Ahojte, moja otázka sa netýka vôbec zdravia... možno skôr duševného :)... nastúpila som do práce na pozíciu istého vedúceho, mám pod sebou asi 30 ľudí... väčšinou chlapov... chcem sa opýtať, aké vlastnosti by mal mať správny vedúci aby bol obľúbený u podriadených? je dobré ak s nimi udržiavam skôr taký kamarátsky vzťah, nie som k nimi zlá, nekompromisná, viem im vyjsť v ústrety ale tiež vedia spraviť to, čo im poviem... je správne voliť tento prístup?... ďakujem za radu....
Aký by mal byť správny vedúci?
Podla mna by ta mal tvoj zamestnavatel poslat na nejaky managersky trening, ak teda nemas skonceny taky odbor, ktory sa zaobera riadenim ludi. Napr. na studijnom odbore management sa to ucia 5 rokov, ako riadit ludi, organizovat pracu a pod. Oreto ti v par vetach na fore nikto dostatocne neporadi.
Podla mna ides na to zlym smerom - rozmyslas, ako sa stat oblubenou, nie ako dobre riadit kolektiv. To vypoveda o tvojej neskusenosti. Cize este raz - chce to managersky trening (robi ho viacero sukr. firiem, alebo este lepsie, dopln si vzdelanie na VS.
hlavne si s nimi hned nepotykaj, zachovaj určitý odstup.kamarátsky vzťah je dobrá vec,môžeš sa tak správať,ale odtiaľ potiaľ,aby nezačali zneužívať
jezis maria len sa s nimi nekamarat...budu ta mat za...chlapi budu skusat u teba ako u zeny co mozu...takze kamaratka ked je vsetko ok, ale ked sa nieco pokazi zdrbat az do modra...lubit ta sice nebudu...ale od teba sa ocakavaju vysledky za cely tim a ked to nepojde zdrbu teba...
a este k tej lostovej spravnej poznamke....chvalit pred kolektivom a hanit zasadne medzi styrmi ocami. drzim palec
Mne by sa pacila taka sefka, co by bola v istom slova zmysle benevolentna, a ako protihodnotu by som ja mal byt absolutne zodpovedny..
napr:
dnes sa mi nechce ist do roboty, tak zavoal ze sa mi nechce, ale ze zajtra to dobehnem..
sice extremnejsi vdaka tomu "nechce", ale moze tam byt niekedy aj menej seriozny problem napr :)
alebo:
ak sa im nieco podari, pochval ich..
ak sa nieco pokazi, pokazia, ale nechtiac, zachovat si chladnu hlavu a skor ich utesit ako keby boli "kolegovia" - respektive nekarhat nezmyselne, tiez su to len ludia :)
cize skor taky "Tymovy" postoj, ako ciso "Sefovsky" ...
:)
urco by si mala byt kamaratska kym ide vsetko ako ma, ked ti budu robit bordel treba zdrbat ... je to ako s detmi proste podriadeni vzdy skusaju kolko si mozu dovolit....
ziadny veduci nebude nikdy oblubeny u podriadenych...vsetkym proste nevyhovies ani keby si sa rozkrajala. skor by si mala byt spravodliva. a nekompromisna asi tiez...kamaratsky vztah sa velmi rychlo zvrtne do roviny takej, ze sa aj podriadeni budu k tebe spravat kamaratsky a pride to, ked to najmenej cakas a najmenej budes potrebovat. na druhej strane zavidim ten chlapsky kolektiv...bez intrig, ohovaraciek a zavisti :)
No ak nevies, ako byt spravnou veducou, tak by si mala z toho miesta hned odstupit. Zrejme si sa tam dostala len po znamosti a narobis tam viac skody, ako osohu.