Ahojte, chcela by som pocut vas nazor. Mam 21 rokov, s priatelom sme spolu uz 3 roky. On ma 29. Beriem ho uz ako partnera na cely zivot, velmi si rozumieme a mame sa radi. Uz sme sa velakrat rozpravali o tom,ze by sme chceli mat deti. Priatel by ich bral uz aj hned, lenze ja idem len do druheho rocnika na VS, cize este styri roky + tri roky na koncipienta (studujem pravo), cize v dohladnej dobe nevidim vhodny cas na babatko,hoci by som ho uz velmi chcela. Ako ste to riesili vy? Na skole mi velmi zalezi,lebo som o tom snivala uz odmalicka. Moja kamoska si to naplanovala celkom dobre, tiez su s priatelom uz dlhsie a chceli mat babatko. Tak si to vypocitali tak, ze by nemusela prerusit studium a babatko sa im narodilo presne cez prazdniny a ona od oktobra normalne nastupila do dalsieho rocnika. O babatko sa im staraju rodicia ked ona ni je doma. Co si o tom myslite? Je to dobra volba? Mna by asi trosku mrzelo,ze by som nemohla byt s babatkom od rana do vecera, ale ze by som musela chodit do skoly, cize by som asi tolko casu nan nemala. A este mi pride aj dost tazke si to naplanovat tak,ze by sa babatko narodilo cez prazdniny, to muselo byt velke stastie. Chcela by som pocut vas nazor, popripade kedy ste vy mali prve babatko,ci ste studovali a podobne. Dakujem za odpovede :)
Skola a babatko
*zabezpeceni
Materialne sme zabezpeceny, uz 2 roky byvam s priatelom, v jeho byte, on pracuje, ma slusny plat, obaja vyzijeme velmi sluslne + mame uz aj uspory nejake. Brigadujem uz 6 rokov, cize aj to prispelo k nasim usporam. Samozrejme,ze keby sme cakali babatko,tak s brigadou by bol koniec, ale aj tak si myslim, ze materialna stranka nie je problem. A isabella, uplne suhlasim s tym tvojim nazorom na skolu, miesto zaberaju ti, ktorych milovani rodicia zaplatila pol miliona korun,aby tam dotrepali svoju deti a tie teraz sotva prechadzaju, ked vobec prejdu. Uz v prvovm rocniku sa to riadne preriedilo.
-----, to je zcestny nazor, miesto zaberaju ti co to maju vybavene inym ako cestnym sposobom a ti, co to studium evidentne nezvladaju a ani nedokoncia a namiesto nich by tam mohol byt niekto sikovnejsi, kto to v pohode zvladne...
jednej spoluziacke sa narodilo v 2. rocniku babetko. Kedze sa dalo studovat len denne, brala si maleho do skoly vzdy so sebou. Mala dobre dieta, cez prednasky vzdy spal, cez prestavky ho kojila a cez volne hodiny ho kocikovala okolo skoly. A dostudovala na cerveny diplom bez toho, zeby mala prestavku
Krstnemu sa narodilo 1. dieta takisto ked boli s manzelkou obaja v 2. rocniku na medicine. Tiez neprerusovali studium, poziadali o internat pre manzelov a pri starostlivosti o maleho sa striedali a obaja skolu skoncili
Ak mate s partnerom na rodicovstvo rovnaky nazor, tak do toho chodte. Idealne podmienky su malokedy. Ja som cakala kym spravim skolu, atestaciu a tak sme sa pokusali. Podarilo sa, ale uz 2x som potratila :-( Roky plynu, rovesniciky maju uz skolakov a ja este stale nic :-(((
a este je dolezite, ze ci ste zabezpecni a mate aspon kde byvat, ak nie, tak nad tym ani neuvazujte...
my sme uz mali vsetko v podstate zariadene, takze nebol problem v tomto smere... ale vazne si musite uvazit, ci nie je lepsie skolu dokoncit...
ja som to mala tak vselijak, ze som vlastne ani nevedela, ci chcem hned v studiu pokracovat, alebo rovno inam prestupit na externe studium... lebo som mala najprv problemy s rodicmi, tak som sa odstahovala a robit popri skole (denne) nebolo az take vesele, tak som nevedela ci si dovolim pokracovat, lebo aj maloktory zamestnavatel take nieco toleruje a potom na drujej strane ma strasne stval chaos na nasej skole, takze to samozrejme u mna ovplyvnilo viacej faktorov a kedze som potom kvoli nevolnostiam a vsetkym tym pociatocnym tazkostiam ani nemala ako zohnat pracu, tak som sa rozhodla este jeden semester studovat a prerusit a potom ked drobec podrastie dokoncit zbytok...
zivot a jeho priebeh je individualny u kazdeho cloveka a riesenie, ktore je najlepsie pre mna nemusi byt pre teba a opacne, ty studujes pravo, kde ta to este roky bude cakat vela usilia a odriekania, ked chces dobre zacat karieru a ja som buduca ucitelka, takze aj v tom co pre svoju profesiu musis urobit ty aby si bola uspesna a ja aby som bola uspesna je trocha rozdiel...
Bud to urob ako isabella, ze si dorobis bakalara a das si rok odklad, ak velmi chces dieta, ale ja by som pockala az dokym neskoncis skolu. Poviem ti, ze ked otehotnies, bude ti pravdepodobne tak zle, ze sa budes velmi tazko sustredit na skolu. Budes rada, ze prezijes z dna na den. Do toho ak budes stresovat kvoli skuskam, moze to viac uskodit babatku, nemyslim fyzicky, ale mozes ho mat uzkostlive, a bude ti stale neriekat. Tvoj priatel tiez moze pockat este aspon 3 roky. To odkladanie rodicom nie je bohvieco, lebo dieta potrebuje nadviazat vztah s rodicmi a ked ho odlozis, pride o to. Ja som tiez bola tak odlozena na rok, ale to kvoli tomu, ze som bola nehoda, a teraz nemam potrebu byt so svojou mamou az tak casto. Neviem, ci to bolo dane aj tym, ze som s nou v prvom roku stravila malo casu.
pardon, nie bibi, isabella :)
nenechaj sa tlacit do dieťaťa. ty máš čas, tvoj partner tiež a ako pise bibi, čo spravila tvoja kamoška....hodit dieťa na starost starym rodičom....no comment. doštuduj a potom planujte dieťa. si este velmi mlada. uzivaj si studentske roky a mladost. a tiez neodporucam hned po skole mat dieťa. co mas potom z tej skoly ked hned ides na matersku, bez praxe. hoci zohnat pracu je dnes tazke, to by som brala skor ako druhu moznost.
to co urobila tvoja kamaratka by som ti vobec neodporucala, hodit decko hned po narodeni rodicom, ze "na starajte sa" je dost drze...
ja som to riesila takto: koncila som bakalara, tak sme si povedali, ze ked to ukoncim, tak by bolo faj mat babo a ked troska podrastie si to dokoncit... otehotniet sa samozrejme nemusi podarit na prvy sup, nam sa postastilo po pol roku... keby bola moznost externeho studia, prestupim nan, ale nie je, preto som rozhodnuta byt aspon rok s malym doma... nespravila som si predsa decko na to aby som ho hned po narodeni odkladala, mne to pride ako dost nezodpovedne riesenie a postavenie sa k rodicovstvu...
ja osobne este jeden semester teraz budem pokracovat a potom na rok studium prerusim a uvidim ako sa mi bude dat po tom pokracovat... a ked nie na tej skole, tak proste pojdem inam externe, aby som sa o dieta mohla aj starat...
ak mas moznost prestupit na externe studium, mozes to skusit tak, ale riesenie tvojej kamaratky ja neschvalujem... dieta potrebuje v prvom rade rodicov a aby sa on starali oni a nie starym rodicom zavesit male babo na krk, len preto, ze mladi sa rozhodli, ze chcu dieta (ako pri hracke) ale chcu aj studovat... buduci stari rodicia, teda vasi rodicia vas vychovali a zasluzia si aj oddych a mat vnucata pre radost a nie ako dalsie dieta...