mám 21 rokov, ale mám panický strach z nočných motýľov. vždy, ked niekde nejakého vidím, tak sa celá rozstrasiem od strachu, že ku mne priletí, že si na mňa sadne alebo že sa ma dokonca dotkne. Keď ich vidím v noci v kúpelni a nemá ich kto doma odohnať, tak sa normálne rozplačem, lebo sa "nemôžem" osprchovať. Raz, keď som vyšla von z vane, jeden pri mne preletel a čuchol sa o mňa. Som sa rozplakala od strachu a znovu som šla pod sprchu. Viem, že to nie je normálne, každý ma má za blázna, ale ja neviem čo s tým mám robiť... proste mám strach, ani neviem prečo...
Panický strach z nočných motýľov
Je dobré to že sa svoj problém snažíš riešiť . Ale ako si písala. ,,ale ja neviem čo mám s tým robyť '' , keď samam nevieš nájsť riešenie-čo je prirodzené , choď za psychológom . Takéto fóra ti nepomôžu , ale aj tak je dobré že sa snaží'š aspoň nejako hĺadať pomoc . Mala by si zájsť za odborníkom , on ti určite poradí čo ďalej .
Keď nevieeš prečo sa ich bojíš , tak nevieš odstrániť ani svoj strach . Keď nepoznáš príčinu , ako môžeš poznať riešenie . Myslím si že je absolútne normálne že nevieš riešiť každý svoj problém . A ani by si ho nemala riešiť sama . Tiež si myslím že by si sa mala poradiť so psychologom . Aby si v záchvate paniky nevyskočila z okna ,auta, neobliala ss horúcou vodou, alebo ak bude vystavená takej situácii , kde bude viac motýlov , alebo iných podnetov tvojho strachu aby sa ti nieo nestalo . Panický strach nie je nebezpečný len tým že si môžeš ublížiť vonkajšími podnetmi , ale aj tým že zhoršuje tvoj stav po psychickej stránke . Takže ti tiež radím , ako už aj iný písali , ísť za psychológom , nech ti pomôže . A nech to rieši skór ako stoho vzniknú rôzne poruchy .
Milá STRACH
Možno je to prejav nejakého iného -skrytého problému . Keď si nevieš zodpovedať otázku prečo sa toho bojíš , skús si položiť otázku čoho iného sa bojíš a prečo sa toho bojíš . Keď stále nebudeš poznať odpoveď , skús sa pozrieť na svoje problémi . Panický strach je často prejavom úzkostnej alebo panickej poruchy , tiež depresie ... ale móže to byť len prejavom stresu , alebo momentálnej konplikovanej situácie v živote . Ale v prípade že to trvá dohldobo , bolo by dobré začať riešiť tento problém aj inak ako cez fóra . Mali by ste vyhĺadať odbornú pomoc , lebo sa tu móže sktývať porucha . V každom prípade by bolo dobré naštíviť psychológa . Aj keby išlo len o fóbiu , je treba ju riešiť s odborní'kom aby sa nezváčšila a neobmedzovala váš život , prípadne aby nevznikla nejaká porucha . Psychológ vám tak tiež poradí ako sa strach odstrániť , alebo aspoň zmierniť a zvládať jeho prejavy .
Prajem Vám úspené zvládnutie vášho problemu . MáriaP.
Milá STRACH,
skutočne, ako tu už niekto písal, motýľov sa niet prečo báť, ba dokonca ani húseníc, čo sú tiež v podstate motýle, len v inom štádiu. Nočný motýľ je taký istý druh hmyzu ako denný, len sa odlišuje tvarom tela, krídel, štýlom lietania a spôsobom života - lieta za súmraku alebo v noci. Taktiež tvrdenie, že všeky nočné motýle sú "mory", je nesprávne. Mory sú len jedna čeľaď nočných motýľov. Iné čeľade sú napr. Lišaje, Priadkovce, Okáne... Viem o tom dosť pretože ako malý chlapec som motýle zbieral. Možno trochu divná záľuba, ale pochádzam z chudobnej rodiny, a nemali sme hneď doma počítač či iné vymoženosti dnešnej doby, tak človek vtedy musí hľadať útechu v niečom inom. Samozrejme, dnes, po viac ako desiatich rokoch, motýle už nezbieram, mám iné záujmy...ale tú zbierku mám doteraz. Je tam viac ako 200 druhov motýľov, a väčšina z nich sú práve nočné. Preparoval som ich profesionálne, preto môžu vydržať desiatky rokov, kľudne aj viac ako 100. Tie nočné motýle sa chytali najlepšie samozrejme tak, že som otvoril okno, nechal zapálené svetlo a čakal. No a samozrejme, čím väčší priletel, tým väčšia to bola radosť. Takže skutočne, niet sa ich prečo báť, nie je možné aby ľuďom ublížili. Jednoducho keď odteraz "Moru" uvidíš, spomeň si na môj príspevok, a budeš vedieť že ti nič nehrozí.
To že sa panicky bojíš nočných motýlov neznamená že si blázon . Len máš problém s ktorm treba niečo robiť . Blázon by sám seba nenazval bláznom . Podstata je pripustit si e máš nejaký problém -možno úzkostnú poruchu alebo úzkostnú poruchu , keď že tvoj strach je panický , alebo možno niečo úplne iné , ale v každom prípade je to dobré riešiť . Keď že sama nevieš nájsť príčinu svojho panického strachu , bolo by dobré zájsť za psychológom , aby ti poradil a pomohol .
Problém nie je v motýloch , ale v tebe . Myslím si že by si že by si mala najprv porozmýšľať a položiť si otázky : Čoho sa bojím ?
Čoho sa na tom bojím ?
Mám dóvod sa toho báť-móže my to nejako uškodiť ?
Kde je teda problém ?
Pričina tvojho strachu je v tebe , tvoja fóbia je len jej vyditeľním ukazovatelom . Hravne pri panickom strachu by si mala vyhĺadať psychologa . V skutonosti móže pričinou tvojho panického strachu z motýlov byť len stres , ale aj úzkosť , alebo depresia .
Podĺa mňa by si to nemala podceňovať , možno je to varovným signálom niečoho iného . Mala by si podľa mňa vyhladať psychológa .
Skus isť za psychiatrom on ti predpise nejaké lieky proti úzkosti .
Skús ísť za psychológom , on ti určite pomóže . Psychoterapiou sa dajú liečiť aj fóbie .
Bojis sa lebo o nich nic nevies. Sadni si a najdi na internete clanky o nocnych motyloch. Ziaden ti neublizi. Je to len tvoj, ktorý tiez potrebuje svoj priestor na zitie ;) a to, ze sa vase priestory obcas pretnu, este nemusi znamenat tvoj koniec. Tak sup, hladat informacie ;)
Ty si silnejšia , alebo malí motýlik . Myslm že ty . Tak sa skús pozerať na veci racionálne . A nebehaj za psychologmi a psychiatrami , ako tu in radia . Ķaždý má z niečoho strach .