Vie mi niekto odporučiť nesyntetický výživový doplnok kyseliny listovej?
nesyntetická kyselina listová
Co sa tyka rozlicnych korenov, co sa jedli a niekedy dosial jedia su to rozne repy. Spominany turin (Brasica rapa rapa, v USA nazyvany turnip) redkvicky, kaleraby celer a podobne maju zlozenia s ovela menej skrobom, nez zemiak. takze to nemozno velmi porovnavat.
Preto sa zemiak tak vyborne ujal ako zdroj skrobovin a to aj v oblastiach, kde sa obilie uz neurodilo
Moja zena casto pridava turnip do zemiakov, podobne aj pasternak, v pyre to znizuje obsah skrobov a pridava zaujimavejsiu-komplexnejsiu chut.
Zemiaky nie su pre nas cudzie, viacero hluz ma dost podobne zlozenie.
Zemiak samotny ma hrozne mnozstvo druhov, tie, napr co sa pestuju v roznych vyskach na terasovitych poliach v Peru, tych je vyse 500 druhov. Znacna cast z nich obsahuje pre nas jedovate alkaloidy(rod solanacae), preto tie rozne upravy.Najcastejsie ich vykopu zo zeme, nechaju cez noc zmrznut a rano ked ich slnko ciastocne roztopi ich slapu nohami(bosymi!!!) aby sa z nich vyplavily odtopene alkaloidy.
Ked sa vysusia, tak ich zbieraju, pripadne este raz preperu vo vode a vysusia. Takto vydrzia dost dlho a nazyvaju sa chuno(vyslov čuňo)
Druhy, ktore sa pestuju v Europe su vybrane z takych, co maju minimum alkaloidov a dalej slachtene.
Podobne je to aj v USA
TURIN a co? kde je suvislost?
well, to je v poho, ludia vraj pochadzaju z tropickeho pasma a az ked nas bolo vela sme sa zacali rozliezat po zvysku zeme, cize banany su nasimi dost velkymi "pribuznymi" a vlastne vsetko tropicke ovocie
watermelon....sorry.Ja som len ukazkovo chcel dat najavo,ze na stravu si clovek a jeho organizmus dokaze rychlo zvyknut....vezmi si len banany.Pestuju sa v Europe?? Ako je mozne,ze napriek absolutnej nedostupnosti v minulej dobe sa dnes ludia stravuju niecim,co predtym ani nesnili??
Popremyslaj nad tym......
watermelon: Miesto zemiakov sa v Európe pred Kolumbom pestoval turín. Pestuje sa ako zelenina, netreba ho okopávať, nelezie naňho mandelinka, vraj lepšie chutí a je zdravší. Podľa turínu je pomenované aj jedno mesto v taliansku. Visí tam aj akési plátno.
dakujem well za tvoje mile odporucania, ja som pisala o strave a nie o vymozenostiach tejto doby. a ano rada by som sla zit niekam viac do prirody...
watermelon
Potom napis ako ti to chuti....
Apropo......mala by si aj s priatelmi radsej ist zit niekam do jaskyne......lebo neverim,ze si si za tych par desatroci mohla zvyknut na nove podmienky zitia .A vobec.....nechapem ako mozes pouzivat elektrinu, telefon,radio,Tv,Pc a kopec dalsieho co je nezlucitelne s tvojimi prarodicmi...
zemiak sa vobec neberie ako zakladna potravina, ved sa je len od neviem ktoreho storocia v Europe, mozno kolumbus ho priniesol z ameriky, takze by bol pre nase tela zakladnou potravinou, to by musel byt v nasom jedalnicku zopar tisicroci dlhsie. podla mna. navyse indiani v amerike konzumuju zemiaky uplne inym sposobom, nechaju ich najskor aspon den (myslim ze 24 hod.) namocene vo vode, aby sa zbavili skrobov a potom ich dalsie hodiny susia na slnku a az potom konzumuju atd. navyse maju uplne ine sorty zemiakov, tusim som citala ze zdravsie, ale to uz len hadam, nechce sa mi vytahovat ten clanok.
Inac v Rusku sa jedia surove zemiaky bezne, samozrejme osupane a dokladne z nich odrezane zelene flaky, kde zemiak trci obcas nad zemou, lebo tie obsahuju drazdive alkaloidy.
Surovy zemiak obsahuje viac vitaminu C nez vareny, nieco enzymov,, ktore sa varenim znicia a ma ovela nizsi glycemicky index, nez vareny zemiak. Takze pre cukrovkarov je vhodnejsi.
Sam som sa pokusil ho jest, zialbohu navyk na vareny mam privelky a surovy mi ho nijak nenahradi....