Recept na vyrovnanosť človeka

Príspevok v téme: Recept na vyrovnanosť človeka
akojetomozne

Vek, 19

Ako je možné, že je som strašný nervák a nič sa mi nedarí? Ak sa aj snažím veci riešiť v kľude vždy sa nájde nejaká hovadina čo ma rozčúli. Proste nie som vyrovnaný a dá sa povedať, že žijem len zo svojej nepohody.

A keď vidím niektorých ludí čo sa im darí mať pohodu v živote, majú veľa kamarátov a sú proste šťastný tak sa vždy opýtam ako to robia. Je to dopredu dané alebo robím niečo zle ja?

Niekto zbiera známky, iný si stavia lietadielka a další zasa trebars hrá na gitare. No ja pri ničom dlho nevydržím, vždy sa mi zdá že to robím pomaly a pri tom strácam čas a tak chcem robiť veci rýchlo ale čo sa robí rýchlo je nekvalitné ako všetci vieme. Čo to do prdele so mňou je?!

lost

Este jedna extrmne dolezita vec.

Nedovol tomu stastiu ani nicomu inemu "vstupid do tvojej hlavy".. pretoze co ide hore, a co je hore, zakonite pojde aj dole, a to ked to najmenej cakas..

ale to nemusi znamenat ze o stastie skor ci neskor prides, vobec o neho prist nemusis, ale treba myslie aj na to, ze stastie je nieco ako zahrada, treba sa o nu starat, ale akonahle sa s nou zacnes chvastat, zabudnes sa o nu statrat, nekto ti ju rozkope, alebo cokolvek.

(moj lamacky preklad vymazany)

az teraz som nasiel jeden z orginalov:
Happiness is like a butterfly which, when pursued, is always beyond our grasp, but, if you will sit down quietly, may alight upon you. ~Nathaniel Hawthorne

v anglictine to znie lepsie :)

mozes si pre zaciatok napriklad najst zobar citatov, napriklad:

www.google.com

alebo aj po slovensky ak im tak budes rozumiet lepsie, dokazu niekedy povzbudit k zivotu :)

lost

to ze niekto VYZERA byt stastny (ma peniaze, slavu, zdravie a priatelov0 ABSOLUTNE nemusi znamenat ze aj VSKUTNU stastny je! ;)

naopak, moze byt vnutorne tak zniceny, ze ak by si to vedel vycitit, tak by si sa citit ako extremne stastny clovek..

Snazil by som sa nevnimat tak dolezito tie nedolezite veci a vnimat nie to co nemam, ale co mam..

dam ti priklad z mojho zivota. Ja nemam TOLKO VECI, ze ak by som spravil zoznam, tak by bol dlhsi ako cela Biblia..
Avask, taketo myslenie ma dost nici, alebo nicilo, teda stale nici sem tam, ale snazim sa prepnut na toto:
MAM to co MAM..
mam zivot, zijem, dycham, vidim, pocujem, citim, chodim, i ked krivam, ale chodim, jem, viem ako chuti sladke, viem ako vonia sladke, ako chuti slane, ako vonia slane. Mam moznost pozerat film, pocuvat hudbu, pouzivat Google...
mam strechu nad hlavou, mam jedlo, mam pitie, mozem sa volne a slobodne pohybovat po verejnosti, po prirode, mozem robim takmer cokolvek co sa mi zachce. Mozem mysliet, mozom tvorit, mozom nicit,cokolvek..

hmm, tak som na tom zle?

cize som vlatne podpriemer, ale tymto myslem som aspon tak spokojny so svojim zivotom ze nemam tak silne sebedestrukcne sklony ze by som ich nevedel skrotit... ze nemam taky smutok, ze by som ho nevedel potlacit, ze nemam take nervy, ktore by mi alebo ludom okolo ublizili..

toto myslenie je podla mna zaklad na to aby sa clovek dostal na svoje nohy, a potom kracanim > vzdelavanie, karierny rast, cokolvek ine, co ma dostane "vyssie" si len umocnim tento pocit ze "zijem"..

samozrejme vzdy pride nejaky pad, aleto su variacie, to je ako ekonomika, ide hore ide dole, to je ako teplota vonku, ide hore ide dole.. ale to je na inu temu :)

pointa je, ak si vytvoris male stastie, dokazes na nom budovat.. na hnedve sa tiez da, podla Rytmusa.. ale to si dovolim povedat ze je nebezpecna hra, to ti skutocne stastie nikdy neprinesie.

nie je mozne zbohatnut zo dna na den, nie je mozne byt SKUTOCNE stastny zo dna na den, ak si na to sam, ide to povacsine pomalsie.. ale ide to :) a je to jednoznacne mozne stihnut za relativne kratky cas (to je mesiace, az zopar malo rokov)

nerob si plany na daleku buducnost, ak mas priliz sero pred sebou.. skus najskor postupne pomalicky a trpezlivost krasne ruze prinasa :)

akojetomozne

Kitty86 má asi najviac pravdu. Skúsim niekam chodiť po vonku sám. Snáď to trochu pomôže. Psa nechcem lebo pes do bytu nepatrí a do postele by som pustil len frajerku ak by som teda nejakú mal ale psa nie. Bože veď tam môžu ostať chlpy + psia riť sa bude dotýkať postele a potom tam mám mať položený fejs?
Proste pes by nemal byť až na takých intímnych miestach ako je posteľ. Ľudia ktorý majú radšej psov ako ludí sú dosť divný. Neberte to zle psíčkari ale všimol som si to že ludia ktorý majú psov tak im dovolia ležať aj na posteli a tak to nemá byť. Pes má mať svoje miesto proste pes ako taký do bytu nepatrí!
Nakoniec rodičia tiež nechcú v byte psa ani mačku takže nemá zmysel sa baviť o velkých zvieratách v byte. Ide tu snáď o môj problém a nie o zvierací. Takže zatial sú na prvom mieste samotné prechádzky.

bibi123

akojetomozne-s tym psom si povedal hlupost, ja mam v byte (resp.:O))) non stop v posteli) dogu a myslim si, ze je stastnejsia, akoby bola niekde zavreta vo voliere alebo za vysokym plotom. A necikat v byte sa naucila po dvoch dnoch uz ako 8tyzdnove steniatko, vsetko je len o vychove a o tom, ze psika 2-3x denne vezmes von vyvencit... +kto nemal nikdy psa, tak to nepochopi, ale psik Ti vie dat strasne vela lasky, vzdy Ta privita, ked prides domov, nikdy Ti nic nevycita, staci sa mu pozriet do tvaricky a hned mas dobru naladu...:O))) a naozaj, ked nechces byt doma zavrety, utapat sa v depresiach, vezmes ho na voditko a ides:O)))
Stastie v zivote najdes vtedy, ked si zacnes vazit vsetko dobre, co mas okolo seba a budes sa tesit z malickosti. Podla mna k tomu musis dospiet, neda sa to naucit.. Zacni si budovat okolo seba harmoniu, robit si kazdy den niecim radost a nerozculovat sa nad hlupostami, ved ked nejde o nic, ide o h...o

kitty86

No kazdopadne musis zacat byt aktivny chodievaj von na hradzu, do parku, na luku, do lesa kde kolvek ci uz sam a lebo s niekym/cim ale tvoje telo potrebuje pohyb na to aby si sa citil dobre.

akojetomozne

Ja sa neobmedzujem ale je to aj tak čudné ako povedala jajka. No mám škrečka, pes v byte nie je dobrý, všade samé chcanky. Viem čo to je mať psa v byte ked som bol u kamarada.

beskyd

tak sory, co je cudne na tom chodit sam cez lesy?:D ked sa ludia takto obmedzuju ze nebudem robit to lebo je to cudne, nebudem robit hento lebo je to take a onake aj keby som chcel tak sa tym vasim psychickym trablom ani necudujem.