Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

vykurovanie domu

uhlie

Topic,

mal som na mysli kachle, ktore dokazu palit kazde z tych pevnych paliv. Na tebe je, aby si si kupil a obstaral to, ktore je v danom okamihu najlacnejsie. Alebo kuril plynom.

topič

lost: Plastove okna su najlepsie, lebo nezhniju. Argument ze netesne okna su dobre lebo aj tak treba vetrať neobstoji, lebo ja si vetram kedy chcem a kolko chcem, to si nastavim na okne.

20 C a 15 C je dost velky rozdiel. Uvediem priklad:

26 C - na infarkt
24 - to mam rad
22 - pocitujem chlad
20 - asi by trebalo zakurit
15 - dost chladno
10 - kosa jak na sibiri
5 - zacina citit mrazivy vzduch, to je taka specialna vymrznuta vona
0 - som este neskusal

Tiez je dolezita teplota steny. Sucet teploty steny a vzduchu by mal byt 39 C. Zavisi od typu cloveka, ja som vysoky, mam lepsie chladenie, tak mam sucet 41.

Clovek straca teplo nie len prudenim (vzduch) ale aj ziarenim (teplota stien). Napriklad pri telesnej teplote 37 C a teplote stien 18 C su straty 240 W/m2 (ziarenie 160 W/m2, prudenie 80 W/m2). Clovek ma povrch tela asi 2 m2. Takze je sakra rozdiel ci je clovek obleceny alebo na Adama.

lost

topič

zapal som este nemal :)
ale myslel som skor tak, ze ak sa clovek otuzuje, tak znesie zimu lepsie ako ten co sa stale rozmaznava
(ja patrim k tomu druhemu zatial :D)
ale nemam problem chodit "lahko" obleceny, tj. kratky rukav az do 15 az 10C bez nasledkov.. neviem cim to je, ale proste znasam zimu lepsie ako ludia co mu stale hovoria ci mi nahodou nesibe :)
no ked osm v pohybe - chodza, tak mi je OK.
tak si myslim ze aj doma by sa to tak dalo :) ale nie 15C, skor tak 20C..
ale pri takom je mu uz dost zima, hlavne v tomto mesiaci a ak nic nerobim (myslim mentalne, nie fyzicky)..
ale cital som ze otuzovanie (chladom, pravidelne) pomaha ako na imunitu, tak ja na celkovy pocit z chladu - a preto tie 2-3C stupne som napisal, myslel som izbovu teplotu, telesna by bola vskutku smrtelna, ako si napisal :)

jedine co ma napada, kedze nemam v tomto vzdelanie, ale aby mal prispevok aspon nenulovu hodnotu je .. okna kvalitne :)

topič

lost: Človek má nejakú teplotu tela a tá klesne iba po smrti. Okrem toho rád chodím dom av trenkách (musím kôli susedom :-).

topič

lost: priedušky do pulóvra neoblečieš. Mal si už niekedy zápal nervu od chladu?

uhlie: lepšie sú Gamy s hliníkovou spaľovacou komorou, účinnosť 90 %. Ale plynové radiátory neriešia ohrev TUV. Koľko stojí bojlér na plyn? Je vobec bezpečný?

Rozmýšľal som ťažbe tepla z hlbín zeme. Do akej hĺbky treba vŕtať aby nebolo potrebné tepelné čerpadlo? Zas vo veľkých hĺbkach hrozí deformácia trubiek vplyvom tlaku.

uhlie

Zavisi od velkosti domu. Pre maly dom, by kludne mohli stacit 1-2 karmy/ Pre vacsi by som volil kombinaciu plynu a pevneho paliva (uhlie, brikety, polena).