmu pracovnemu nadseniu som byvalej firme usetril xyz penazi. Naucil som sa svizne reagovat na problem a promtne ho riesit v akejkolvek stresujucej situacii. viem, ze by som bol dobry/vohny prirastok do vasho timu"
ak niesu skusenosti, tak nejak preformovat slova.
ak nemas slova, povies:
"Chcete cloveka co vie co robi, alebo recnika co vam odrecituje to co by ste chceli pocut?!"
- bol by som ticho, a pozeral na nich vazne, a len cakal na ich reakciu, ak povedia dovi, odisiel by som so slusnym odzravom (ale nic trefne ma nenapada, no nemusi to byt nic extra, ale proste chovat sa maximalne seriozne, HLADNOKRVNE - BEZ EMOCII!!!! a tym padom sa podla mna sance zvysia.. i ked nikdy som v takej situacii nebol, su to len moje simulacie v mojom virtualnom svete)
musis vediet zaujat 20 rocne cupky personalistky ktore nemaju ani paru o tom v com spociva tvoja robota:) jedna z veci ktore nikdy nepochopim je preco vacsie firmy robia vyberka cez kadejake personalky v ktorych robia maximalne nekompetentni ludia. pipka ti povie ze sa nehodis na robotu lebo mas ruky prekrizene na bruchu a to znamena ze nie si timovy hrac, to je ich robota proste. treba si bud nastudovat odpovede na tieto typy otazok (ktore su inak uplne zvasty) alebo si spravit vlastny biznis.
No možno si treba viac veriť, ale nie len čisto racionálne, ale srdcom veriť, vycítiť, kde by si bola šťastná, kde by sa ti páčilo pracovať, som presvedčená, že netreba tlačiť na pílu a brať všetko, len treba precítiť srdcom, snívať o dobrej práci, nikdy neprestať veriť, že si prácu nájdeš a Vesmír to zariadi za teba :-)
a áno, je dobré si vopred pripraviť odpovede a pohotovo reagovať na odpovede, nenechať sa zaskočiť..
ťažko ti pomôcť s odpoveďami, pretože každý človek je iný, aj pozície sú iné
zväčša sa odpovedá na otázku prečo práve vás..pretože mám chuť pracovať, energiu a nikdy sa nevzdávam :-)
skús pouvažovať sama
prajem ti veľa šťastia :-)
mozno trosku humoru, kamoska na pohovore odpovedala prave na tuto otazku - a preco by ste nemali? ved som presne to co potrebujete :-), uvolni sa a usmej